Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
werkende moeders
door

Vrouwen blijven steeds vaker werken na geboorte eerste kind

Steeds minder vrouwen stoppen met werken als ze een kind krijgen. Ook dragen ze in vergelijking met een aantal jaar geleden meer bij aan het gezinsinkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de inkomensverhouding bij paren voor en na geboorte van het eerste kind.

Advertentie

Voor dit onderzoek heeft het CBS 64.000 werkzame heterostellen gevolgd die in 2005 of in 2013 voor de eerste keer vader en moeder zijn geworden.

Minder werken

Waar in 2005 nog 7 procent van de vrouwen stopte met werken na de geboorte van hun kind, was dat in 2013 nog maar 4 procent van de jonge moeders. Vooral hoogopgeleide vrouwen blijven na de geboorte van het eerste kind vaker aan het werk. Ook stoppen vrouwen met een fulltime baan of een flinke parttimebaan minder snel met werken, dan vrouwen die minder uren werken. In totaal besluit ruim 40 procent van alle vrouwen om minder of niet meer te werken na de geboorte van een eerste kind. Voor mannen geldt dat niet: zij werken zowel voor als na de geboorte gemiddeld 40 uur per week.

Inkomensverhouding

Ook is er in het onderzoek gekeken naar de inkomensverhouding tussen de man en de vrouw. Hierbij is gekeken naar de inkomens twee jaar voor en twee jaar na de geboorte van het eerste kind. En ook op het gebied van inkomen is er een verandering ten opzichte van acht jaar eerder. Het inkomen van vrouwen nam in 2013 wel af na de geboorte van het eerste kind, maar met een minder groot verschil dan eerder het geval was. Voor de geboorte van het eerste kind verdiende vrouwen in beide gevallen namelijk gemiddeld 44 procent van het gezinsinkomen, na de geboorte was dat in 2013 afgenomen tot 38 procent. In 2005 daalde dat nog naar 33 procent.

Minder afhankelijk

De uitkomst van het onderzoek strookt met de trend dat moeders tegenwoordig vaker economisch zelfstandig zijn dan tien jaar geleden. De sterkere economische positie van vrouwen binnen het gezin na de geboorte van een eerste kind, maakt jonge moeders economisch minder afhankelijk van hun partner. Wat de gevolgen zijn zal uit vervolgonderzoek moeten blijken.

Bron: CBS Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu