Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Bestek moeder en kind

Pas op met het bestek van je peuter

Zwangere vrouwen kunnen beter niet van hetzelfde bestek eten als hun kleine kinderen. Ook doen ze er goed aan hun handen te wassen na het verschonen van de luiers. Reden? het cytomegalovirus.

Advertentie

Doofheid en mentale achterstand

Per jaar worden er zo’n 1000 baby’s geboren die zijn geïnfecteerd met dit virus, wat kan leiden tot doofheid en mentale achterstand. Dit blijkt uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom van het VUmc.

Gevaarlijke lichaamssappen

Zwangere vrouwen worden door hun verloskundige wél gewezen op de gevaren van het eten van rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Ook leren ze dat ze beter niet de kattenbak kunnen verschonen. Ze zijn echter niet op de hoogte van het risico dat ze lopen door contact met lichaamssappen van peuters, zoals speeksel en urine.

Kinderdagverblijf

Het risico is vooral groot bij kinderen die naar een dagverblijf gaan, omdat ze daar in contact kunnen komen met het virus. Pereboom: ‘Het gaat om de kinderziekte CMV. Als je die al gehad hebt, kan je hem niet nog eens krijgen. Maar zo’n 40 tot 70% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest. Die moeten dan ook voorzichtiger zijn’.

Voorlichting

Uit het onderzoek bleek dat niet alleen zwangere vrouwen, maar ook verloskundigen vaak niet op de hoogte zijn van de gevaren van het virus. Pereboom pleit dan ook voor meer voorlichting: ‘Een pompje met antibacteriële gel naast het luierkussen kan al een groot verschil maken’.

Advertentie

De onderzoekster promoveert vandaag op haar bevindingen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP – Foto: iStock

 

Lees ook:

Hoe werkt het afweersysteem van je kind?

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier