Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
fruitspeen
door

Let op: fruitspeen is slecht voor het gebit van je kind

Geef jij je baby af en toe een fruitspeen om hem het nodige fruit binnen te laten krijgen of als zoethoudertje? Kijk hier mee uit. Volgens tandartsen kan zo'n fruitspeen schadelijk zijn voor het kindergebit.

Advertentie

Er zijn allerlei redenen om een fruitspeen te gebruiken. Je baby kan sabbelen, krijgt vitamines binnen én maakt op een veilige en makkelijke manier kennis met verschillende fruitsoorten. Ook kan zo’n speen de pijn verlichten bij doorkomende tandjes. Niet voor niets zijn fruitspenen, maar ook sabbelzakjes (de iets grotere variant), dan ook erg populair onder ouders van kleine kinderen. In 2015 werden de spenen en zakjes zelfs uitgeroepen tot Baby Product van het Jaar. Een woordvoerder van Nyari, groothandel in baby- en peuterproducten, zegt hierover tegen De Volkskrant: ‘De ouders van tegenwoordig zijn erg bezig met vers en biologisch, dus voor hen is het een uitkomst.’

Lees ook: ‘40.000 kinderen met verwaarloosd gebit’

Tandartsen waarschuwen

Tandartsen zijn een stuk minder enthousiast over de fruitspeen. Hoewel fruit natuurlijk gezond is voor een kind, waarschuwen zij voor schade aan het kindergebit. Kindertandarts Janneke Krikken raadt het gebruik van een fruitspeen of sabbelzakje zelfs helemaal af. ‘Die kinderen sabbelen een beetje op dat fruit en krijgen nauwelijks de vezels binnen. Het is gewoon een zoethoudertje’, zegt ze. ‘Alle voedingsmiddelen die via de mond het lichaam binnenkomen, zijn in principe schadelijk voor het gebit. Daarom kunnen onze tanden zes á zeven eetmomenten aan op een dag. De rustmomenten tussendoor heeft het gebit nodig om te herstellen’, zegt Krikken. Ze voegt eraan toe dat dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Urenlang op een fruitspeen sabbelen of kauwen neemt die herstelmomenten weg.

Lees ook: Baby 6 maanden oud: eerste tandje

Suikers en zuren

‘Bovendien zitten in fruit ook nog eens veel suikers en zuren’, voegt tandarts-pedodontoloog Dien Gambon van het Universitair Medisch Centrum Groningen hieraan toe. Dit kan leiden tot ernstig tandbederf bij jonge kinderen. En als laatst verstoort de fruitspeen volgens de tandartsen ook nog eens de mondmotoriek. ‘Dat ding is enorm, er passen hele stukjes mandarijn in’, zegt Krikken geschokt. Volgens Gambon is de speen zo groot dat een normaal slikpatroon niet mogelijk is.

Vast voedsel

Dat baby’s op deze manier veilig kennis kunnen maken met vast voedsel, is volgens Gambon onzin. Je kunt als ouder beter zelf het fruit in stukjes snijden en voordoen hoe je moet kauwen en slikken. Lees hier meer over het introduceren van vast voedsel bij je baby. En als hulp bij doorkomende tandjes? Krikken: ‘Een bijtring van Kruidvat is net zo efficiënt.’ Lees hier nog meer wat je kunt doen bij doorkomende tandjes.

Advertentie

Bron: de Volkskrant – beeld: Shutterstock

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit