Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Nagelbijten bij kinderen

Nagelbijten bij kinderen

Nagelbijten, neuspeuteren, duimen… Het zijn gewoontes van je kind die je waarschijnlijk liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen. In dit artikel alles over nagelbijten en wat je ertegen kunt doen.

Advertentie

Nagelbijten bij kinderen

Bijna alle kinderen bijten wel eens op hun nagels. Bij volwassenen is dit meestal een nerveuze gewoonte, maar bij kinderen ontstaat het vaak uit verveling of simpelweg uit gewoonte, het nadoen van anderen. Ook leer je nagelbijten moeilijk af, waardoor veel kinderen het op latere (puber)leeftijd nog steeds doen. Nagelbijten kan de nagel beschadigen. Ook kan de nagel te ver worden afgescheurd, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Bovendien is het niet hygiënisch, vooral niet als er zandbakzand of ander vuil onder de nagels zit.

Nagelbijten afleren

Nagelbijten bij kinderen is een onbewuste gewoonte. Een tip die voor de één wel werkt en voor een ander niet, is om het gedrag een periode te negeren. In de hoop dat de gewoonte overwaait. Door er steeds aandacht op te vestigen, kan het nagelbijten ‘een ding’ worden. Andere tips voor het afleren van nagelbijten:

1. Beloningssysteem

Beloon je kind met een leuke sticker, een klein cadeautje of een uitstapje naar de kinderboerderij of bioscoop. Zo heeft je kind een goede motivatie om te stoppen.

2. Nagels knippen

Zorg ervoor dat de nagels van je kind kort geknipt zijn. Zo valt er weinig te bijten.

Advertentie

3. Pleisters

Je kunt de vingertoppen afplakken met pleisters.

4. Vijlen

Stop zelf een vijltje in je tas. Zit er een ‘haakje’ aan de nagel van je kind? Hij hoeft niet te bijten, want jij vijlt hem er meteen wel af!

5. Zorg voor afleiding

Hou je kind bezig met andere dingen op het moment dat hij meestal op zijn nagels bijt. Zo kun je de gewoonte proberen te verbreken. Mogelijke afleidingsmanoeuvres: het spelen met een stressballetje, vingerverven, pianospelen… In elk geval iets waarbij hij zijn handen moet gebruiken.

6. Nagelbijtstift

Tot slot kun je een speciale nagelbijtstift gebruiken. De blanke lak op de nagels zorgt voor een vieze smaak wanneer hij onbewust nagelbijt. Bijten = bah!

Bronnen: Centrum voor Jeugd en Gezin, Mens en Gezondheid

Advertentie
Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit