Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuter 2,5 jaar oud

Het gaat hard met zijn motorische ontwikkeling: hij kan op zijn tenen lopen en met twee voeten tegelijk springen. Je kind krijgt steeds meer uithoudingsvermogen en de buggy is bijna niet meer nodig. Je peuter laat zich steeds meer gelden. Hij wil meer macht hebben over de dagelijkse dingen en maakt daarbij graag gebruik van smoesjes. Hij heeft bijvoorbeeld dorst als hij naar bed moet.

Advertentie

Ontwikkeling peuter 2,5 jaar

Tussen 2,5 jaar en 3 jaar groeit een kind in de breedte. Doordat het groeitempo in de lengte afneemt, vermindert ook de eetlust. Je peuter rent steeds evenwichtiger en klimt overal op. Hij kan met twee benen tegelijk van een verhoging springen. Zijn fijne motoriek wordt ook steeds beter. Hij leert nu kralen rijgen, bladzijden van boeken omslaan, gaatjes vullen met de juiste vorm, prikken, knippen en plakken. Met twee kinderen samenspelen gaat beter dan met meerdere. Rijmpjes en taalspelletjes zijn erg geliefd. Je peuter probeert zinnen te maken aan de hand van taalregels die hij herkent. Vanaf het derde jaar begint je kind zelf nieuwe woorden te verzinnen. 

Peuter 2,5 jaar: op het potje

Het proces om de sluitspieren te leren beheersen begint rond de 2,5 jaar. Sommige kinderen beginnen nu interesse te tonen voor poepen en plassen. Dan kun je beginnen met oefenen om je kind zindelijk te maken. Eerder heeft zindelijkheidstraining geen zin. Het ene kind is binnen een paar weken zindelijk, het andere doet er maanden over.

Tip: Hier vind je de leukste en handigste items voor zindelijkheidstraining

Bronnen: Icare JGZKind & GezinKindergarden

Advertentie
Rustig aan

Pak dit heel ontspannen aan. Zet je kind gewoon op vaste tijden op het potje en ga juichen als het resultaat heeft. De zomer is een praktischer seizoen om dit te doen dan de winter.

tip

Peuter 2,5 jaar: loopfiets en balanceren

Een loopfiets zorgt ervoor dat je kind nog beter leert lopen en rennen. Als hij met blote voeten op het fietsje zit, leert hij zich afzetten op de grond en traint hij de spieren van zijn voeten. Hij wordt zo ook gestimuleerd om zijn tenen te gebruiken.

Je peuter kan tegen z’n derde verjaardag zo goed lopen dat hij het vast ook leuk vindt om met jouw hulp over een richeltje te lopen. Dit helpt hem om zijn evenwicht nog beter te ontwikkelen en hoe meer hij dit kan oefenen, hoe beter het lukt. Het is bovendien een stap op weg naar leren fietsen, want dat heeft ook alles te maken met je evenwicht houden. Behalve richeltjes vormen omgewaaide bomen of lage muurtjes een uitdaging. Je kind kan erop klimmen en er ook weer vanaf springen. Dit is een goede oefening voor het verder ontwikkelen van de motoriek.

Je kind kan nu misschien al (met veel moeite en tong uit de mond) een knoop door een knoopsgat duwen. Ook lukt het hem steeds beter om duplostenen goed op elkaar te drukken, waardoor hij echte bouwwerken kan maken. En veel kinderen van bijna drie knutselen graag met papier en lijm.

Niet helpen

Laat hem lekker zijn gang gaan en help alleen als het echt nodig is.

tip

Peuter 2,5 jaar: magisch denken

Je peuter kan nog geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Alles wat hij niet snapt, verklaart het door fantasie te gebruiken. Dingen die in de werkelijkheid niet kunnen, zijn voor hem wel werkelijkheid. Als er water door het afvoerputje in de douche loopt, kan hij er ook doorheen. Een wapperend gordijn in de avond is voor hem een spook. Door het magisch denken beleeft een peuter niet alleen veel avonturen, maar ook veel angst. Soms durft hij echt niet te gaan slapen, omdat hij denkt dat er een beest onder zijn bed zit. Hij is dan niet dwars maar bang, en heeft troost nodig.

Neem het serieus

Neem zijn angst serieus en blijf rustig. Vaak is het al voldoende als je even kort uitlegt waardoor het gordijn wappert of hoe het afvoerputje werkt. Samen de beesten onder het bed te lijf gaan met zijn speelzwaard doet het ook goed.

tip

Peuter 2,5 jaar: terugval

Soms heeft je kind een kleine terugval in zijn ontwikkeling. Als hij verlegen wordt, kan hij bijvoorbeeld opeens als een kleine baby gaan praten. Ook te veel spanning door een nieuwe baby of een verhuizing kunnen zorgen voor een terugval. Niks aan de hand: op deze manier zet hij zijn ontwikkeling even op een lager pitje, om na een tijdje weer gewoon mee te kunnen doen.

Peuter 2,5 jaar: moeilijk gedrag

Een peuter wil steeds meer zelf doen en bepalen. Maar dat lukt of mag niet altijd. Ook kan hij zijn gevoelens nog niet altijd goed onder woorden brengen. Dat levert soms een gefrustreerd en dwars kind op. Hij ontdekt ook zijn eigen temperament, zijn wil, zijn gevoelens en die van de mensen om hem heen. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Hij hoort niet graag ‘nee’ als hij iets wil of vraagt (en zeg nou zelf, wie eigenlijk wel?). Dan kan hij boos of opstandig worden. Lees hier hoe je daarmee omgaat.

Peuter 2,5 jaar: opdrachtjes uitvoeren

Als peuter bijna drie jaar is, kan hij goed opdrachtjes uitvoeren. Dat lukt het best als je de opdracht in kleine stukken opdeelt. 1. Aardappelen wassen onder de kraan. 2. Aardappelen in de pan gooien. Of: 1. Sokken aantrekken. 2. Schoen aantrekken. Hij zal trots op zichzelf zijn als het lukt.

Peuter 2,5 jaar: weg met die speen

Sommige kinderen hebben nog af en toe een speen. Je kunt besluiten dat drie jaar een goed moment is om je kind helemaal speenloos te maken, vooral voor de ontwikkeling van zijn gebit en spraak is dat beter. Begin met het afbouwen door bijvoorbeeld af te spreken dat een speen alleen nog in het weekend mag. Als dat goed gaat, is het moment gekomen om de speen samen weg te gooien. Geef eventueel een knuffel als vervanging. Is er net een grote verandering op komst, zoals een verhuizing, een andere crèche of broertje of zusje erbij, stel het wegdoen van de speen dan uit. Lees ook ons uitgebreide artikel over stoppen met de speen.

Peuter 2,5 jaar: tv en tablet

De meeste kinderen kijken graag tv. Het is leuk, leerzaam en zorgt voor een rustmoment. Maar tv-kijken is heel passief terwijl een jong kind juist veel bezig hoort te zijn. Maak daarom regels over tv-kijken. Bepaal van tevoren het tijdstip, het soort programma en de duur. Twee keer een half uurtje per dag is meer dan voldoende.

Een tablet is een interactiever medium dan de tv en je kind leert er echt van. Bovendien traint hij zijn fijne motoriek. Een kwartier tot twintig minuten per dag is genoeg, ook met het oog op de houding van je kind.

Niet 'op een schermpje'

Kinderen krijgen veel prikkels door zowel de tv als de tablet en het licht van de schermpjes remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Daardoor duurt het veel langer voor hij in slaap valt als hij vlak voor het naar bed gaan nog 'op een schermpje gaat'.

tip

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per half jaar ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu