Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ouders zijn hun kind aan het verwennen want ze mag een hele grote pizza eten

Je kind verwennen is verpesten?

Veel ouders vragen zich af: kun je je kind ook verpesten als je hem te veel verwent? En wat is het verschil tussen verwennen en verpesten?

In samenwerking met expert

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

Al heel snel weten peuters dat ze jou een beetje kunnen manipuleren. Koppie scheef, lief lachje… En voor je het weet, geef je toe. Of je geeft toe om van het gejengel af te zijn.

Advertentie

Het verwennen sluipt er langzaam in, terwijl het juist belangrijk is dat een kind leert dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen en dat er bijvoorbeeld ook minder leuke klusjes gedaan moeten worden.

In een wereld zonder regels ontbreken grenzen en dat zorgt voor een onveilig gevoel bij je kind. Laat je dus niet altijd verleiden door zijn lieve blik, maar maak duidelijk dat nee, nee is. Daar plukt hij (en jij!) later de vruchten van!

Tip! Hier vind je leuke boeken over het ouderschap en positief opvoeden

Verschil tussen lief zijn en je kind verwennen

Er is niks mis mee om je kind eens te trakteren op een ijsje, samen leuke dingen te gaan doen of veel aandacht voor hem te hebben. Je bent dan gewoon zorgzaam en het resultaat is een vrolijk en tevreden kind en een fijne band tussen jullie.

Advertentie

Maar wanneer verandert verwennen in verpesten? Allereerst gaat het te ver om te zeggen dat je een kind verpest: alsof het dan geen leuk, lief kind meer is. Je kunt ook het onderscheid maken tussen verwennen en ‘verkeerd’ verwennen. Het wordt pas een probleem als verwennen een gewoonte wordt en als je het doet om te omzeilen wat je kind éígenlijk nodig heeft. Grenzen, bijvoorbeeld. Dan kan het ook negatieve gevolgen hebben.

Verkeerd verwennen gebeurt bijvoorbeeld bij een gebrek aan regels en afspraken in huis. Of door je kind altijd te overladen met liefde, ongeacht hoe hij zich gedraagt. Ook kun je je kind verkeerd verwennen met materiële dingen, zoals snoep en cadeaus. De grens tussen verwennen en verkeerd  verwennen is subtiel en gemakkelijk te overschrijden. Het gaat er dan niet om hoeveel je kind (voor elkaar) krijgt, belangrijker is de manier waarop.

Meer lezen: Zo pas je een beloningssysteem op de juiste manier toe

Verkeerd verwennen voorkomen

Geef je kind niet altijd direct waar hij om vraagt, en al helemaal niet als je er eigenlijk niet achter staat. Het helpt om niet meteen te reageren, maar een moment na te denken om de voor- en nadelen van jouw ja of nee af te wegen. Je kunt namelijk ook te vaak ‘nee’ zeggen, terwijl je achteraf vindt dat het best had gemogen.

Advertentie

Was je antwoord ‘nee’, maar blijft je kind zeuren? Misschien wil je alsnog toegeven om er vanaf te zijn, maar daarmee geef je je kind alleen maar onduidelijkheid. Mag het nu wel of niet? Een volgende keer gaat hij het dus zeker weer vragen, hij weet namelijk niet wat wel en niet kan of mag. En hij zal dan ook nog eens langer doorzeuren, want dat werkte de vorige keer ook. Zorg dat de regels en afspraken die jij belangrijk vindt duidelijk zijn en blijven.

Overigens mag je je kind natuurlijk best eens verwennen. Laat dan merken dat dit iets speciaals is, een extraatje of beloning.

Meer lezen: Zo pas je een beloningssysteem op de juiste manier toe

Mijn kind komt zeker niets tekort. Maar hoe weet ik of hij verwend is?

Het is niet altijd meteen duidelijk dat je kind ‘verkeerd’ verwend is. Signalen kunnen zijn dat je kind het altijd vanzelfsprekend vindt dat hij iets zomaar krijgt, teleurgesteld is bij een klein cadeautje of bijna niet meer tevreden te krijgen is. En hoe reageert je kind als je iets weigert? Heeft hij daar veel moeite mee of barst hij zelfs in woede uit? Dat is een alarmbelletje.

Let ten slotte ook eens op de omgeving: benoemen andere mensen wel eens verwend gedrag van je kind? Heeft je kind moeite om te delen met anderen?

Tips: Zo ga je om met driftbuien van je kind en hoe kun je een driftbui voorkomen?

Ik heb mijn kind altijd verwend, kan ik er nog iets aan doen?

Gelukkig wel! Als je kind nog klein is, kun je oude patronen doorbreken door de verkeerde manier van verwennen af te schaffen. Kleine kinderen nemen het nieuwe patroon vaak snel over.

Het beste kun je beginnen met zelf goed te kijken waar je precies tegenaan loopt. Zeurt je kind veel, is hij niet tevreden, wordt hij onredelijk boos als hij iets niet krijgt wat hij wel wil hebben? Kijk dan eens of jouw nee wel echt een nee is, of vaak toch een ja wordt. En kijk of je je kind (als hij rustig is) kunt uitleggen waaróm iets niet kan of mag. Blijf bij je standpunt, ook als je kind boos wordt. Jouw antwoord krijgt dan veel meer waarde, waardoor hij het makkelijker zal accepteren.

Lees ook: Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

Inge helpt kinderen en ouders die vastlopen op verschillende gebieden. Inge is getrouwd met Wouter en samen hebben ze 2 kinderen. Als kinderslaapcoach heeft zij sinds 2016, haar praktijk de Kinderslaapcoach. Dagelijks helpt ze ouders, als gecertificeerd Gentle Sleep coach, om de gedragsmatige slaapproblemen van haar kinderen op een liefdevolle manier aan te pakken. De kinderen zijn in de leeftijd van 18 jaar. Inge is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier