Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je kind verwennen is verpesten?

Veel ouders vragen zich af: kun je je kind ook verpesten als je hem te veel verwent?

Al heel snel weten peuters dat ze jou een beetje kunnen manipuleren. Koppie scheef, lief lachje… En voor je het weet, geef je toe. Of je geeft toe om van het gejengel af te zijn. Het verwennen sluipt er langzaam in, terwijl het juist belangrijk is dat een kind leert dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen en dat er ook minder leuke klusjes gedaan moeten worden.

Advertentie

In een wereld zonder regels ontbreken grenzen en dat zorgt voor een onveilig gevoel bij je kind. Laat je dus niet altijd verleiden door een lieve blik. Daar plukt hij (en jij!) later de vruchten van!

Tip! Hier vind je leuke boeken over het ouderschap en positief opvoeden

Grens tussen lief zijn en je kind verwennen

Het is helemaal niet slecht om je kind te trakteren op een ijsje, samen leuke dingen te gaan doen of veel aandacht voor ’m te hebben. Je bent dan gewoon zorgzaam en het resultaat is een vrolijk en tevreden kind.

‘Verkeerd’ verwennen gebeurt bijvoorbeeld bij een gebrek aan regels en afspraken in huis of je kind overladen met liefde, ongeacht hoe hij zich gedraagt. Natuurlijk kun je je kind ook verwennen met materiële zaken. De grens tussen verwennen en ‘verpestend’ verwennen is heel subtiel en gemakkelijk te overschrijden. Het gaat er dan niet om hoeveel je kind krijgt, belangrijker is de manier waarop.

Het is niet aan te raden je kind altijd direct te geven waar hij om vraagt en al helemaal niet om dat alsnog te doen als hij een tijdje zeurt. Wanneer je kind met een cadeautje beloond wordt als hij iets goeds gedaan heeft (bijvoorbeeld dapper geweest bij de dokter) dan schept dat een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Positief gedrag wordt beloond!

Meer lezen: Zo pas je een beloningssysteem op de juiste manier toe

Mijn kind komt zeker niets tekort. Maar hoe weet ik of hij echt verwend is?

Je zou erop kunnen letten of je kind het altijd vanzelfsprekend vindt dat hij iets ‘zomaar’ krijgt of wanneer hij teleurgesteld is bij een klein cadeautje. En hoe reageert je kind als je iets weigert? Heeft hij daar moeite mee of barst hij zelfs in woede uit? Dan moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

Let tenslotte ook eens op de omgeving: klagen andere mensen weleens over verwend gedrag van je kind? Heeft je kind moeite om te delen met anderen?

Tips: zo ga je om met driftbuien van je kind en hoe kun je een driftbui voorkomen?

Ik heb mijn kind altijd verwend, kan ik er nog iets aan doen?

Gelukkig wel! Als je kind nog klein is, kun je gewoon beginnen door de oude patronen te doorbreken en de verkeerde manier van verwennen af te schaffen. Kleine kinderen nemen het nieuwe patroon vaak snel over.

Bij wat oudere kinderen is het verstandig een verklaring te geven voor de veranderingen die hen behoorlijk kunnen frustreren. Even doorbijten dus…!

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

Lees ook: Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?