Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
moeder als nieuwe partner voorstellen aan kind bij kinderboerderij bij de geitjes in het gras

Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen, hoe doe je dat?

Hoe introduceer je een nieuwe partner aan je kinderen? Daar wil je goed doordacht en voorbereid doen. Hier tips van Marielle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei, een advies- en begeleidingspraktijk voor kinderen.

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

1. Hoe serieus is het?

Zoek eerst uit hoe serieus de relatie is. Zie je een toekomst voor jullie samen? Pas als het serieus is, kun je een stap verdergaan en je geliefde langzaam introduceren bij je kind(eren). Maak jouw kind geen deel van alle miniverliefdheden in je leven. Anders moet hij of zij steeds weer afscheid nemen.

Advertentie

2. Een goede ontmoetingsplek

’s Morgens bij de douche is uiteraard niet zo’n geschikt ontmoetingsmoment. Voor een ontmoeting tussen je date -en je kind is het beter om op een neutrale plek af te spreken. In de dierentuin, speeltuin of een pannenkoekenrestaurant bijvoorbeeld. Neem je vriend(in) na afloop niet mee naar huis. De thuissituatie is voor je kind het veiligst. Neem de tijd alles rustig op te starten.

3. Hou het luchtig

Het mooie van jonge kinderen is dat ze heel flexibel zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. Voor oudere kinderen is dat veel lastiger. Zij hebben veel meer een voorgeschiedenis, tijdsbesef en herinneringen. Iets oudere kinderen hopen heel erg dat papa en mama weer samenkomen. Een nieuwe partner boort die hoop de grond in.

4. Jip-en-janneketaal

Vertel in jip-en-janneketaal dat je een nieuwe partner hebt. Peuters en kleuters hebben nog helemaal geen beeld bij een liefdesrelatie. ‘Dit is mama’s vriend(in) en die komt vanavond bij ons patatjes eten’, of ‘een keer logeren’ voldoet prima.

5. Gewoon een vriend(in)

Geef je kind de kans om aan hem/haar te wennen, geef ze allebei de tijd om elkaar af te tasten. Hoe reageert je kind? Stelt hij vragen? Zeker als er nog geen sprake is van samenwonen, is het ‘gewoon een vriend(in) van mama’, met wie jullie leuke dingen doen.

Advertentie

6. Affectie

Affectie tonen waar je kind bij is kan gerust, maar met mate. Jouw kind ziet zo dat je ‘die meneer’ (of mevrouw) echt lief vindt.

7. Communiceer met je ex

Als er een ex-partner is, is het tijd die zo snel mogelijk in te lichten. Het getuigt van respect naar je ex, maar het is vooral in het belang van jullie kind. Communiceer zo goed mogelijk, zodat je kind het gevoel heeft dat hij vrijuit over die nieuwe vriend(in) kan praten. En andersom: dat je ex jullie kind niet hoeft uit te horen.

8. Het is even wennen

Ben je (bijna) altijd met zijn tweeën geweest, realiseer je dan dat het best even wennen is voor je kind. Je kind moet ineens de aandacht delen. Jonge kinderen zijn dol op vaste patronen en structuren, en het is lastig voor ze als die worden doorbroken. Accepteer dat je kind zich soms bedreigd kan voelen en vindt dat jouw nieuwe partner je een beetje ‘afpikt’.

9. De emoties van je kind

Let op signalen. Jonge kinderen kunnen hun emoties moeilijk uiten. Ze hebben geen idee waarom ze boos zijn. Bedplassen, driftbuien, een nieuw ontwikkelde verlatingsangst: het kunnen tekenen zijn dat je kind ergens mee zit.

Advertentie

10. Samenwoonplannen?

In een ideale situatie trek je er een jaar voor uit om de band tussen je nieuwe liefde en je kind op te bouwen. Met uitstapjes, spelletjes, af en toe een logeerpartij. Zo kweek je positieve ervaringen en gaat de overstap zo geleidelijk mogelijk.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (47) is orthopedagoog en systeemtherapeut in opleiding bij het AIGR in Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van opvoeden en onderwijs en werkt graag systemisch, dat wil zeggen niet alleen met kind of ouders maar met het hele gezin samen. Vanwege haar affiniteit met tweelingen (als moeder én oma van een tweeling) is ze zich ook steeds meer gaan verdiepen in deze bijzondere dynamiek en weten tweelingouders haar steeds vaker te vinden.

Na haar studie pedagogische wetenschappen is Mariëlle gaan werken in een GGZ-instelling en is ze onderwijs blijven geven aan de UvA. In haar werk in de GGZ merkte ze te veel focus op alleen het kind, ze mistte een systemische blik en de samenwerking met het onderwijs. In 2010 is Mariëlle haar eigen praktijk begonnen in Amsterdam. In deze praktijk houdt zij zich bezig met het geven van advies aan ouders en andere opvoeders over alles wat met kinderen en opgroeien te maken heeft.

Ook is zij als gedragswetenschapper betrokken bij een aantal gezinshuizen waardoor ze tevens veel kennis heeft over pleeg-en jeugdzorg en daar bijkomend hechting en vroegkinderlijk trauma. Over deze laatste onderwerpen gaf ze afgelopen jaar als gastdocent les op de Pabo in Amsterdam. Ze is diagnostisch bevoegd, wat wil zeggen dat ze ook kinderen ziet voor psychologisch onderzoeken.

In haar praktijk kijken ze breed naar het kind en het systeem om het kind heen. Omdat Mariëlle zich verder wilde verdiepen in het systemische werken is ze in 2021 de opleiding tot systeem en relatietherapeut gestart. In 2023 hoopt ze deze af te ronden. Naast haar werk is Mariëlle moeder van 7 kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Voor meer informatie:

Social media van Mariëlle Beckers:

Podcasts: Media: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier