
Ziek broertje of zusje
Hoe leg je je oudste kind uit dat zijn nieuwe broertje of zusje ziek is? En hoe zorg je ervoor dat hij zich niet vergeten voelt?
Ziek broertje of zusje
Een kind dat een broertje of zusje krijgt, moet veel inleveren. De aandacht van zijn ouders gaat niet langer alleen maar naar hem. Daar moet hij zich aan aanpassen en dat is voor een jong kind niet altijd makkelijk. Nog moeilijker wordt het als de nieuwe baby ziek is. Het oudste kind kan boos, verdrietig of teleurgesteld reageren als hij bijvoorbeeld niet bij zijn nieuwe broertje of zusje mag zijn. Het is voor een kind belangrijk dat hij goede informatie krijgt, anders gaat hij misschien fantaseren en kan hij op verkeerde ideeën komen. Ook het aanraken van de baby in de couveuse kan al eng zijn, als een kind niet weet wat er aan de hand is.
Betrek hem erbij
‘Het is heel belangrijk je oudere kind(eren) bij hun broertje of zusje te betrekken,’ vertelt Bregje Houtzager, ontwikkelingspsycholoog, werkzaam in het Emma Kinderziekenhuis. ‘Er zijn genoeg dingen die hij voor zijn broertje of zusje kan doen. Als de baby in het ziekenhuis ligt, laat hem dan kleren inpakken of een knuffel uitzoeken. Je kunt ook samen iets knutselen om boven het bedje van de baby te hangen. Zo maak je je kind ook deelgenoot en laat je hem merken dat hij belangrijk is. Zorg er wel voor dat het thuis niet alleen over de ziekte gaat en las een paar keer per week een uur in waarop je alleen iets met je oudste kind doet. Houd verder alles zo veel mogelijk normaal en houd het ritme van je oudste in stand. Praat met je kind, en zorg ervoor dat hij goed snapt wat je zegt. Let erop dat hij de informatie niet te letterlijk opvat. Als je vertelt dat zijn broertje een slangetje in zijn neus heeft, denkt hij misschien dat het om een levende slang gaat.’
Uitleggen
Het is belangrijk dat je oudste kind gerustgesteld is en hoop heeft. Neem de tijd om hem dingen uit te leggen en zeg bijvoorbeeld dat de dokter er alles aan doet om de baby weer beter te maken. Naarmate je kind ouder wordt zal hij steeds meer vragen stellen, omdat hij zich steeds bewuster wordt van de situatie. Mijd het onderwerp niet, want als je kind merkt dat je ergens niet over wilt praten, kan het een taboe worden. Het is ook niet erg als je kind ziet dat je verdrietig bent; hij zal dat toch wel aan je merken. Let er wel op dat je je verdriet voor zover mogelijk doseert in het bijzijn van je kind, zodat hij zich veilig blijft voelen. Vind je het moeilijk om hem te informeren, dan kun je je kinderarts om advies vragen.
Let op signalen
- Jonge kinderen (tot 2 à 3 jaar) zullen vaker hun ouders opzoeken. Ze zoeken de bevestiging dat alles nog goed is en willen extra merken dat je nog van ze houdt, ook al ben je vaak in het ziekenhuis of met de baby bezig.
- Een kind kan zich ook onbewust schuldig gaan voelen en denken dat hij de oorzaak van de ziekte is, bijvoorbeeld omdat hij een keer gezegd heeft dat hij geen broertje of zusje wilde. Houd daar rekening mee.
- Vaak merk je het indirect aan je kind als er iets aan de hand is. Hij slaapt moeilijker, eet minder goed of plast weer in zijn broek. Neem deze signalen serieus; je kind doet dit niet bewust.
Bron: Radboud UMC