Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Autostoel voor je peuter: wat is veilig?

Het is belangrijk om je kind veilig te vervoeren in een autostoel die bij hem past. Vanaf 15 maanden mag je kind van een babyautostoeltje overstappen op een stoel voor peuters. Welke peuterautostoeltjes zijn er te koop en aan welke eisen moeten ze voldoen?

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Kinderen tot een lengte van 135 centimeter moeten in Nederland verplicht worden vervoerd in een goedgekeurde autostoel. Dit betekent dat een autostoel moet voldoen aan één van de twee Europese keurmerken: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de oudere ECE-R44 norm. Ga je een nieuwe autostoel kopen, dan kun je het beste eentje aanschaffen die voldoet aan de nieuwe i-Size-norm. Een oude stoel mag je nu nog gebruiken, maar autostoelen met de R44-norm zullen de komende jaren minder gemaakt worden. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen van de markt.

Advertentie

Tip! Handige auto-accessoires zoals een gordelbeschermer en een stoelorganizer vind je hier.

Welke autostoel geschikt is voor jouw kind, hangt af van zijn lengte. De nieuwe i-Size-stoelen zijn namelijk niet meer ingedeeld in gewichtsklassen (zoals bij de oude R44-norm), maar hebben een lengte-indicatie. Voor iedere groep autostoeltjes is er wel een leeftijdsindicatie, maar de lengte is leidend. omdat niet alle kinderen even groot zijn op dezelfde leeftijd.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes.

Nieuwe norm, nieuwe stoel?

Ieder jaar wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke verbeteringen van autostoelen en sinds 2013 zijn de keuringseisen voor autostoeltjes aangepast. Zo zijn er strengere regels gekomen om nekletsel te voorkomen en moet een autostoel betere bescherming bieden bij een botsing van opzij. Heb je thuis een autostoel met de oude R44-norm? Dan mag je deze nog blijven gebruiken, maar het advies is wel om over te stappen op een stoel die voldoet aan de nieuwe regels.

Advertentie

Van babyautostoel naar autostoel peuter

Het advies is om je kind zo lang mogelijk en in elk geval tot 15 maanden in de babyautostoel te vervoeren. In een babyautostoeltje reist je kind achterwaarts. In die positie is hij bij aanrijdingen beter beschermd, omdat de krachten van de botsing over zijn hele lichaam worden verspreid. De druk ligt dan niet op het hoofd en de nek.

Bungelen de voeten van je dreumes al iets over de rand van de autostoel? Dat kan geen kwaad. Pas wanneer het hoofd van je kind buiten de beschermde omgeving valt, of boven de achterkant van de stoel uitkomt, is het tijd om over te stappen op een peuterautostoel.

De verschillende soorten autostoelen worden volgens de nieuwe regelgeving ingedeeld op basis van de lengte van het kind, net als bij kinderkledingmaten. Omdat ouders de lengte van hun kind vaak beter kennen dan zijn gewicht, is de keuze voor de juiste en dus veilige autostoel makkelijker. De fabrikant van het autostoeltje bepaalt de minimale en maximale lengte waarvoor de stoel geschikt is.

Tip: Kind in autostoeltje? Winterjas uit!

Advertentie

Autostoel peuter

Peuterautostoeltjes met een i-Size-keurmerk (R129) zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 105 centimeter, die ouder zijn dan 15 maanden en zelfstandig kunnen zitten. Een peuterautostoel zet je vast met de autogordel of een Isofix-bevestiging. Je kind zet je vast met de harnas- of vijfpuntsgordel van het autostoeltje.

In sommige i-Size-peuterstoeltjes kijkt een kind vooruit, bij sommige peuterstoelen is de kijkrichting achteruit en je hebt ook peuterautostoelen die je vooruit en achteruit kunt zetten (combinatiestoel). Het is verplicht om kinderen achteruit te laten kijken tot ze minimaal 15 maanden oud zijn. Bij een combinatiestoel kun je je kind dus vooruit laten kijken als hij 15 maanden oud is.

Bij peuterautostoelen kun je de hoogte van de schouderbanden verstellen, zodat de stoel met je kind meegroeit. Het is tijd voor een kinderautostoel als de schouders van je peuter twee centimeter boven de hoogste gordelopening uitsteken. Wil je weten hoe je je peuter goed vastmaakt in de autostoel? Kijk dan hier.

Meer weten? Zo werkt Isofix.

Kinderautostoel vanaf 4 jaar

Vanaf ongeveer 4 jaar kan je kind in een kinderautostoel. In deze stoel zitten kinderen tot ze minimaal 135 centimeter zijn. Er zijn kinderautostoelen met en zonder rugleuning. Een autostoel met rugleuning biedt betere bescherming bij een botsing van opzij. De eisen voor zitverhogers zonder rugleuning zijn in 2017 strenger geworden: zitverhogers zonder rugleuning mogen alleen nog goedgekeurd worden voor kinderen groter dan 125 centimeter en zwaarder dan 22 kilo (voorheen was dat 15 kilo).

Let bij de aanschaf van een kinderautostoel voor peuters op de volgende punten: groeit de stoel mee dankzij verstelbare hoofd- en schoudersteunen? Kan de stoel ook in een relaxstand, tijdens een dutje? Met meerdere kleine kinderen in huis is het ook slim om te kijken of de stoel als derde autostoel op de achterbank past.

Combinatiestoelen

Zoek je een autostoel die langer meegaat? Er bestaan ook autostoeltjes die twee modellen combineren. De baby-/peuterautostoelen zijn geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 105 centimeter. Bij deze stoeltjes zit je kind de eerste 15 maanden achterwaarts en kan hetzelfde zitje later voorwaarts worden geplaatst. Tip: maak je de autostoel vast met de autogordel? Let dan op de kleurcodes die erop staan. De gordel moet de route volgen van de blauwe codes als je kind nog achteruit kijkt, de rode kleur wordt gebruikt als je kind met de rijrichting mee kijkt.

Autogordelbevestiging of Isofix?

Stoeltjes met R44 regelgeving (autogordelbevestiging) verdwijnen langzaam van de markt. Bij de nieuwe R129 regelgeving hoort een Isofix-systeem dat i-Size wordt genoemd. Deze i-Size autostoeltjes bevestig je met het Isofix systeem. In auto’s met een i-Size label kun je de autostoelen op iedere zitplaats bevestigen. Auto’s vanaf bouwjaar 2016 hebben dit standaard. In de toekomst heb je dus geen handleidingen meer nodig om te achterhalen of de autostoel in je auto past. Zie je het label i-Size op je autostoel staan? Dan weet je automatisch dat het past in een auto dat ook het i-Size label heeft.  Sommige R129/i-Size autostoelen kunnen naast Isofix ook nog met een autogordel worden vastgemaakt. Dat is handig als jij (of de oppas of opa en oma) een (oudere) auto hebt zonder Isofix-bevestigingspunten.

Een bevestiging met Isofix wordt wel nadrukkelijk aangeraden. Volgens de Consumentenbond scoren autostoeltjes met Isofix bij botsingen beter dan stoeltjes die bevestigd worden met autogordels.

Lees ook: Driekwart van de kinderen zit verkeerd in autostoeltje (zo moet het wél)

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting