Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
nachtlampje kopen

Nachtlampje kopen: hulpmiddel voor als je kind bang is in het donker

Veel kinderen zijn bang in het donker. Ze kunnen zich hierdoor onveilig voelen in hun donkere slaapkamer en moeilijk in slaap vallen. Een nachtlampje kan een simpele en effectieve oplossing zijn. Wat zijn de voordelen en nadelen van een nachtlampje? En wat is het beste nachtlampje voor jouw kind? Alles wat je moet weten voordat je een nachtlampje aanschaft.

Advertentie

‘Mama, mag het licht aan?’ Vraagt jouw peuter of kleuter ook iedere avond of je een lamp wilt aanlaten? Niet vreemd. Bang zijn in het donker is een veelvoorkomende angst bij kinderen. Misschien herken je de angst zelf ook nog wel uit je eigen kindertijd. Soms helpt het om de lamp op de gang een tijdje aan te laten, met de slaapkamerdeur op een kier. Maar ook een nachtlampje kan uitkomst bieden. 

Tip! Met deze schattige nachtlampjes kan je kind met een gerust hart in slaap vallen

Verschillende functies nachtlampje

Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig ‘in het donker’ te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust. Zo’n nachtlampje is niet alleen handig voor kinderen die bang zijn in het donker. 

Een nachtlampje kan namelijk ook helpen bij het aanleren van een goed slaapritme: deze nachtlampjes worden ook wel slaaptrainers genoemd. Daar later meer over. Er bestaan ook nachtlampjes die slaapliedjes afspelen of leuke figuren op het plafond projecteren. Al deze functies hebben een positief effect op de nachtrust van je kind.

Advertentie

Voordelen nachtlampje

De voordelen van een nachtlampje op een rijtje: 

 1. Een nachtlampje helpt kinderen die bang zijn in het donker om in een veilige omgeving in slaap te vallen; 
 2. Moet je kind ’s nachts vaak naar de wc? Een nachtlampje helpt je kind om het potje of de wc sneller te vinden. Het verlaagt de drempel om in het donker uit bed te stappen; 
 3. Nachtlampjes hebben vaak meerdere functies: ze dienen bijvoorbeeld ook als thermometer (voor de juiste kamertemperatuur), als babyfoon, ‘muziekdoosje’ of slaaptrainer; 
 4. Geef je nog borstvoeding in de nacht? Of is je kind vaak z’n speen of knuffel kwijt? Een nachtlampje helpt ook ouders om ’s nachts iets te kunnen zien. Je hoeft je kind nu niet ‘wakker’ te maken met het grote licht of de felle blauwe verlichting van je telefoon; 
 5. Slapen je kinderen bij elkaar op de kamer en gaat de één later naar bed dan de ander? Dan hoeft het kind dat als laatste naar bed gaat zijn broertje of zusje niet te wekken met licht. Het nachtlampje geeft voldoende licht om zijn eigen bed te vinden. 

Bekijk ook: 10 tips om je kind te leren ‘uitslapen’

Nadelen nachtlampje

Naast een hoop voordelen, zijn er ook een paar (mogelijke) nadelen waar je rekening mee moet houden.

 1. Licht aan tijdens het slapen, remt de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit hormoon maakt slaperig en zorgt voor een goede nachtrust. Valt je kind moeilijk in slaap of wordt het hij vaak wakker? Dan heeft hij mogelijk baat bij een zo donker mogelijke slaapkamer;
 2. Blauw licht (tablet, tv, telefoon), is het meest schadelijk als het gaat om de aanmaak van melatonine. Let er dus op dat het nachtlampje niet te fel schijnt en zeker niet blauw is van kleur; 
 3. Is je kind snel afgeleid en prikkelgevoelig? Wees dan voorzichtig met zogenaamde projector nachtlampjes die bewegende figuren op het plafond maken; 
 4. Baby’s worden geboren zonder angst voor het donker. Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan. Hierdoor kan je kind juist een angst voor het donker ontwikkelen; Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met kinderangsten.
 5. Een lamp die de hele nacht brandt, kost aardig wat energie. Bij een lampje op batterijen moet je steeds nieuwe batterijen aanschaffen. Je kunt ook kiezen voor een nachtlampje dat na een poosje vanzelf uitgaat.

Het beste nachtlampje voor je kind

Nachtlampjes zijn in alle soorten en maten te koop. Van een lichtgevende knuffel tot een dinosaurus of wolkje. Kijk bij aanschaf van een nachtlampje vooral ook goed naar de functionaliteit. Moet het lampje naast het bed van je kind staan, zodat hij hem makkelijk zelf aan en uit kan zetten? Of heb je liever dat de nachtlamp aan het plafond hangt? Vaak dienen deze plafondlampen als projector. Ze voorzien de kamer van sterren of andere figuurtjes. 

Advertentie

Een knuffel in de vorm van een nachtlampje kan ook: vaak hebben deze pluchen knuffels een lampje op de buik. Let ook goed om de stroomvoorziening. Ga je voor een nachtlampje op netstroom, met een oplaadbare accu of batterijen? 

Vrolijke nachtlampjes:

Slaaptrainers

Staat je kind iedere ochtend om zes uur naast je bed? Slaaptrainers leren je peuter of kleuter ‘uitslapen’. Het zijn speciale nachtlampjes die op een simpele en leuke manier laten zien dat het tijd is om te slapen of wakker te worden. Je stelt de trainer in op een voor jouw acceptabel tijdstip en vertelt je kind dat hij tot die tijd moet blijven liggen of in zijn bed mag spelen. De meeste slaaptrainers hebben een figuurtje dat gaat bewegen zodra je kind aan de dag mag beginnen. Sluit het schaap zijn ogen, dan is het tijd om zelf ook te slapen. Gaan de ogen van het schaap open? Dan mag je kind jullie roepen. Bij andere slaaptrainers gaat er een lampje aan of uit, of verandert het lampje van kleur. 

5 populaire slaaptrainers:

Lees ook: 5x de beste geteste slaaptrainers voor kinderen van 2022

Tips kopen nachtlampje kind

Ga je op zoek naar een nachtlampje, denk dan aan deze tips: 

 • Schaf niet te vroeg een nachtlampje aan, maar pas wanneer je kind echt een angst voor het donker heeft ontwikkeld;  
 • Kies een nachtlampje met gedimd rood licht. Uit onderzoek blijkt dat alleen rood de aanmaak van melatonine niet beïnvloed. Wit en blauw licht zijn het slechts; Lees hier meer over de werking van melatonine.
 • Dient het nachtlampje met name als hulpmiddel om ‘s nachts de wc te kunnen vinden? Plaatst het nachtlampje dan in de gang en zet de slaapkamerdeur eventueel op een kier; 
 • Controleer voor aanschaf eerst welk licht het nachtlampje geeft. Het licht moet niet te fel zijn. Is dat wel het geval? Ga dan voor een ander nachtlampje of vervang alleen de lamp; 
 • Een nachtlampje met een dimmer helpt je om het gebruik stap voor stap af te bouwen. Dim het licht steeds een beetje meer, tot je kind gewend is aan slapen in een donkere kamer. 

Wat is de ideale bedtijd per leeftijd? Check dit handige schema.

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier