Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je kind zindelijk maken: jongens vs. meisjes

Als je je kind wil helpen om zindelijk te worden, kun je allerlei methodes gebruiken. Hoe begeleid je je zoon of dochter het beste in zindelijkheid en waar moet je opletten als je je kind zindelijk wil maken? 

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Of je nu een zoon of een dochter hebt: je moet je kind helpen met zindelijk worden. Net zoals dat je je kind moet helpen met tanden poetsen en haren wassen. De ideale leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. 

Advertentie

Hoe lang het duurt tot je kind zindelijk is, heeft veel te maken met de tijd die jij als ouder in het begeleiden van de zindelijkheid steekt. Gemiddeld is een kind zo tussen de 2.5 en 3 jaar overdag zindelijk. Maar het kan dan nog 6 tot 12 maanden duren voordat je kind ook ’s nachts zindelijk is. Lees hier meer over bedplassen.

Ideaal voor zindelijkheidstraining: Ga voor een potje, toiletverkleiner én opstapje in 1

Jongens vs. meisjes

Meisjes zijn vaak iets eerder zindelijk dan jongens. Hoe dat precies komt, is moeilijk te onderzoeken, maar het lijkt vooral met het karakter van het kind te maken te hebben. Over het algemeen geven meisjes iets eerder zelf aan dat ze naar de wc moeten dan jongens. Jongens zijn meer geneigd om na hun boterham of beker thee meteen door te willen rennen en spelen. Daardoor vergeten ze soms dat ze eigenlijk naar de wc moeten. Maar dat een kind helemaal opgaat in z’n spel, kan net zo goed gelden voor meisjes. Het is dus eerder afhankelijk van het karakter van je kind, dan van zijn geslacht. 

Overigens lijken ouders van jongens ook iets later te beginnen met zindelijkheidstraining dan ouders van meisjes. Waarschijnlijk komt dat doordat ze gehoord hebben dat jongens iets later zindelijk worden. En zo wordt dat feit in stand gehouden: want hoe later je begint, hoe later je kind zindelijk wordt. In principe zou je met een jongen op hetzelfde moment kunnen beginnen met een zindelijkheidstraining als met een meisje, zo rond de 18 tot 20 maanden dus. 

Zindelijkheid bij jongens

Jongens en meisjes moeten op dezelfde manier begeleid worden met zindelijk worden. De Jeugdgezondheid-richtlijnen geven aan dat je jongens in het begin ook het beste zittend kunt leren plassen, net als meisjes. Jongens die staand leren plassen, leren soms verkeerd plassen, omdat de blaas dan vaak niet helemaal geleegd wordt. Dit kan leiden tot urineweginfecties en soms gaan jongens dan ook te veel ‘persen’ om de plas naar buiten te krijgen. Als een jongen zit, kan hij beter volledig uitplassen. Ook bij poepen is het van belang dat je kind alvast goed zit. Zo kan zijn ontlasting er makkelijker uit. Zeker in het begin kan dit goed helpen om te zorgen dat je kind ook snel durft te poepen op het potje.

Zet je zoon dus ook zittend op het potje of op de wc, zeker in het begin. Let erop dat zijn piemel naar beneden wijst, het potje in, want anders plast hij omhoog of tegen de rand van de pot. Probeer te zorgen dat hij ontspannen zit, dan gaat het plassen en poepen een stuk makkelijker. 

Liever op de wc dan op een potje? Dan kun je een toiletverkleiner (zoals een van deze) op de wc-bril leggen, en eventueel een krukje gebruiken waar hij zijn voeten op kan zetten. Meer weten? Hier 5 belangrijke piemellessen voor moeders. 

Zindelijkheid meisjes

Als je dochter op het potje gaat, zorg er dan voor dat ze ontspannen zit. Het voordeel van een potje is dat ze haar voeten op de grond kan zetten. Dit zorgt ervoor dat haar bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. Probeer je haar te leren om op de wc te zitten? Gebruik dan eventueel een krukje zodat ze daar haar voeten op kan zetten. Of gebruik een toiletverkleiner, zodat ze ontspannen zit.

Zorg ervoor dat je dochter goed in het midden van het potje zit, of goed boven de opening van de wc, zodat de plas in de pot terecht komt. Als ze lekker en ontspannen zit, kunnen haar bekkenbodemspieren zich ook beter ontspannen en dat is belangrijk bij het goed uitplassen.

Probeer je dochter aan te leren om zich van onder goed schoon te maken met toiletpapier, door van voor naar achter te vegen. Anders kunnen er (poep)bacteriën in haar vagina komen en dat kan bijvoorbeeld leiden tot een blaasontsteking. Laat haar een keer bij jou meekijken. Haar moeder is immers haar grote voorbeeld.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Zindelijk worden

Bron: Opvoedinformatie

Zindelijkheidstraining: welke methodes zijn er en welke past bij jouw kind?

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier