Voedings- en lifestylecoach Susanne Verzuu begeleidt zowel volwassenen als kinderen naar een gezonde(re) toekomst. Ze krijgt veel vragen van ouders over hoe ze hun kind voldoende kunnen laten drinken. De beste tip: leer je kind van jongs af aan zijn dorst te lessen met water. Dat scheelt later vaak een hoop strijd.
Vanaf 6 maanden mag je je kind naast borst- of flesvoeding ook water of ongezoete (kruiden)thee zoals munt, kamille of jasmijnthee geven. Je kan beginnen met aanbieden van kleine beetjes bij de eetmomenten, of tussendoor. Je kind haalt tot 6 maanden zijn voedingsstoffen voornamelijk uit melkvoedingen. Grote hoeveelheden water kan ervoor zorgen dat een kind de melk minder goed drinkt, maar laten wennen met kleine beetjes is prima.
Voldoende vocht
Het is verstandig en makkelijk om in ieder geval bij elke maaltijd (3x) en tussendoortje (2-3x) water of (kruiden)thee aan te bieden. Verder kun je zorgen dat er altijd een drinkbeker met water in het zicht staat, zodat je kind als het behoefte heeft direct een klein beetje kan drinken. In totaal heeft een kind vanaf 1 jaar 1-1,5 liter drinkvocht per dag nodig, dit is inclusief 2 porties (150 ml) zuivel. Dit drinkvocht komt uit water en melk, maar ook fruit en groente bevatten veel vocht. Komkommer en watermeloen bevatten bijvoorbeeld veel water en kun je als extraatje tussendoor geven. Ook zelfgemaakte waterijsjes van water gezoet met fruit kunnen een gezonde aanvulling van vocht zijn.
Bij warm weer
Volgens kinderdiëtist en kindercoach Dominique Flink is het bij warm weer en veel zweten zeer aan te raden om je kind extra te laten drinken. 'Vanaf 1 jaar mag er gerust 250 ml exra worden aangeboden', zegt zij. 'Hoe actiever het kind en hoe meer het zweet, hoe meer water er extra mag worden gegeven.' Ze voegt daaraan toe: 'Let wel op dat een kind niet voor het eetmoment een paar bekers water drinkt, want dit kan ervoor zorgen dat er minder wordt gegeten omdat de maag dan vol zit met vocht.'
Uitdrogen
Op echt warme dagen is het bovendien belangrijk in de gaten te houden of je kind genoeg energie heeft, voldoende plast en dat de urine licht van kleur is. Ook hoofdpijn, een droge mond of droge lippen kunnen volgens Dominique signalen zijn van uitdroging. Belangrijk dat de urine van je kind licht van kleur is. Dominique: 'Wanneer je als ouder zorgen maakt dat je kind is uitgedroogd, overleg dan met je huisarts.'
Lees ook: Uitdroging bij baby of kind: waar moet je op letten?
Een gezond kind zal zichzelf niet snel uitdrogen. Als je kind ziek is en koorts of diarree heeft, is voldoende drinken echt essentieel, omdat ze dan extra vocht verliezen. Als je kind in zo'n geval water weigert, maar wel limo of sap wil, dan is verstandig op die manier voldoende vocht binnen te krijgen. Probeer de limo of sap zoveel mogelijk aan te lengen met water. Maar, zo zegt Dominique: 'Vermijd zoete drankjes zo veel mogelijk als standaard alternatief. Deze bevatten vaak veel suiker en leren kinderen dat 'water niet lekker genoeg is.' Als je kind echt geen water wilt, dan kan je limonade geven, maar verdun deze zoveel mogelijk, zodat het water met een smaakje wordt. Zelfgemaakte ijsthee kan ook nog een oplossing zijn.'
Lees ook: Zoveel suiker zit er in populaire pakjes drinken
Melk
Melk valt ook onder gezonde drankjes vanwege de nodige voedingsstoffen (calcium, vitamines B2 en B12, maar houd het bij max twee glazen (150 ml) per dag. Melk vult behoorlijk en kan ervoor zorgen dat kinderen hun maaltijden minder goed eten, en die voedingsstoffen zijn ook essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Kies voor halfvolle melk of karnemelk. Wil je liever plantaardige melk geven, let dan op dat er B12 en calcium is toegevoegd en dat ze niet gezoet zijn.
Doe een challenge
Wil je je kind aansporen om (meer) water te drinken? Dominique adviseert samen een 'waterchallenge' te laten doen. 'Als je bijvoorbeeld wil dat je kind die dag zes bekers water drinkt maak dan visueel zichtbaar hoe ver ze al zijn. Houdt je kind het al een paar dagen goed vol, dan kun je hem daarvoor belonen, bijvoorbeeld door hem een kwartier langer buiten te laten spelen.'
Meer tips en tricks
-
Geef het goede voorbeeld: drink als ouder ook genoeg water. Zien drinken, doet drinken.
-
Probeer je kind te verleiden met presentatie en niet met een zoete smaak. Gekke rietjes, leuke drinkbekers of speciale bekers waar je samen met je kind stukjes (bevroren) fruit, munt of komkommer in kan doen.
-
Je kunt eventueel ook van te voren fruit in diepvriesblokjes doen en die later toevoegen als ijsblokje in het water.
-
Probeer limonade te vermijden, maar leng het anders aan met zoveel mogelijk water. Dit kan je opbouwen: steeds meer water, dan raakt je kind hieraan gewend.
-
Zorg dat er altijd een drinkbeker in het zicht staat.
-
Geef stukjes watermeloen en komkommer tussendoor, ook hier zit veel vocht in.