Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verloskundigen borstkasvoeding borstvoeding
door

Goed idee? 'Verloskundigen moeten mensenmelk in plaats van moedermelk zeggen'

De termen 'borstvoeding' en 'moedermelk' zijn achterhaald, vinden ze in een Brits ziekenhuis. Met een nieuw taalbeleid moedigen zij onder andere verloskundigen aan om genderinclusieve woorden te gebruiken. Zou Nederland dit voorbeeld moeten volgen?

Advertentie

Als je zwanger bent en bij de verloskundige komt, wordt er gesproken over onderwerpen als borstvoeding en moedermelk. Termen die volkomen normaal voor ons zijn, maar volgens het Britse ziekenhuis Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust niet meer van deze tijd. Als eerste ziekenhuis van het Verenigd Koninkrijk voeren zij daarom formeel een genderneutraal taalbeleid in op de geboorteafdeling.

Lees ook: Borstvoeding: 5 veel voorkomende problemen

Geen moeder maar ‘bevallende ouder’

Moedermelk heet nu mensenmelk, borstvoeding borstkasvoeding en patiënten die liever geen moeder worden genoemd, worden aangesproken met ‘bevallende ouder’ of een genderneutraal voornaamwoord naar keuze zoals they. Ook wordt een partner niet meer aangesproken met vader, maar met (co-)ouder.

Tip: Volg dit 3-stappenplan voor het aanleggen van je baby

Mens niet moeder

De nieuwe woorden worden alleen gebruikt bij patiënten die daar behoefte aan hebben. De meeste vinden het niet nodig om mens in plaats van moeder genoemd te worden, zegt het ziekenhuis, en voor hen verandert er dus niks. Het genderinclusieve taalbeleid is kortom ingevoerd voor de groep die daar wél behoefte aan heeft.

Meer lezen: Dit is waarom de eerste maand borstvoeding het zwaarst is

Advertentie

Betere zorg voor iedereen

Het ziekenhuis wil op deze manier de zorg voor trans- en non-binaire mensen die bevallen verbeteren. Ze willen hun patiënten behandelen als individu, legt hoofdverpleegkundige Carolyn Morrice uit, door persoonlijke zorg te bieden die aan hun behoeften voldoet en de taal gebruiken waarmee zij zich op hun gemak voelen. De kleine taalaanpassingen kunnen het verschil maken voor een positieve bevallingservaring.

Handig: Welke borstvoedingshouding past bij jou en je baby?

Wie volgt?

Het Britse ziekenhuis is trots op hun nieuwe taalbeleid en hoopt dat meer ziekenhuizen hun voorbeeld volgen op de verlosafdelingen. Tot nu toe is er nog geen Nederlands ziekenhuis dat formeel een genderneutraal taalbeleid heeft ingevoerd, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Sun – Beeld: Getty Images

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu