
Goed idee? 'Verloskundigen moeten mensenmelk in plaats van moedermelk zeggen'
De termen 'borstvoeding' en 'moedermelk' zijn achterhaald, vinden ze in een Brits ziekenhuis. Met een nieuw taalbeleid moedigen zij onder andere verloskundigen aan om genderinclusieve woorden te gebruiken. Zou Nederland dit voorbeeld moeten volgen?
Als je zwanger bent en bij de verloskundige komt, wordt er gesproken over onderwerpen als borstvoeding en moedermelk. Termen die volkomen normaal voor ons zijn, maar volgens het Britse ziekenhuis Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust niet meer van deze tijd. Als eerste ziekenhuis van het Verenigd Koninkrijk voeren zij daarom formeel een genderneutraal taalbeleid in op de geboorteafdeling.
Lees ook: Borstvoeding: 5 veel voorkomende problemen
Geen moeder maar ‘bevallende ouder’
Moedermelk heet nu mensenmelk, borstvoeding borstkasvoeding en patiënten die liever geen moeder worden genoemd, worden aangesproken met ‘bevallende ouder’ of een genderneutraal voornaamwoord naar keuze zoals they. Ook wordt een partner niet meer aangesproken met vader, maar met (co-)ouder.
Tip: Volg dit 3-stappenplan voor het aanleggen van je baby
Mens niet moeder
De nieuwe woorden worden alleen gebruikt bij patiënten die daar behoefte aan hebben. De meeste vinden het niet nodig om mens in plaats van moeder genoemd te worden, zegt het ziekenhuis, en voor hen verandert er dus niks. Het genderinclusieve taalbeleid is kortom ingevoerd voor de groep die daar wél behoefte aan heeft.
Meer lezen: Dit is waarom de eerste maand borstvoeding het zwaarst is
Betere zorg voor iedereen
Het ziekenhuis wil op deze manier de zorg voor trans- en non-binaire mensen die bevallen verbeteren. Ze willen hun patiënten behandelen als individu, legt hoofdverpleegkundige Carolyn Morrice uit, door persoonlijke zorg te bieden die aan hun behoeften voldoet en de taal gebruiken waarmee zij zich op hun gemak voelen. De kleine taalaanpassingen kunnen het verschil maken voor een positieve bevallingservaring.
Handig: Welke borstvoedingshouding past bij jou en je baby?
Wie volgt?
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: The Sun – Beeld: Getty Images