Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Muziek verlicht pijn na operatie

Kinderen die een grote operatie moeten ondergaan, hebben minder kans op pijn als ze een half uur van tevoren naar muziek luisteren.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Surgery International.

Luisteren naar muziek

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers 60 kinderen in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar. De kinderen werden verdeeld in 3 groepen. De eerste groep luisterde 30 minuten naar zelf gekozen muziek, een andere groep kreeg een luisterboek te horen en de derde groep luisterde een halfuur naar stilte via ruis onderdrukkende hoofdtelefoons.

Pijnniveau

Zo ontdekten de wetenschappers dat kinderen die naar muziek of gesproken verhalen luisterden, minder pijn voelden. De derde groep merkte geen verschil in het pijnniveau.

Volgens een van de onderzoekers, Santhanam Suresh, ervaren degenen die muziek luisterden minder pijn, omdat ze er niet over nadenken. ‘In feite bedriegen we het brein. We proberen mentale kanalen op iets anders af te stemmen. Ik had niet verwacht dat audioboeken hetzelfde effect zouden hebben, maar ook dit bleek te werken.’

Advertentie

Zelfde bij infuus aanbrengen

Eerder onderzoek wees al uit dat kinderen die tijdens het aanbrengen van een infuus naar muziek luisteren, minder last hebben van de procedure.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Foto: 123rf

 

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod