Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tips staycation
door

Vakantie thuis doorbrengen? 20 ideeën voor de ultieme staycation met je kinderen!

Zit een vakantie naar een warm oord er dit jaar niet in? Of vinden jullie het simpelweg fijn om de vakantie lekker thuis door te brengen? Wat je reden ook is, een staycation is hartstikke leuk. 20 ideeën om van jouw staycation de ultieme thuisvakantie te maken!

Advertentie
 1. Speel toerist in eigen stad

  Wat heb je nou eigenlijk echt van je eigen stad gezien, behalve de winkels en de supermarkt? Verdiep je daarom in je woonplaats en bezoek met je kinderen dat ene museum waar jullie nog nooit geweest zijn. Of fiets een nieuwe fietsroute. Of ga ergens een hapje eten waar jullie nog nooit geweest zijn.

 2. Reis met de trein

  Eigenlijk maakt het niet eens uit of je een bestemming hebt met de trein: kinderen vinden met de trein reizen hartstikke leuk. Koop een dagkaart en laat je kinderen bepalen bij welk station ze uit willen stappen en in welke trein jullie overstappen.

 3. Ga kamperen in de achtertuin

  Ben jij gezegend met een ruime achtertuin met wat gras? Zet bij mooi weer een tent op en ga kamperen. Zet de barbecue aan voor het avondeten en vertel ’s avonds met een spooky zaklamp een spookverhaal. Ga ’s nachts met z’n allen in de tent slapen: je kinderen zullen het fantástisch vinden! (En jij kan ’s nachts gewoon binnen plassen en hoeft niet met je wc-rol over de camping te banjeren).

 4. Maak samen pizza

  Haal pizzadeeg in huis en ga met je kinderen een zelfgemaakte pizza bakken. Laat ze zelf de ingrediënten kiezen voor hun eigen pizza en doe de pizza samen in de oven. Je keuken wordt een chaos, maar het is het waard.

  Advertentie
 5. Slaap een weekend in een huisje of hotel

  Neem de kinderen een weekendje mee naar een hotel of een bungalowhuisje. Een nieuwe omgeving is altijd leuk voor ze en het geeft jou ook het gevoel er even tussenuit geweest te zijn. Zorg ook dat het minimaal een uur rijden is, zo krijgen ze onderweg het ultieme vakantiegevoel.

  Lees ook: 11x fijne uitjes bij de boer

 6. Ga naar een ijs- of skibaan

  Zijn jullie de warme temperaturen een beetje zat? Een beetje winter in de zomer kan nooit kwaad: ga met z’n allen naar een indoor ski- of ijsbaan! Laat je kinderen skilessen volgen en wie weet ontdekken ze verborgen talenten. Of leer ze schaatsen achter de welbekende stoel.

 7. Hou een spadagje thuis

  Haal al je nagellakpotjes tevoorschijn en hou een spadagje. Lak elkaars nagels (en werk het eindresultaat ’s avonds flink bij met wat remover) of overtuig ze om jou een lekkere massage te geven (bingo!). Maak zelf maskertjes van natuurlijke ingrediënten zoals yoghurt en komkommer en smeer dit op elkaars gezicht.

 8. Organiseer jullie eigen Olympische Spelen

  De Spelen mogen dit jaar dan niet doorgaan, bij jullie thuis gaan ze wél door. Verzin wat leuke spellen en challenges en laat iedereen uit het gezin het tegen elkaar opnemen. Zorg voor een onafhankelijke scheidsrechter (jij dus) en haal wat prijzen in huis.

  Advertentie
 9. Stof de bordspellen af

  Buiten in de schaduw of binnen op een regenachtige dag: bordspellen kunnen altijd. Scoor wat spellen op Marktplaats of in een kringloopwinkel en maak er een gezellige middag van met elkaar (als je kinderen tegen hun verlies kunnen dan…).

 10. Gratis vermaak

  Geen zin om geld uit te geven? Pak de fiets en rijd naar alle mogelijke speeltuinen en kinderboerderijen in de buurt. Voor kleine kinderen valt dit in de categorie ‘uren entertainment’ en voor jou is het een goedkoop dagje uit.

  Lees ook: 9 gratis zomeractiviteiten voor kinderen

 11. Maak een videoclip

  Laat je kinderen hun favoriete muzieknummer kiezen en maak er met z’n allen een videoclip bij. Neem de film gewoon op met je smartphone en edit ‘m in een van de vele beschikbare programma’s.

 12. Hou een filmmarathon

  Haal lekkere (gezonde of ongezonde) snacks in huis en hou een filmmarathon. Leg matrassen en kussens in de woonkamer, laat iedereen z’n pyjama aantrekken en kijken maar!

 13. Laat je kinderen fotograaf spelen

  Oké, het is even slikken als je weer 938 foto’s moet deleten met een oor van je peuter erop, maar met name als je kinderen wat ouder zijn, kan dit hartstikke leuk zijn. Vertel je kinderen dat ze die dag hun avonturen mogen vastleggen in foto’s. Wat hebben ze gegeten? Wat hebben ze gedaan en met wie? Bonus: maak er een leuk fotoboekje van om te bewaren.

 14. Zet themadagen in

  Zet af en toe een aantal themadagen in tijdens jullie staycation. Denk aan thema’s als dieren, muziek, het menselijk lichaam, sport, natuur en reizen. Plan hieromheen allerlei leuke activiteiten.

 15. Check voordeelsites voor spontane uitjes

  Kijk op sites als socialdeal.nl en vakantieveilingen.nl voor kortingen op leuke uitjes. Er zijn talloze parken en (kinder)musea waar je waarschijnlijk niet eens het bestaan van af weet en die niet al te duur zijn.

  Lees ook: Met deze uitjes ga je terug in de tijd!

 16. Doe iets liefs voor anderen

  Ga samen met je kinderen iets leuks doen voor anderen. Bak cupcakes voor ouderen in het bejaardentehuis. Stuur kaarten naar kinderen in het ziekenhuis. Of help een dagje mee op de kinderboerderij. Zo leer je je kinderen iets moois te doen voor anderen, zonder er iets voor terug te verwachten.

 17. Organiseer een speurtocht

  Weet je nog dat je vroeger op een verjaardagsfeestje een speurtocht ging doen? Fantastisch was dat toch? Google wat ideeën voor speurtochten en maak er een voor je kinderen. Ze zullen er nog lang over napraten.

 18. Leer je kinderen iets wat ze nog niet kunnen

  Of het nu verven is, skeeleren, puzzelen of een taart bakken: leer je kinderen iets wat ze nog niet kunnen. Bereid je er wel op voor dat er hier en daar wat frustratie kan ontstaan als het niet lukt…

 19. Organiseer een ‘kinderen zijn de baas’-dag

  Eén dag tijdens de vakantie mogen je kinderen alles beslissen. Om te voorkomen dat je naar Disneyland Parijs moeten rijden en als avondeten een zak Haribo-snoep naar binnen moet werken, stel je wel een aantal basisregels op. Maar vervolgens laat je het los: wat jullie gaan doen, waar jullie dit gaan doen en wat jullie gaan eten, bepalen zij.

 20. Maak een culinaire fietstocht

  Ga met je kinderen de hele dag buiten de deur eten. Pak de fiets en ga met z’n allen ergens ontbijten. Vervolgens gaan jullie ergens anders wat drinken, weer ergens anders lunchen, enzovoort. Oké, het kost wat en aan het eind van de dag kunnen jullie geen eten of drinken meer zien, maar hé: het is vakantie.

 

Bron: Momsanity – beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu