Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vakantie bucketlist: 20 simpele, maar onvergetelijke dingen om met je kind te doen

Zes weken zomervakantie klinkt heerlijk ontspannen, maar het kan je als ouder ook best wat stress bezorgen. Hoe zorg je dat je kind zich niet suf verveeld, zonder dat het je bakken met geld kost of hij alleen maar voor de tv zit? Om je een beetje te helpen, hier een lijst met simpele maar tegelijkertijd bijzondere dingen om samen te doen.

Advertentie
 1. Spontaan dagje weg

  Laat je kind een willekeurige plaats op de kaart aanwijzen in Nederland en ga hier dezelfde dag nog onvoorbereid naartoe.

 2. Kamperen in de tuin

  Een nachtje slapen op je eigen privécamping: wat een feest! Bovendien een goede oefening als je van plan bent om later in de vakantie ‘echt’ te gaan kamperen. Slecht weer of geen tuin? Dan zet je de tent gewoon in de woonkamer.

 3. Bingo!

  Is je kind gek op ijs? Maak dan aan het begin van de vakantie een bingokaart met allerlei smaken ijs en stel als doel om alle ijsjes op deze kaart voor het eind van de vakantie te kunnen afstrepen.

 4. Zandkasteel bouwen

  Ga naar het strand en bouw een gigantisch zandkasteel compleet met torens, tunnels en gracht eromheen. Kan uiteraard ook in een zandbak.

  Advertentie

  Lees ook: Veilig op het strand

 5. Thuisbioscoop

  Maak een enorme bak popcorn, doe de gordijnen dicht en kruip met je kind op de bank voor een héle lange filmmiddag.

 6. Ga toch fietsen

  Pak de fiets en trek de natuur in. Ook voor jonge kinderen zijn er hele leuke fietsroutes, die niet te lang zijn en daardoor makkelijk vol te houden. Even opladen onderweg? Stop dan bij een pannenkoekhuis , snackbar of ijskraam. Het is tenslotte vakantie…

  Lees ook: Fietsstoeltje kopen: waar moet je op letten?

 7. Watergevecht

  Is het buiten flink warm, dan is er niets lekkerder dan een goed watergevecht. Zorg dat je de waterpistolen en -ballonnen al in huis hebt, dan kunnen jullie los zodra het kwik stijgt.

 8. Stoepkrijten

  Tover in één middag de stoep voor jullie huis om tot een waar kunstwerk.

  Advertentie
 9. Marktkraam

  Help je kinderen met het opzetten van een kraampje waar ze limonade, koekjes of bijvoorbeeld hun oude speelgoed verkopen. Het ‘bedrijf’ heeft natuurlijk een naam, reclameborden en wat aankleding nodig. Leer je kind meteen hoe hij met geld moet omgaan en kies samen een goede bestemming voor de opbrengst.

  Lees ook: 7 tips om je kind geldbewust te maken

 10. Kinderdag

  Laat je kind een vakantiedag helemaal naar eigen wens invullen. Maar dan ook echt helemaal. Wat jullie eten, wat jullie gaan doen, hoe laat hij gaat slapen, hij mag het zelf bepalen. Hiermee bezorg je je kind gegarandeerd een onvergetelijke dag.

 11. Picknick

  Ga naar het park en neem een groot kleed mee en genoeg eten en drinken voor de hele dag. Speel een potje voetbal, oefen de radslag, of kijk op welke dieren de wolken lijken. Slecht weer? Reken maar dat je kind ook blij verrast is als jullie ’s avonds opeens op een kleed op de grond in de woonkamer eten.

 12. Pluktuin

  Ga naar een lokale pluktuin om een middagje fruit of bloemen te plukken. Het rondstruinen door de boomgaarden of bloembedden is een ware belevenis voor je kind. Hij krijgt bovendien een leuk aandenken mee naar huis in de vorm van een lading fruit of een zelf geplukt boeket.

 13. Spannende wandeling

  Maak een wandeling als het al donker is en je kind eigenlijk al lang in bed had moeten liggen. Vergeet niet om zaklampen mee te nemen om het extra spannend te maken.

 14. Vieze handjes

  Laat je kind ’s avonds een keer met zijn handen en desnoods voeten eten. Die tafelmanieren komen morgen wel weer.

 15. Nieuwe smaken

  Over eten gesproken: de vakantie is ook een goed moment om je kind nieuwe dingen uit te laten proberen. Maak of bestel eens Thaise, Surinaamse of gerechten uit een andere keuken waar hij niet bekend mee is. Wie weet wordt je zelf ook nog blij verrast.

  Lees ook: Nieuwe truc om kind gezond(er) te laten eten

 16. Zonsopgang

  Maak je kind op een mooie heldere dag belachelijk vroeg wakker en ga samen naar de zonsopgang te kijken.

 17. Pyjamadag

  Het is vakantie! Maak daar op de dagen dat jij en je kind allebei vrij zijn vooral gebruik van. Dus maak je niet druk om hoe laat het is, doe precies waar jullie zin in hebben en loop lekker de hele dag rond in pyjama.

 18. Optreden

  Bedenk samen een act, zoek er passende kleding bij en oefen voor een echt optreden. Zijn jullie er klaar voor? Nodig opa en oma of de buren uit en trakteer ze op een fantastische voorstelling tussen de schuifdeuren.

  Lees ook: 17x kinderen houden van verkleden

 19. Pizza

  Laat je kind zijn eigen pizza maken en los gaan met verschillende toppings. Nogal bijzondere smaakcombinaties? Lekker laten gaan.

 20. Ga offline

  Wil je het optimale familievakantie-gevoel zet dan je telefoon een keer helemaal uit.

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu