Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
middelste kind
door

'Het middelste kind is aan het uitsterven en dat is eeuwig zonde'

Steeds minder stellen gaan voor drie kinderen. En dus zijn er steeds minder kinderen die opgroeien als 'middelste kind'. Zonde, zeggen sommige mensen, want middelste kinderen geven kleur aan het leven.

Advertentie

Het aantal gezinnen met drie of meer kinderen is sinds de jaren zeventig in ons land bijna gehalveerd en zal de komende decennia nog verder afnemen. In 2006 woonden er in 17 procent van de gezinnen met kinderen drie of meer kinderen thuis. In 2050 heeft 15 procent van de gezinnen drie of meer kinderen. Een of twee kinderen is tegenwoordig dus de norm en hiermee lijkt het middelste kind zo goed als uit te sterven.

Middelste kind-syndroom

Je hoort wel eens dat middelste kinderen weinig aandacht krijgen, omdat ze tussen het wal en het schip vallen qua aandacht en altijd de strijd aan moeten gaan met de oudste en het jongste kind. Dat klinkt misschien een beetje sneu, maar toch zitten er heel veel voordelen aan de middelste zijn. Volgens onderzoekers van de Stanford University bestaat er echt zoiets als het ‘middelste kind-syndroom’. Kinderen met zowel een ouder als een jonger broertje of zusje zijn vaak minder spraakzaam, het minst expressief en hebben vaak een minder uitgesproken persoonlijkheid en zijn niet de allergrappigste kinderen. Daar staat tegenover dat ze vaak onafhankelijker, avontuurlijker en socialer zijn dan de andere kinderen in het gezin, goed kunnen onderhandelen, beschikken over een flinke dosis inlevingsvermogen én later vaak heel succesvol zijn.

Eeuwig onderschat

Volgens Adam Sternbergh, schrijver van het artikel The Extinction of the Middle Child in New York Magazine zijn de goede eigenschappen van middelste kinderen onmisbaar voor de wereld en is het daarom ontzettend jammer dat er steeds minder middelste kinderen worden geboren. Naast de eerder genoemde kwaliteiten zijn middelste kinderen ook nog eens echte vredestichters, heel diplomatiek, harde werkers (omdat ze het gevoel hebben meer hun best te moeten doen om uit te blinken) en durven ze risico’s te nemen. ‘Wat weinig mensen beseffen, is dat middelste kinderen meer kans hebben om veranderingen in de wereld met succes te bewerkstelligen dan mensen die binnen het gezin als oudste of jongste zijn opgegroeid’, legt psycholoog Catherine Salmon in het artikel uit. ‘Maar zoals zo vaak het geval is met de middelsten, ze worden eeuwig onderschat.’

Lees ook: Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind

Saaier

Er is nog een reden dat het jammer is dat er steeds minder middelste kinderen worden geboren, zegt Bruce Hopman, zelf een middelste kind en oprichter van de International Middle Child’s Union. ‘Het zal waarschijnlijk rustiger zijn op de wereld, maar ook minder leuk.’ Om aandacht te krijgen hebben veel middelste kinderen namelijk de neiging om gek te doen en zich bijvoorbeeld opvallend te kleden.

Niet voor niets zijn veel bekende artiesten (Britney Spears, Kesha, Nicki Minaj) opgegroeid als middelste in het gezin. Hopman hoopt dan ook dat de trend niet doorzet en gezinnen zullen blijven bestaan met drie of vijf kinderen. ‘Zonder middelste kinderen wordt het maar een saaie boel.’

Barnum-effect

Dat de plek binnen het gezin invloed heeft op je persoonlijkheid en toekomst, daar is overigens niet iedereen het mee eens. Er zijn ook psychologen die dit idee het Barnum-effect noemen: de neiging om persoonlijkheidskenmerken te herkennen en te geloven dat die specifiek voor een bepaalde groep gelden, zelfs als de kenmerken algemeen genoeg zijn om op een grote groep van toepassing te zijn. Tja, de waarheid ligt ook hier waarschijnlijk in het midden.

Meer lezen: ‘Jongste kind heeft meeste kans om later miljonair te worden’

Bron: New York Magazine Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu