Voor oudersNieuws

Laag inkomen of geen vaste baan, dan stellen we het ouderschap uit, blijkt nu uit onderzoek

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Flexcontracten, studieschulden, een krappe huizenmarkt en hoge inflatie: allemaal economische problemen waar jongvolwassenen in Nederland mee te maken krijgen. Heeft dit invloed op wanneer ze aan kinderen beginnen? Demograaf Daniël van Wijk (NIDI) zocht het uit met data van het CBS en zegt van wel.

Lees verder onder de advertentie

In rijke landen zoals Nederland wachten mensen steeds langer met het krijgen van kinderen. Volgens onderzoeker Daniël van Wijk van het demografisch instituut NIDI wordt dat vaak gekoppeld aan de lastige financiële situatie van jongvolwassenen. Hij vertelt aan het CBS: 'We wisten echter nog niet veel over hoe economische factoren precies samenhangen met het krijgen van een eerste kind'.

Lees ook: Hoe weet je of je (nog) een kind wilt?

Registerdata over de hele Nederlandse bevolking

Voor zijn onderzoek gebruikte Van Wijk uitgebreide CBS-registerdata over de hele Nederlandse bevolking. Hij koos alle jongeren die op 1 januari 2006 tussen de 15 en 30 jaar oud waren en dat jaar hun opleiding afrondden of stopten. Deze groep volgde hij tot en met 2018.

Lees verder onder de advertentie

Van Wijk noemt de CBS-registerdata een ideale bron: 'Je kunt iedereen volgen over een langere periode en hebt geen problemen met te kleine steekproeven. Bovendien kun je specifieke groepen, zoals migranten, goed in detail bekijken'.

Eerst een stabiele basis

Wat blijkt uit het onderzoek? Volgens Van Wijk is er in Nederland een duidelijk verband tussen economische zekerheid en het krijgen van een eerste kind. 'Jongvolwassenen willen eerst een stabiele basis: een baan, het liefst met een vast contract, en voldoende inkomen', legt hij uit.

Mensen zonder vaste baan of met een laag inkomen stellen het ouderschap vaak uit. Dit geldt ook voor wie eerder werkloos is geweest of met lage inkomens heeft moeten rondkomen. De financiële situatie van jongeren kan ervoor zorgen dat de leeftijd waarop ze aan kinderen beginnen, blijft stijgen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Voorbereiding zwangerschap: praktische zaken om aan te denken

Moeder versus vader

Uit het onderzoek blijkt verder dat het meestal vrouwen met een vaste baan zijn die moeder worden. Wat de mannen betreft geldt hetzelfde, maar daar ziet de onderzoeker ook een aantal zzp'ers die vader worden.

Mensen zonder baan blijven vaker kinderloos, vooral als ze zich in een kwetsbare financiële situatie bevinden, zoals bij een bijstandsuitkering. Ook het inkomen speelt een rol: mannen met een hoger inkomen worden vaker vader dan mannen met een lager inkomen.

Lees verder onder de advertentie

Bij vrouwen is die link tussen inkomen en het krijgen van een kind minder sterk. Daarnaast geldt dat een geschiedenis van werkloosheid of een laag inkomen ervoor zorgt dat er minder vaak een kind komt, zowel bij mannen als vrouwen.

Bron: CBS