Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Video: Successful External Cephalic Version [ECV] - Turning a Breech Baby

Bijzondere video: baby in stuitligging draaien, zo gaat dat

Zo'n 3 tot 4 procent van de baby's ligt aan tegen het einde van de zwangerschap nog met de billen naar beneden ligt. Er kan dan geprobeerd worden om van buitenaf het kind te laten draaien om zo een keizersnede of complicaties te vermijden. Deze video laat goed zien hoe dit in zijn werk gaat.

De Amerikaanse Vanessa Fisher wilde per se op natuurlijke wijze bevallen, maar met 37 weken lag haar baby nog steeds in een stuitligging. Op advies van haar verloskundige laat ze een gynaecoloog een poging wagen om de baby te draaien. In medische termen een uitwendige versie genoemd. De video toont de tweede poging van dokter Cummings om de baby met zijn handen te draaien en hem in de juiste positie te manoeuvreren.

Advertentie

Onaangenaam

‘Het was niet echt pijnlijk, maar wel onaangenaam,’ vertelt Vanessa achteraf.  ‘Op de video zie je ook dat ik op een bepaald moment de neiging heb om de hand van dokter Cummings weg te duwen. Maar ik wist dat ik in goede handen was en ik was onder de indruk van hoe snel hij het voor elkaar kreeg.’

Stuitligging: draaien of niet?

Viral video

Om te laten zien dat het draaien van een baby in stuitligging goed kan werken en echt niet zo eng is, deelden Nick en Vanessa de video die inmiddels miljoenen keren is bekeken. Een paar weken na de draaiing werd hun zoontje, Ashton Nathaniel Fisher, geboren. Het stel koos hierbij voor een lotusbevalling, waarbij de navelstreng niet wordt doorgeknipt. Ouders kiezen steeds vaker voor een lotusbevalling. Dit is waarom.