Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze BN’ers bevielen met een keizersnede

Wist je dat in Nederland bij 17% van de bevallingen een keizersnede wordt uitgevoerd. Ook een aantal bekende Nederlanders beviel met een keizersnede.

Er zijn verschillende redenen waarom een vaginale bevalling niet kan of lukt. Bij een dwarsligging wordt bijvoorbeeld altijd gekozen om te bevallen via een keizersnede. Ook een stuitligging kan een reden zijn om alsnog voor een keizersnede te gaan. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Chantal Janzen. Ook Xess Xava, de zoon van Yolanthe en Wesley, is door middel van een keizersnede ter wereld gekomen.

Advertentie

Meest voorkomende redenen keizersnede

Naast een dwars- of een stuitligging zijn er meer redenen om via een keizersnede te bevallen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Je baby heeft het benauwd terwijl je geen volledige ontsluiting hebt.
  • Je hebt na lang weeën opvangen nog steeds geen volledige ontsluiting.
  • Het hoofdje van de baby is te groot voor het bekken.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert zo de uitgang.
  • Soms wordt een keizersnede gedaan bij de geboorte van een meerling die ongunstig in de baarmoeder ligt.

Natuurlijke keizersnede

Momenteel kun je in Nederland al bij tientallen ziekenhuizen terecht voor een natuurlijke keizersnede. Hierbij wordt een vaginale bevalling zo veel mogelijk nagebootst. Zo kun je samen met je partner door een transparant gedeelte van het afdeklaken meekeken hoe je baby wordt geboren. En na een snelle check wordt de baby, als de omstandigheden het toelaten, direct jouw op de borst gelegd. Dat kan zelfs ook nog tijdens het afronden van de operatie.