Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zó ontwikkelt een embryo zich in een meisje of een jongen

Sta je te popelen om te weten of je een zoon of een dochter krijgt? De eerste tien weken is dat sowieso afwachten, omdat het geslachtsdeel voor die tijd nog niet te zien is. In deze video zie je hoe een embryo zich uiteindelijk ontwikkelt tot een jongen of een meisje.

Advertentie

Geslachtsbepaling: hoe zit het ook alweer?

Bij de bevruchting wordt het geslacht al bepaald. De geslachtscel van een vrouw bevat altijd een X-chromosoom. De geslachtscel van een man kan een X-chromosoom of een Y-chromosoom bevatten. Als de zaadcel een X-chromosoom bevat wordt het een meisje. Bevat de zaadcel een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.

Ontwikkeling

Tot de eerste negen à tien weken van de zwangerschap ontwikkelen mannelijke en vrouwelijke embryo’s zich hetzelfde. Bij zowel jongens als meisjes groeit er een soort uitsteekseltje tussen de benen. Dat uitsteekseltje wordt in het Engels ‘nub’ (bobbel) genoemd, vandaar ook de naam ‘nub-theorie’ (zie verderop).

11 weken

Vanaf ongeveer elf weken begint het uitsteekseltje zich bij een jongen te ontwikkelen tot een piemeltje. Bij een meisje ontwikkelt het zich tot een clitoris met schaamlippen. De ontwikkeling tot penis of clitoris gebeurt onder invloed van geslachtshormonen die het kind zelf aanmaakt.

Nub-theorie

Met de nub-theorie kun je bij een twaalfwekenecho al goed voorspellen of je baby een jongen of een meisje is. Je baby moet daarvoor wel ‘goed liggen’, zodat de nub duidelijk te zien is op de echo. Dit heeft te maken met de hoek die de nub maakt ten opzichte van de ruggengraat.

Advertentie

Bron: BabyCenter

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu