Voor oudersOuderschap

Als aanstaande ouders een voorkeur hebben, dan is dat meestal voor een meisje

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Hoewel veel ouders zeggen dat het niet uitmaakt of ze een jongetje of een meisje krijgen, laat onderzoek zien dat meer dan een kwart (28,4 procent) toch een duidelijke voorkeur heeft.

Lees verder onder de advertentie

Uit onderzoek van Made for Moments, een bedrijf dat onder andere geboortekaartjes maakt, onder 750 ouders blijkt dat de meeste aanstaande ouders het liefst een meisje verwelkomen. Maar liefst 73,2 procent van de ondervraagden met een voorkeur gaf aan te hopen op een dochter.

Lees ook: Geboortekaartjes maken: 7 handige tips

Gender disappointment

Die voorkeur voor een bepaald geslacht speelt vooral bij de eerste baby (73,7 procent van de ouders), maar ook bij baby nummer twee of drie hopen velen stiekem nog steeds op dat 'koningskoppel' – een jongen én een meisje. Als dat anders uitpakt dan gehoopt, kan er iets ontstaan dat we kennen als 'gender disappointment'.

Lees verder onder de advertentie

Maar waarom die voorkeur? Bijna een kwart van de ouders geeft aan dat ze simpelweg nog geen kind van het gewenste geslacht hebben. Anderen willen hun kinderen dezelfde broer- of zussendynamiek geven als zij zelf hebben ervaren. En ja, er zijn zelfs ouders die al een prachtige naam hadden bedacht voor een specifiek geslacht en die moeilijk los kunnen laten.

Lees ook: Margot: 'Meisjesbaby's zien doet nog steeds pijn'

Teleurstelling is van korte duur

Het komt vaker voor dan je denkt: bijna een derde van de ouders krijgt uiteindelijk een kind van het geslacht waarop ze niet hadden gehoopt. Gelukkig blijkt die teleurstelling vaak van korte duur. Voor meer dan vier op de tien ouders is dat verdrietige gevoel er even, maar het verdwijnt meestal al snel – vaak binnen een paar dagen. Slechts 36,7 procent heeft wat langer nodig om te wennen aan het idee, maar na een paar weken smelt ook bij hen de teleurstelling als sneeuw voor de zon.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo kan het ook: 7x de uitbundigste genderrevealparty's

En die teleurstelling? Die blijft vaak binnen de familie. Maar liefst 67,7 procent van de ouders zegt dat hun kind nooit zal horen over die vroege voorkeur. Toch is 32,3 procent van plan om dit op een later moment wel te delen. Met hun partner bespreken ouders dit gevoel trouwens vrijwel altijd (96,9 procent).