Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Millennial-moeders zingen geen slaapliedjes voor hun kinderen en dat is hartstikke zonde'

Een slaapliedje zingen als onderdeel van het bedritueel. De meeste millennials wagen zich er niet aan, zo blijkt uit onderzoek. Zonde, zeggen wetenschappers. Zingen voor het slapengaan is om meerdere redenen namelijk heel goed voor kinderen.

Advertentie

Tegenwoordig worden kleine kinderen nauwelijks meer in slaap gezongen, zo blijkt uit een peiling, in opdracht van de Britse organisatie The Lullaby Trust. Slechts iets meer dan een derde van de ouders met kinderen onder de vijf jaar zingt nog wel eens slaapliedjes als ze hun kind in bed leggen. Het zijn vooral de moeders die zingen, maar niet de millennial-moeders (geboren tussen 1980 en 2000). Want uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de ouders die wel zingt voor het slapengaan, 45 jaar of ouder is.

Wetenschap

Dat er steeds minder gezongen wordt is wetenschappelijk gezien geen goede ontwikkeling. Zo toont onderzoek uitgevoerd door de University of Montreal aan dat zingen een baby beter kalmeert, dan wanneer je tegen hem praat. Ook is het volgens Sally Goddard-Blythe, directeur van het Britse Instituut voor Neuro-fysiologische Psychologie, wetenschappelijk bewezen dat slaapliedjes een positieve invloed hebben op de latere schoolcarrière van een kind en zijn emotionele welzijn. Andere onderzoekers ontdekten dat zingen de pijn verzacht als je baby last van heeft darmkrampjes of doorkomende tandjes. En dan zorgt het ook nog voor een sterke band met je kind als je hem ’s avonds toezingt voor het slapengaan. Kortom, genoeg redenen om de tekst van ‘Slaap kindje, slaap’ of ‘In de maneschijn’ weer eens door te nemen.

Gratis liedjesboekje

Of je nu de stem hebt als een nachtegaal of een krasse kraai, zingen is dus een hartstikke belangrijk onderdeel van het bedritueel. Dat vindt ook Lemniscaat. De uitgeverij heeft daarom voor elk pasgeboren kindje in Nederland het gratis prentenboekje ‘Slaap kindje slaap’ klaarliggen. Door het tonen van het geboortekaartje of de geboorteaangifte kunnen kersverse ouders tot drie maanden na de geboorte in de deelnemende boekhandels het boek ophalen. Hierin staan twaalf bekende liedjes met mooie illustraties Marijke ten Cate. Kijk hier waar jij je boekje kunt ophalen bij jou in de buurt.

Lees ook:

5 x dit doen millennial-moeders anders dan voorgaande generaties

Lezen vaders wel genoeg voor?

Bron: Purewow Beeld: Shutterstock