Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Rebelse kinderen verdienen later meer’

Kinderen die tijdens hun kinderjaren in opstand durven te komen tegen hun ouders en regelmatig de regels aan hun laars lappen, verdienen later meer dan kinderen die altijd braaf en gehoorzaam zijn. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Luxemburg, Illionois en Berlijn.

Advertentie

Voor het onderzoek werden de gegevens van 745 personen geanalyseerd, zowel op hun 12de als op hun 52ste. De onderzoekers waren hierbij op zoek naar een verband tussen de gegevens die in 1968 verzameld waren, in de kindertijd van de proefpersonen, en hun carrièrepositie en inkomen op latere leeftijd, in 2008. Bij de kinderen keken ze naar hun sociaaleconomische achtergrond en waren vragenlijsten ingevuld door zowel de kinderen als hun leerkrachten.

Mate van ongehoorzaamheid en opstandigheid

Het bleek ten eerste dat een aantal vanzelfsprekende aspecten, zoals het IQ, de sociaaleconomische achtergrond en de houding tegenover leren, van invloed zijn op het professionele succes van het kind op latere leeftijd. Daarnaast vonden de onderzoekers nog een ander patroon dat het kan bepalen welke kinderen later veel geld gaan verdienen: de mate waarin kinderen ongehoorzaam en opstandig zijn.

Verklaringen voor verband

Een opvallende bevinding, maar de wetenschappers hebben ook een aantal verklaringen voor dit verband. Ten eerste zou het kunnen dat opstandige kinderen zich in latere onderhandelingen harder durven op te stellen tegenover hun superieuren en zo eerder een hoger salaris of salarisverhoging verkrijgen. Verder hebben opstandige kinderen ook eerder de neiging om op te komen voor hun eigen behoeften en belangen, waardoor ze hun persoonlijke doelen eerder behalen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Quartz – Foto: 123rf

Advertentie

 

Ook interessant:

Niet luisteren, eigenwijs en driftig zijn

Mijn kind luistert niet

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website