Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind geldbewust
door

7 tips om je kind geldbewust te maken

Om je kind niet het idee te geven dat alles te koop is, is het goed om hem te leren dat geld niet aan bomen groeit of gratis uit de pinautomaat komt. Met deze tips maak je je kind geldbewust.

Advertentie
  1. Begin vroeg

    ‘Hoe eerder kinderen leren omgaan met geld, hoe beter’, zegt Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat volwassenen die dit als kind niet van hun ouders hebben geleerd, twee keer zo vaak betalingsachterstanden hebben. Bovendien hebben zij drie keer zo vaak betalingsproblemen. Dus door je kind al vroeg te leren om verstandig met geld om te gaan, zal hij later minder snel in de financiële problemen komen.

  2. Maak geld zichtbaar

    Betalen en sparen gebeurt steeds digitaler, hierdoor groeit je kind op in een wereld waar geld bijna onzichtbaar is. Hilde Krens van Eurowijs.nl, een uitgebreide website met gratis lesmateriaal over sparen en uitgeven voor het basisonderwijs, adviseert ouders daarom om kinderen thuis bewust te leren omgaan met contant geld. ‘Laat jonge kinderen verschillende munten zien, speel winkeltje met ze en neem ze mee als je gaat pinnen. Leg daarbij uit wat je doet en dat het geld niet kosteloos uit de muur tevoorschijn komt, maar afkomstig is van je bankrekening.’

  3. Geef zakgeld

    Zakgeld is voor kinderen een goede manier om te oefenen voor later. De beste leeftijd om daarmee te beginnen, is volgens Radstaak 6 jaar. ‘In groep drie van het basisonderwijs leren kinderen rekenen en eenvoudige sommetjes maken. Daardoor begrijpen ze de waarde van geld al een beetje.’ Het is daarbij belangrijk om duidelijke afspraken te maken, zodat je kind weet hoe lang hij met het geld moet doen, welk bedrag hij vrij mag besteden en wat hij er allemaal van moet kopen. Zakgeld: hoeveel geef je je kind?

  4. Laat ze fouten maken

    ‘Zakgeld is leergeld’, meent Radstaak. ‘Miskopen op jonge leeftijd zijn waardevol. Daardoor leren ze grenzen kennen, keuzes maken en budgetteren. Dus laat kinderen zelf bepalen waaraan ze het vrij te besteden deel van hun zakgeld uitgeven.’ Ook benadrukken de experts dat zakgeld geen beloning of straf is. Zodra dat gebeurt verliest het zijn opvoedkundige waarde: het leren omgaan met geld.

    Advertentie
  1. Op is ook echt op

    Ouders zijn snel geneigd om bij te springen als hun kind geld tekort komt. Toch is het raadzaam dit niet te doen, zodat je kind kan leren om planmatig met geld om te gaan. ‘Zeker als je structureel bijspringt, dan stoppen ze met sparen, want papa of mama betaalt toch wel’, waarschuwt Krens.

  2. Simpele spaardoelen

    Omdat bij kinderen de hersenen nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn is sparen en het stellen van langetermijndoelen moeilijk. Hou spaardoelen daarom simpel en het termijn overzichtelijk. Toch nog een beetje extra geld verdienen? Laat je kind dan tegen betaling een klusje in huis doen of kijk of je samen op een rommelmarkt of marktplaats wat spulletjes kunt verkopen. Krens: ‘Dat levert een extra zakcentje en waardevolle, economische lessen op.’

  3. Geef je kind een eigen bankrekening

    Nu contant geld op steeds meer plekken uit het openbare leven verdwijnt moeten ouders veel meer energie steken in het leren pinnen en digitaal bankieren van hun kind, meent het Nibud. ‘De overgang naar een maatschappij waar plastic dominant wordt, vergt een extra inspanning van ouders,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Als ouders hun kind zakgeld geven, adviseert het Nibud ouders dit vanaf 10 jaar te gaan overmaken. Ook is het goed om vaker samen met je kind online zijn saldo te bekijken.

Tip: dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes per leeftijd. 

Bron: Het Laatste Nieuws, AD Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu