
Vrijwillige ouderbijdrage moet worden afgeschaft, vinden onderwijsorganisaties
Veel scholen vragen een vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten als schoolreisjes. Als ouders die niet kunnen of willen betalen worden die soms geannuleerd. Onderwijsorganisaties willen dat onderwijs voor alle kinderen toegankelijk is en dat de vrijwillige bijdrage wordt afgeschaft. De overheid zou voor de kosten moeten opdraaien.
Lees ook: 1 op de 3 gezinnen heeft moeite met rondkomen: hier kun je terecht
Veel basisscholen organiseren naast het verplichte lesprogramma nog andere activiteiten. Zoals schoolreisjes, kerstdiners of bijvoorbeeld sportdagen. Hiervoor kan de school een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Tot voor kort mochten op veel scholen leerlingen wiens ouders deze bijdrage niet betaalden, niet meedoen aan de activiteiten die van de bijdrage werden betaald. Ze mochten dus niet mee op schoolreisje of werden uitgesloten van het kerstdiner. Per 1 augustus 2021 mag dat officieel niet meer. De wet is toen gewijzigd.
Vrijwillige ouderbijdrage afschaffen
Nu willen verschillende ouders-, leerling- en onderwijsorganisaties dat de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs wordt afgeschaft. Ook pleiten ze voor gratis digitale leermiddelen zoals laptops en grafische rekenmachines. De organisaties wijzen erop dat die digitale middelen inmiddels zo onmisbaar zijn dat de kosten voor ouders fors oplopen. Ze vinden daarom dat de wettelijke definitie van gratis leermiddelen verbreed moet worden. Onder de organisaties die de brief hebben ondertekend zijn de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), het LAKS, de VO-raad en de PO-Raad.
Lees meer: Is de vrijwillige ouderbijdrage verplicht?
Geen vervangende activiteit
De vrijwillige ouderbijdrage geeft volgens de organisaties te veel sociale druk bij ouders die het niet kunnen betalen. Ook bevorderde het de ongelijkheid tussen leerlingen. Scholen mogen een leerling ook geen vervangende activiteiten aanbieden, wat eerst nog wel gebeurde. Ook hulp bij huiswerk of oefenen bij examens en extra lessen dans of cultuur kunnen uit de ouderbijdrage worden betaald. Hier heeft een kind dus ook recht op, als zijn ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen.
Lees ook: Welke soorten basisscholen zijn er?
Liever wel betalen
Let wel: veel scholen vinden het natuurlijk wel enorm prettig als je de ouderbijdrage wel betaalt, zeker als je het kunt missen. Als er minder geld binnenkomt, moeten scholen activiteiten en uitjes annuleren of in afgeslankte versie door laten gaan. ‘We zien dat verschillen tussen scholen groter worden’, staat in de brief naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De eerder genoemde organisaties zien de meerwaarde van de extra activiteiten en willen ze wel overeind houden, maar dan met een bedrag per leerling vanuit de overheid.
Hoe hoog is de ouderbijdrage?
Hoe hoog de vrijwillige ouderbijdrage is, verschilt per school. Een basisschool mag namelijk zelf de hoogte en bestemming van de ouderbijdrage bepalen. Het vaststellen van de hoogte van het bedrag gebeurt in overleg met de ouders in de medezeggenschapsraad van de school. De gemiddelde bijdrage op een basisschool is zo’n 60 euro per jaar, maar er zijn ook scholen die meer dan 500 euro per jaar per kind vragen. De ene school vraagt een vast bedrag per jaar, terwijl andere scholen per maand of per activiteit om een bijdrage vragen. In het voortgezet onderwijs komt de vrijwillige ouderbijdrage neer op zo’n 80 tot 100 euro per jaar.
Stichting Leergeld
Kun je de ouderbijdrage niet betalen? De meeste scholen hebben een kortingsregeling of een kwijtscheldingsregeling. Ook bieden veel scholen de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Kom je er samen met de school niet uit, dan kun je terecht bij Stichting Leergeld.
Beeld: GettyImages – Bron: NOS, Rijksoverheid, NOS