,,Ik vond het oneerlijk dat dat in Nederland niet kon, een dubbele achternaam. In heel veel landen kan het namelijk wel, in Engeland, Spanje, Portugal, België, Zweden, Denemarken, Noorwegen. Dus het hangt af van de plek waar je geboren bent. Wat is dat voor iets geks?"
Vanaf nu kan het: Je kind aan dubbele achternaam geven, zo werkt het
Altijd een beetje raar bij de douane
Laura Kraak (33) dacht wel dat het te veranderen was. En de toen nog student Frans aan de Universiteit van Amsterdam, begon in 2016 een petitie. Die is uiteindelijk opgepikt door de politiek, met als resultaat een wetswijziging die het vanaf 1 januari mogelijk maakt om kinderen een dubbele achternaam te geven.
Door een overgangsregeling is het ook mogelijk om kinderen die eerder geboren zijn (op of na 1 januari 2016) de achternaam van beide ouders te geven.
Belangrijk, vindt ze, want hoezo is het vanzelfsprekend dat een kind alleen de achternaam van de vader krijgt en niet van de moeder? ,,Ik vind het ook altijd een beetje gek bij de douane, dat je kind jouw achternaam niet heeft."
Heb je al een voornaam gekozen? Hier zijn al onze artikelen over babynamen verzameld
Voor keuzevrijheid
Kraak werd de afgelopen jaren het gezicht van de wetsverandering. Ze kreeg in die periode heel veel Facebookberichten en mails van mensen die haar lieten weten blij te zijn als de mogelijkheid er straks is.
Dat er meer gelijkheid komt, daar ben ik het wel mee eens. Het is vreemd dat een kind niet de achternaam van vader en moeder kan krijgen
Roy Scholten
,,Ik krijg ook reacties van mensen die zeggen: zo belangrijk is het toch niet? Anderen laten weten: wij doen het niet. En dat is alleen maar goed, want mensen moeten hun eigen keuze maken. Ik ben voor keuzevrijheid. Mensen die hun kind wel een dubbele achternaam willen geven, hebben nu die mogelijkheid."
Maar is het niet onhandig, twee achternamen? Laura Kraak vindt van niet. ,,Je kind hoeft niet altijd de dubbele achternaam te vermelden. In informele situaties zoals bijvoorbeeld bij een bibliotheekpas of zwemabonnement hoeft dat niet."
Al een kind? Regel het nu, in overgangsjaar 2024
Haar kinderen heten nu Kuhlmann, de achternaam van haar partner. Dat heeft een esthetische reden: ,,Kuhlmann is een iets mooiere naam dan Kraak."
Dinsdagochtend regelen ze bij het gemeentehuis in Wageningen dat haar kinderen ook haar achternaam erbij krijgen. Ze kunnen kiezen voor twee naamcombinaties: Kraak Kuhlmann of Kuhlmann Kraak. Ze hebben gekozen voor de laatste optie. ,,Als je Kraak Kuhlmann snel achter elkaar uitspreekt, klinkt het als 'Krakelman' – dus we houden het makkelijk."
Haar tip: als je overweegt om je kind dat op of na 1 januari 2016 is geboren een dubbele achternaam te geven, regel dan dat in 2024. Want de overgangsregeling geldt een jaar.
Ook Lizzy en Roy geven hun kind een dubbele achternaam: 'Belangrijk want het is een kind van ons samen'
'Wat gaan we doen met de achternaam?' Toen Lizzy Meijerink (30) zwanger was, popte die vraag op bij haar en haar partner Roy Scholten (33) uit Eibergen. ,,We wilden heel graag ons kind mijn en zijn achternaam geven. Dat vonden we belangrijk, want het is een kind van ons samen," vertelt Lizzy.
Aan het lot overgelaten
,,Ik had er van tevoren nooit over nagedacht. Dat het kind de naam van de man krijgt, is iets vanzelfsprekends", zegt Roy. ,,Maar dat er een stukje meer gelijkheid komt, daar ben ik het wel mee eens. Het is vreemd dat een kind niet de achternaam van vader en moeder kan krijgen."
Maar toen Nenya in 2018 werd geboren, was die mogelijkheid van een dubbele achternaam er nog niet. Dilemma: welke achternaam wordt het dan? Roy en Lizzy hebben het aan het lot overgelaten. ,,We hebben toen afgesproken: als het een meisje is, krijgt ze mijn achternaam en als het een jongen is, de achternaam van Roy."
Geboortekaartje regelen? Sterren, hout of bloemzaadjes: de natuur is de trend in geboortekaartjes
Alfabetische volgorde
En zo kreeg hun dochter de achternaam van moeder Lizzy. Maar dat veranderde woensdag 3 januari, want toen gingen ze met zijn drieën naar het gemeentehuis van Borculo om Nenya de achternaam Meijerink Scholten te geven. ,,Dat is in alfabetische volgorde, dat is het meest eerlijke."
Het was een feestelijk moment. Roy: ,,Mijn moeder zei tegen mij: dat zou je vader – hij is overleden – heel erg mooi hebben gevonden." Hun hele familie vindt het mooi en eerlijk, zegt het stel. ,,We krijgen heel veel leuke reacties, een collega die zwanger is vindt het fijn dat de mogelijkheid van een dubbele achternaam er is."