Voor oudersExtra

Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen, hoe doe je dat?

 
nieuwe partner voorstellen Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Hoe introduceer je een nieuwe partner aan je kinderen? Daar wil je goed doordacht en voorbereid doen. Hier tips van Marielle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei, een advies- en begeleidingspraktijk voor kinderen.

(Medisch) beoordeeld door:
marielle beckers
Mariëlle Beckers
Orthopedagoog
Lees verder onder de advertentie

1. Hoe serieus is het?

Zoek eerst uit hoe serieus de relatie is. Zie je een toekomst voor jullie samen? Pas als het serieus is, kun je een stap verdergaan en je geliefde langzaam introduceren bij je kind(eren). Maak jouw kind geen deel van alle miniverliefdheden in je leven. Anders moet hij of zij steeds weer afscheid nemen.

2. Een goede ontmoetingsplek

's Morgens bij de douche is uiteraard niet zo'n geschikt ontmoetingsmoment. Voor een ontmoeting tussen je date -en je kind is het beter om op een neutrale plek af te spreken. In de dierentuin, speeltuin of een pannenkoekenrestaurant bijvoorbeeld. Neem je vriend(in) na afloop niet mee naar huis. De thuissituatie is voor je kind het veiligst. Neem de tijd alles rustig op te starten.

3. Hou het luchtig

Het mooie van jonge kinderen is dat ze heel flexibel zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. Voor oudere kinderen is dat veel lastiger. Zij hebben veel meer een voorgeschiedenis, tijdsbesef en herinneringen. Iets oudere kinderen hopen heel erg dat papa en mama weer samenkomen. Een nieuwe partner boort die hoop de grond in.

Lees verder onder de advertentie

4. Jip-en-janneketaal

Vertel in jip-en-janneketaal dat je een nieuwe partner hebt. Peuters en kleuters hebben nog helemaal geen beeld bij een liefdesrelatie. 'Dit is mama's vriend(in) en die komt vanavond bij ons patatjes eten', of 'een keer logeren' voldoet prima.

5. Gewoon een vriend(in)

Geef je kind de kans om aan hem/haar te wennen, geef ze allebei de tijd om elkaar af te tasten. Hoe reageert je kind? Stelt hij vragen? Zeker als er nog geen sprake is van samenwonen, is het 'gewoon een vriend(in) van mama', met wie jullie leuke dingen doen.

6. Affectie

Affectie tonen waar je kind bij is kan gerust, maar met mate. Jouw kind ziet zo dat je 'die meneer' (of mevrouw) echt lief vindt.

Lees verder onder de advertentie

7. Communiceer met je ex

Als er een ex-partner is, is het tijd die zo snel mogelijk in te lichten. Het getuigt van respect naar je ex, maar het is vooral in het belang van jullie kind. Communiceer zo goed mogelijk, zodat je kind het gevoel heeft dat hij vrijuit over die nieuwe vriend(in) kan praten. En andersom: dat je ex jullie kind niet hoeft uit te horen.

8. Het is even wennen

Ben je (bijna) altijd met zijn tweeën geweest, realiseer je dan dat het best even wennen is voor je kind. Je kind moet ineens de aandacht delen. Jonge kinderen zijn dol op vaste patronen en structuren, en het is lastig voor ze als die worden doorbroken. Accepteer dat je kind zich soms bedreigd kan voelen en vindt dat jouw nieuwe partner je een beetje 'afpikt'.

9. De emoties van je kind

Let op signalen. Jonge kinderen kunnen hun emoties moeilijk uiten. Ze hebben geen idee waarom ze boos zijn. Bedplassen, driftbuien, een nieuw ontwikkelde verlatingsangst: het kunnen tekenen zijn dat je kind ergens mee zit.

Lees verder onder de advertentie

10. Samenwoonplannen?

In een ideale situatie trek je er een jaar voor uit om de band tussen je nieuwe liefde en je kind op te bouwen. Met uitstapjes, spelletjes, af en toe een logeerpartij. Zo kweek je positieve ervaringen en gaat de overstap zo geleidelijk mogelijk.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Lees verder onder de advertentie