Mosterdgeel, pikzwart, bruinig, grijs of mosgroen. Het kleurenpalet dat ouders voorbij zien komen in de luiers van hun pasgeboren kinderen is breed en dus zorgt het bij vaders en moeders voor onzekerheid, zorgen en veel vragen. Om die reden schreef poepexpert Nienke Gottenbos (41) een 'baby- en kindpoep voor dummies'-boek: De Poepdokter, junior. Het belangrijkste: de gezonde darmen van je kind beginnen niet ná de geboorte, maar al in de buik van de moeder.
,,Onze collectieve darmgezondheid is op dit moment niet best. Hét moment om dat te veranderen, is als vrouwen zwanger zijn of zwanger willen worden. Als moeder geef je jouw bacteriën door aan je baby. Daarna haalt een baby die bacteriën grotendeels uit de borstvoeding. De darmflora van een kind maakt tot de tweede verjaardag de belangrijkste ontwikkeling door. Maar dat is de basis voor de rest van zijn leven."
Lees ook: Alles over de stoelgang van je kind: wat is normaal?
Betekenis van verschillende soorten poep
Het is dus niet zo gek dat ouders zich zorgen maken over de ontlasting van hun kind, aldus Gottenbos. ,,Ik heb een babypoep-kleurenschema. Aan de hand van de ontlasting kun je veel zeggen over de gezondheid van een kind. Die donkergele kleur die lijkt op vla, is voor pasgeboren baby's gezond.
Als een kind 2 jaar is, moeten het drollen zoals van een volwassene zijn, hoewel kleiner natuurlijk! Een mooi gevormd, melkchocoladebruin worstje, niet te dun en zonder al te veel groeven. Maar ik hoor veel over kinderen die dan nog pindakaaspoep hebben. Dat is geen goed teken."
Tekst loopt door onder de foto.
Want wat betekent dat? ,,Dat kan een teken zijn dat de darmflora zich niet goed ontwikkelt. Het kan ook door verkeerde voeding komen'', legt Gottenbos uit. ,,Maar het gaat verder dan de kleur of vorm. Onze darmflora heeft niet alleen invloed op wat er in de buik gebeurt, maar maakt stoffen aan die voor ons immuunsysteem belangrijk zijn, die onze huid gezond houden, zelfs effect hebben op onze gevoelens.
Mensen met parkinson, angststoornissen of alzheimer hebben andere darmflora dan mensen zonder deze aandoeningen. Ook bij autisme, ADHD en eczeem zien we een minder gezond microbioom, dat klachten kan verergeren."
Lees ook: Welke spullen heb je nodig voor zindelijk worden?
Rauwe zuurkool
Maar hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen gezonde darmen hebben? Gottenbos geeft vijf tips. ,,Let in de zwangerschap al op wat je zelf eet. Eet gefermenteerde voeding, zoals kombucha, kefir en rauwe zuurkool. Pas op met suiker. Als de baby geboren is, kies er dan als het kan voor om borstvoeding te geven. 30 procent van de bacteriën haalt de baby uit de borstvoeding. Als het niet lukt, geef ik in mijn boek advies over kunstvoeding."
Laat je kinderen veel naar buiten gaan, buiten spelen en vooral vies worden
Nienke Gottenbos
Tip twee lijkt volgens Gottenbos voor de hand liggend, maar is het tegenwoordig niet. ,,Laat je kinderen veel naar buiten gaan, buiten spelen en vooral vies worden. In de natuur zitten veel goede bacteriën die kinderen oppikken en die hen sterker maken."
Lees ook: Na keizersnede krijgt baby belangrijke bacteriën alsnog via de borstvoeding
Naar de kinderboerderij
Huisdieren blijken ook goud voor de darmen van onze kroost, stelt de poepdokter. ,,De bacteriën die op huisdieren leven, trainen het immuunsysteem van je baby en zijn dus heel waardevol. Als je geen huisdieren hebt, ga dan lekker naar de kinderboerderij en laat ze daar de dieren aaien."
We weten allemaal dat suiker en te veel zout ongezond is, maar wat moeten we onze kinderen dan wel geven? ,,Gefermenteerde groente zijn geweldig voor onze darmen. Daar zitten levende bacteriën in die onze bacteriën helpen gezond te blijven. En de laatste tip: eet veel vezels. Alle groenten, maar vooral pompoen, pastinaak, zoete aardappel en bonen. Daarmee geef je je bacteriën in de buik van je kind pas écht te eten."