Uit een wetenschappelijke publicatie van het Radboudumc in Nijmegen blijkt dat de samenstelling van de inhoud van de darmen – zoals bacteriën, virussen en gisten – bij baby's wezenlijk anders is als ze elke dag een poosje met alleen een luier aan op de blote borst van de moeder worden gelegd. Die bacteriën, virussen en gisten, die samen het microbioom vormen, zorgen voor bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van voedsel.
Onderzoeker Henrik Eckermann, specialist in microbiomen, vergeleek de ontlasting van baby's die vijf weken lang dagelijks een uur huid-op-huidcontact hadden met baby's die de gebruikelijke zorg kregen. Bij de baby's met het intensievere huidcontact veranderde het microbioom minder sterk.
Meer lezen: Huidhonger en buidelen bij baby's
Positief effect op hersenen
Eerder onderzoek naar huid-op-huidcontact bij te vroeg geboren baby's laat een positief effect zien op de ontwikkeling van hersenen, hart en bloedvaten en op de lichamelijke ontwikkeling. Of de mindere verandering van de samenstelling van de darminhoud die nu gevonden ook zo positief is – of misschien juist negatief – is nog niet duidelijk. ,,Daarvoor zou je de kinderen langer moeten volgen", stelt Eckermann.
Maar uit een ander onderzoek blijkt dat baby's die veel veranderingen hebben in de samenstelling van bacteriën, virussen en gisten in de darmen vaker darmproblemen hebben. En dat bij mensen met stress ook relatief veel veranderingen in de inhoud van de darmen te zien is. ,,Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen dat dat beter of slechter is."
Lees ook: Diarree bij baby's, wat kun je doen?
Niet door huidbacteriën
Eckermann weet ook nog niet hóé de verandering in de darmen van de baby's precies wordt veroorzaakt. Het zou kunnen dat het komt omdat baby's die veel huidcontact hebben minder stress hebben en dat dit de bacteriesamenstelling van de darmen beïnvloedt. Het komt in elk geval niet door de overdracht van huidbacteriën, weet de onderzoeker.
Als een kind van het contact onrustig wordt of je als ouder op dat moment zelf stress hebt, is het misschien niet goed
Henrik Eckermann Onderzoeker Radboudumc
Nader onderzoek is nodig naar de precieze oorzaak van de verschillen. En ook wat het effect is van de kleinere veranderingen in de darmbacteriën voor de gezondheid van de baby. Ook is niet bekend of hetzelfde effect te verwachten is als baby's huid-op-huidcontact hebben met de vader, in plaats van de moeder.
De onderzoeker zegt dat op zich wel aan te raden is om baby's geregeld dicht bij je te hebben. ,,Maar het hangt wel van de situatie af. Als een kind van het contact onrustig wordt of je als ouder op dat moment zelf stress hebt, is het misschien niet goed."