Voor oudersOuderschap

Tafelmanieren met Jet van Nieuwkerk: 'Soms vliegen de tomaten door de kamer'

privé
privé
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Blijven proberen

'Ik verheugde me al maanden op het eerste hapje van Frenkie, maar hij spuugde de gepureerde pompoen meteen weer uit. Mijn eerste gedachte was: heb ik weer, een kind dat niet wil eten. Maar ik had gewoon wat geduld nodig.

Door verschillende smaken steeds opnieuw aan te bieden, gaat hij steeds meer eten. Maar er is soms ook geen peil op te trekken. De ene dag eet hij moeiteloos een hele bak met tomaten leeg en de volgende dag vliegen de tomaten door de kamer.

Lees ook: Vanaf wanneer geef je je baby zijn eerste hapjes?

Lees verder onder de advertentie

Alles vers

Koken vind ik ontzettend leuk en ik draai mijn hand er niet voor om te bedenken wat we gaan eten. Mijn moeder heeft me opgevoed met gevarieerde maaltijden en dat probeer ik zelf ook te doen. De ene keer stamppot, dan weer een curry.

Ik kook alles vers en er staan standaard veel groentes op het menu. Veel gerechten zijn vegetarisch, maar we eten ook elke week een keer een AVG'tje. Frenkie vindt aardappelen te gek, vooral in combinatie met sperzieboontjes.

Lees ook: Hoeveel groente en fruit moet een kind eten?

Lees verder onder de advertentie

Pannenkoekenfeest

Als we in een koffietentje zitten, dan mag Frenkie van mij gerust een stuk van een koekje of een hapje taart. Laatst dachten mijn vriend Ward en ik hem ook enorm te fêteren door pannenkoeken te bakken. Ik ben dol op pannenkoeken met spek en stroop, dat vind ik echt een traktatie.

Wij waren dus helemaal in feeststemming omdat we dachten: nu gaan we Frenkie iets laten proeven! Maar hij keek heel bedenkelijk naar de plakjes op zijn bord en schoof alles aan de kant. Ik denk dat hij de structuur niks vond, dus wij hebben zijn pannenkoek ook maar opgegeten, haha.

Lees ook: Smullen maar! 7 verrassende recepten voor pannenkoeken

Lees verder onder de advertentie

Signature dish: 'Ik maak een heel lekkere rode pastasaus met courgette en aubergine. Frenkie vindt 'm ook heerlijk.'

Aan tafel: 'Frenkie krijgt tegelijk met ons zijn bordje eten en zit gezellig mee te peuzelen.'

Beleg: 'Zuivelspread, pindakaas, soms een boterham met jam.'

Tussendoortje: 'Frenkie krijgt elke dag een bakje met rauwkost. Dat zet ik gewoon naast hem neer tijdens het spelen.'

Presentatrice en foodjournalist Jet van Nieuwkerk (35) presenteerde televisieprogramma's als Wat eten we vandaag van 24Kitchen en schreef vijf kookboeken. Haar boeken Op! en Op! Vega zijn bedoeld om kinderen in de leeftijd van 1 tot 4 jaar met de pot mee te laten eten. Op haar Instagram @tipvanjet en de website tipvanjet.nl deelt Jet tips om het leven leuker en makkelijker te maken, sinds de geboorte van Frenkie (3) ook vaak voor andere ouders.

Lees verder onder de advertentie