Sarah: 'Ik doe het liever alleen'
Sarah is bewust alleenstaande moeder van drie kinderen. Op haar 28ste was psycholoog en theatermaker Sarah nog niet de juiste partner tegengekomen en besloot: ik doe het alleen. Haar drie kinderen voedt ze nu op met hulp van haar moeder en twee broers, met wie ze samen in een theaterhoeve in Buren woont. Ze is niet de enige: in 2021 is 23% van de Nederlandse gezinnen eenoudergezin.
Lees hier hele verhaal van Sarah.
Sanne: 'Het Deense sperma werd thuisbezorgd'
Sanne is moeder van Izzy, die ze kreeg met een spermadonor. De man op wie Sanne hoopte, kwam niet op haar pad. Dus besloot ze het alleen te doen. Eerst via zelfinseminatie, waarvoor ze sperma uit Denemarken bestelde. De grootste sperma- en eicelbank ter wereld is het Deense Cryos International. 50% van hun klantenbestand bestaat uit alleenstaande vrouwen.
Sannes hele verhaal lees je hier.
Jurjen en Rosa: 'We zijn kinderen van de natuur'
Jurjen en Rosa voeden hun dochters Ronja en Junel op in een woongemeenschap in de Drentse natuur. Begin 2021 vertelden ze over hun verhuizing van Utrecht naar Drenthe, waar ze in een boerderij wonen met twaalf volwassenen en zeven kinderen. Ze koken uit de moestuin en shoppen tweedehands. Klimaatverandering en duurzaamheid worden steeds grotere thema's voor ouders. En niet zonder reden: Nederland stond in 2021 in de top 20 van landen met de grootste CO2-uitstoot per inwoner.
Het verhaal van Jurjen en Rosa lees je hier.
Jill en Maaike: 'Mijn broer hielp ons met een baby'
Jill en Maaike kregen dochter Jane Marin via ivf met Jills broer Joey als zaaddonor. Het was de Deense spermabank of broer Joey – Jill en Maaike kozen voor het tweede. Hij gaf het zaadje, Maaike het eitje en Jill droeg de baby. Een ethische commissie moest toestemming geven en Jill en Maaike moesten de hoge kosten zelf betalen. In 2020 waren er in Nederland 1315 geregistreerde behandelingen met donorzaad.
Het hele verhaal van Jill en Maaike lees je hier.
Maaike en Mark: 'We zijn een regenboogfamilie'
Maaike en Mark zijn co-ouders van twee dochters. Ze kwamen in contact via stichting Meer dan Gewenst, die wensvaders en -moeders aan elkaar koppelt. Marks partner Pieter is co-ouder met Annabel en heeft ook twee dochters. Hoeveel regenbooggezinnen Nederland telt, is onbekend, simpelweg omdat slechts twee juridische ouders geregistreerd kunnen worden in de Basisregistratie Personen.
Maaike vertelt hoe de week van haar gezin eruitziet in dit artikel.
Renske en Alex: 'Het ging helemaal mis met corona'
De coronapandemie breekt uit tijdens je wereldreis en dan blijk je ook nog zwanger: het overkwam Renske en Alex. Even overwoog Renske om in Mauritanië te bevallen. Maar met een lockdown, dreigende malariaplaag en overvolle ziekenhuizen wilde ze toch terug. Het kostte ze een hoop moeite en tranen bij gesloten grenzen, maar uiteindelijk beviel Renske in Nederland van dochter Nora.
Hier lees je het verhaal van Renske en Alex.
Valerie en Helder: 'Iets leuks met haar doen was lastig'
Midden in coronatijd kregen Valerie en Helder hun dochter Navé. In 2022 stond Valerie op de cover. Haar verlof was net een week voorbij en ze vertelde over de eerste maanden met hun baby, waarin ze weinig leuks kon doen door de lockdown. Navé was onderdeel van de lockdown-babyboom: 2021 kende het hoogste geboortecijfer in tien jaar.
Het hele verhaal lees je hier.
Lizzy en Melvin: 'Hoe zal het gaan met een tweede?'
Lizzy en Melvin vertelden over hun overstap van één naar twee kinderen. Na dochter Zoé was Lizzy in 2021 opnieuw zwanger van een meisje. Ze vond het spannend: hoe flexibel ben je nog met twee kinderen en heb je nog tijd voor jezelf? Eén of twee kinderen is het meest standaard: in 2020 had de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,54 kinderen.
Lizzy en Melvin vertellen hun verhaal via deze link.
Frans en Nadine: 'Wij zijn bolletjes, de rest vierkantjes'
Aan de buitenkant is niets afwijkends te zien, maar vanbinnen zit het gezin van Frans en Nadine net even anders in elkaar. Hoogbegaafd, autisme, ADD: in dit gezin heeft iedereen een label. Kun je van schrikken, maar voor Frans en Nadine vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Ze zijn niet alleen: in 2020 zei 2,1 procent van de Nederlandse ouders dat hun schoolgaande kind een autismespectrumstoornis heeft.
Hun verhaal lees je via deze link.
Kulu: 'Vrouwen moeten het hier zelf doen'
Op haar 16de kwam Kulu naar Nederland. Ze kreeg hier drie kinderen. Zwanger zijn en bevallen is in Nederland heel anders dan in Eritrea, vertelt Kulu in 2020 in Ouders van Nu. Een grote vrouwengemeenschap van familie, vrienden en buren behandelt je als een koningin. In Nederland hebben we kraamzorg: minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over tien dagen.
Kulu vertelt haar verhaal in dit artikel.
Santhina en Mamadou: 'Twee jaar voeden hoort bij ons geloof'
Santhina en haar man Mamadou zijn moslim en ouders van zoon Issa. Santhina en Issa stonden in 2021 op de cover. Ze gaf met acht maanden nog fulltime borstvoeding, dat is ze als moslim gewend. In Nederland is dat een uitzondering: 70% van de pasgeboren baby's krijgt volledige borstvoeding, maar na drie maanden is dat 30% en na zes maanden 19%.
Je leest het verhaal van Santhina en Mamadou hier.
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Tekst: Maartje Schouwstra. Met dank aan: Kim Krijnen, Cees Rutten, Brenda van Leeuwen, Marie Broeckman, Paula Schouten
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.