Voor oudersNieuwe rol als ouder

Vergeet beschuit met muisjes: dit is dé nieuwe geboortesnack

fotograaf: Bert Beelen
fotograaf: Bert Beelen
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Fitgirls, calorieënwatchers, dieetgoeroes: het internet staat er vol mee. Maar de tegenhanger is er. Eindelijk. Ontmoet: Nijmegenaar Rick Dietz. Ontmoet: de vetfluencer. De 'influencer' die van vet eten houdt.

Als vetfluencer maakt hij 'calorierijke content' op zijn Instagrampagina Schaft zonder spijt, die wordt gevolgd door ruim 25.000 mensen. Wat Dietz zoal plaatst? Gewoon, vette happen. Denk aan video's over een frietje kip kerrie, worstenbroodjes, frikandellen, hamburgers. Soms maakt hij zelf nieuwe creaties, andere keren reist hij stad en land af naar oude snackbars die 'vergeten snacks' zoals lihanboutjes verkopen.

En toen Dietz recent vader werd, werd er ook een nieuwe snack geboren: de geboortedel. „Ik at na de geboorte dagen achter elkaar beschuit met muisjes, soms wel drie keer per dag. Toen dacht ik: laat ik eens wat anders doen. Geïnspireerd door de discodel, de frikandel met mayo en discodip, bedacht ik een frikandel met muisjes. Ik maakte er een video van en werd overladen met de reacties. Ook van verloskundigen en kraambureaus."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Iets anders dan beschuit met muisjes? Dit zijn de alternatieven

Afvalproces

Maar ja: is dat lekker? We gaan de snack maken én proeven in snackbar Corry, aan de Daalseweg in Nijmegen („Da's mijn lievelingssnackbar. Met mijn vrijgezellenfeest werd ik hier verrast met een friettafel met al mijn vrienden. Fantastisch was dat").

Eerst de frikandel snijden, dan in het vet leggen, streep mayo erop en dan natuurlijk decoreren met muisjes. Tussen het bereiden van de snack door vertelt Dietz over zijn online eetfestijn. Ironisch genoeg begon dat toen hij middenin zijn afvalproces zat.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk hier hoe de geboortedel smaakt. Lees verder na de video

„Ik ben in de coronatijd bijna 40 kilo afgevallen. Wat ik wil laten zien, is dat als je de hele week gezond en gematigd eet en sport, je best één keer in de week een cheat day mag hebben. Oftewel: een dag waarop je kan eten wat je graag wil. Dat doe ik ook. Ik eet vaak drie dagen in de week vegetarisch en sport het liefst zes keer. Maar van die ene cheat day maak ik een feestje."

Lees verder onder de advertentie

Dat hij over het algemeen best gezond leeft, betekent niet dat Dietz geen echte snackliefhebber is. Hij haalt een boekje uit zijn tas en slaat het open. Kijk, hier staan allerlei authentieke snackbars in. „Als zoiets nog bestaat, ga ik graag langs. Ik hou gewoon van de snackcultuur."

Het vette eten en Instagrammen blijft wel 'gewoon' zijn hobby. „Ik ben geen echte influencer. Ik heb een serieuze, maar leuke baan bij de overheid. Dit is mijn uitlaatklep."

Lees ook: Aha! Hierdoor heb je tijdens de zwangerschap zin in augurken met slagroom

Lees verder onder de advertentie

De test: hoe smaakt het?

Goed, de geboortedel is klaar. We gaan 'm proeven. „Proost", zegt Dietz terwijl hij een stukje op zijn vork prikt en tegen de vork van onze camerajournalist tikt. Er klinkt zacht gesmak. We zien een sceptische blik.

En?

Verrassend goed, is de eindconclusie van camerajournalist Nanne Nicolasen. „Op voorhand dacht ik dat ik dit heel vies zou vinden. Maar de frikandelsmaak overheerst en het is eigenlijk best wel lekker." Dietz: „Ik zei het al: lauwwarme mayonaise met het knisperende van de muisjes is gewoon een topcombinatie. Het is krokant en uitdagend."

Lees verder onder de advertentie

Binnenkort dus bij elk kraambezoek te vinden? Dietz lacht. „Nou, dat weet ik niet. Niet iedereen houdt ervan, maar als mensen er bij mij op kraambezoek naar vragen, maak ik ze. Dan worden ze vaak goed ontvangen. En het is in ieder geval eens wat ánders."