Voor oudersJij als ouder

Wetenschap bewijst: brein van zwangeren verandert om voor baby te zorgen

Wetenschap bewijst: brein van zwangeren verandert om voor baby te zorgen Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een zwangerschap veroorzaakt grote veranderingen in de hersenfuncties van de aanstaande moeder. Waarschijnlijk spelen ze een rol bij het ontstaan van nesteldrang; de drang van moeders om zichzelf en hun omgeving 'babyklaar' te maken. De hersenveranderingen stimuleren bepaald moedergedrag en bereiden vrouwen zo voor op het moederschap.

Zie ook: Dit doet een zwangerschap met je brein

Warmere band

Hersenwetenschapper Elseline Hoekzema van het Amsterdam UMC onderzocht veertig vrouwen, voor, tijdens en na hun zwangerschap. Ook bekeek ze veertig vrouwen die niet zwanger waren meerdere keren. Zo ontdekte ze dat bij zwangere vrouwen een betere samenhang ontstaat tussen hersengebieden in het zogeheten default mode network.

Lees verder onder de advertentie

Die veranderingen in dit netwerk hangen samen met nesteldrang. Vrouwen bij wie de hersengebieden in het gebied beter verbonden waren, ervoeren een warmere band met hun kindje. Ook hadden ze minder negatieve gevoelens naar hun kind, zoals boosheid.

Lees ook: Huidhonger en buidelen bij baby's

Enorme hoeveelheid hormonen

Dat is een aanwijzing dat het brein van de moeder tijdens de zwangerschap wordt klaargemaakt voor het verzorgen van de baby. De hersenveranderingen in het brein van een aanstaande moeder worden veroorzaakt door de enorme hoeveelheid zwangerschapshormonen die vrijkomt. Het gaat met name om de hoeveelheden van het hormoon oestradiol waaraan vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap worden blootgesteld.

Lees verder onder de advertentie

Veranderingen blijvend?

Twee jaar na de geboorte waren sommige van de aanpassingen in het brein nog steeds op scans te zien. Of de veranderingen blijvend zijn, kan Hoekzema nog niet zeggen. 'Of de hersenen ooit weer helemaal zo worden als voor de zwangerschap, of dat ze voor de rest van het leven anders zijn, weten we nog niet.'

Uniek moment in je leven

Het gaat om heel duidelijke veranderingen, zegt onderzoeker Elseline Hoekzema tegen de wetenschappelijke nieuwssite Scientias. Wat ook niet zo gek is als je kijkt naar de enorme vloed van hormonen waardoor ze worden veroorzaakt. 'Dat is ongekend en maak je op geen ander moment in je leven mee.'

Bron: Scientias, Universiteit LeidenBeeld: GettyImages

Lees verder onder de advertentie