Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

15 krachtige jongensnamen die alle vaders trots maken

Ze zijn niet alleen mooi en stoer, ze hebben ook alle vijftien een krachtige betekenis. Van ‘beschermer van het volk’ tot ‘succesvol en vruchtbaar’: deze 15 namen maken alle vaders (en moeders) trots.

Advertentie

Tip! Een mooi, gepersonaliseerd (kraam)cadeau met naam maak je via deze link.

 1. Alec

  Alec is van oorsprong een Schotse naam en is (net als Alek, Alex en Xander) een afkorting van Alexander wat ‘de afweerder der mannen, de beschermer van het volk’ betekent. Een naam die vaak gelinkt wordt met Alexander de Grote. Jongens met de naam Alec schijnen van nature vaak expressief en verantwoordelijk te zijn.

 2. Enzo

  Grote kans dat je bij de naam Enzo direct aan Enzo Knol moet denken, maar het is van origine een Italiaanse naam en een afkorting van Vincenzo en Lorenzo. Enzo betekent `heerser van het thuisland` en is ook de naam van de oprichter van Ferrari. Daar scoor je punten mee bij mannen.

 3. Noah

  Noah komt van het Hebreeuwse ‘Noach’ wat ‘rust, vrede’ betekent. De persoonlijke eigenschappen die horen bij deze naam zijn: doorzettingsvermogen, geduld en vastberadenheid. Volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel bouwde Noach een ark om daarmee 120 jaar later de zondvloed te overleven en zo stamvader van alle huidige mensen te worden. Deze naam schijnt behoorlijk populair te worden in 2019: kijk hier maar eens.

  Advertentie
 4. Liam

  Liam is van origine een Ierse naam en is geïnspireerd op de Duitse naam Wilhelm. ‘Wil’ betekent ‘wilskracht, streven’ en ‘helm’ staat voor ‘helm, beschermer, koning’. Daarbij wordt Liam wereldwijd gezien als één van de coolste namen. Niet zo gek dus dat hij in de lijst met populairste namen van 2018 staat.

 5. Mason

  De Engelse naam Mason komt van ‘macian’, dat ‘maken’ betekent. Vroeger werd Mason dan ook als achternaam gebruikt door steenwerkers. Mason betekent ‘persoon die met steen werkt’. Dat staat zo’n beetje gelijk aan stoer, ruig en krachtig.

 6. Jurre

  Een Friese naam die staat voor ‘man van het volk’. Hij is zo sterk en dapper als een leeuw, zeggen ze over Jurre. Via het Oudnoorse ‘joffur’ ontstond de naam Jurre. De letterlijke betekenis: ‘jonge man, strijder’ en ‘vorst’.

 1. Bryan

  Bryan is een Keltische naam en betekent ‘hoog’ of ‘nobel’. Bryan is een variant op Brian, de naam van beroemdste Hoge Koning van Ierland die de Vikingen versloeg. Dat lukt je niet zomaar.

 2. James

  James staat in veel namenlijsten in de top tien en is één van de meest geliefde klassieke namen. Niet zo gek dus dat hij in de lijst met populairste namen van 2018 staat. Waar de naam precies vandaan komt, is niet bekend. Wel is het een afgeleide van het Hebreeuwse Jacob. Waarschijnlijk is de oorspronkelijke betekenis van de naam James ‘hij zal beschermen’. James is niet alleen de naam van twee apostelen in de Bijbel ook van supersterren als James Dean en James Morrison.

 3. Felix

  Felix is een Latijnse naam die ‘gelukkig, succesvol en vruchtbaar’ betekent. De vrouwelijke variant van Felix is Felicitas, de naam van de godin van de vruchtbaarheid en het geluk. Felix is ook een naam die populair is bij hoogopgeleiden, aldus de NOS.

 4. Stefan

  Stefan is een mannelijke, Duitse naam. De naam is een variant op Stephan, en afgeleid van het Latijse Stephanus’ en het Griekse ‘Stephanos’. Stefan betekent ‘krans of kroon’, een naam met status dus. Mannen met de naam Stefan zouden van nature geduldig en aardig zijn en goed kunnen samenwerken.

 5. Arend

  Arend is een Duitse naam en betekent `berg van kracht`. Arend is afgeleid van Arnout. ‘Arn’ of ‘aran’ staat voor ‘adelaar’, ‘wald’ voor ‘heersen’. Ofwel: heersend als een adelaar.

 6. Charley

  Een populaire naam die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. Unisex, maar van origine toch heel mannelijk, want de betekenis is ‘vrije man’.

 7. Vince

  Hij zal in zijn leven alle problemen moeiteloos overwinnen. Dat is de betekenis achter de naam Vince. De naam Vince komt waarschijnlijk uit het Latijn en is afgeleid van het werkwoord voor ‘overwinnen’, ‘vincere’. Dit herken je waarschijnlijk uit de bekende uitspraak van Julius Ceaser: ‘Veni, vidi, vici’. Ofwel: ‘ik kwam, ik zag, ik overwon.’

 8. Marcel

  Marcel is een Franse naam en betekent de ‘kleine krijgshaftige’. Een strijdlustige naam en mannen met de naam Marcel zouden vaak erg wijs zijn.

 9. Justin

  De Engelse naam Justin staat voor puur en eerlijk. Justin is afgeleid van Joost. Joost is afkomstig van Jodocus, maar zou ook een variant van Justus (rechtvaardig) kunnen zijn. Jodocus betekent ‘ervaren in de strijd’. Justin is een echte overwinnaar.

Meer inspiratie?

Dit zijn de populairste babynamen van 2019. Ook leuk: de mooiste babynamen met 3 letters. Verwacht je een meisje? Kijk dan eens naar deze klassieke meisjesnamen die een comeback maken.

Bronnen: babygaga.com, nameberry.com, ohbabynames.com, behindthename.com, babble.com