Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

15x kunstzinnige babynamen om in te lijsten

Jouw baby is natuurlijk een echt meesterwerk. Daarom verdient hij ook een naam die goed bij hem past. Laat je eens inspireren door de namen van oude meesters, bekende kunstenaars, kunststromingen en beroemde schilderijen.

Advertentie

 

 

1. Johannes

Je ziet ze weer steeds vaker terugkomen, oer-Hollandse namen als Piet, Jan, Klaas en Johannes. Behalve dat ze tijdloos zijn, zijn het ook vaak namen die al langer in de familie voorkomen. Perfect als je je kind ook nog wilt vernoemen dus. Johannes is overigens een Bijbelse jongensnaam en betekent ‘god is verzoenend’. Een Johannes uit de kunstwereld is natuurlijk Johannes Vermeer, onder andere bekend van zijn werk: Het Melkmeisje.

2. Rembrandt

Als je de naam Rembrandt hoort, leg je meteen de link naar een van de grootste schilders uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Met zijn betekenis ‘zwaard, raad’ is het een krachtige jongensnaam. Leuk weetje: ook presentatrice Miljuschka Witzenhausen heeft een zoon die Rembrandt heet.

3. Claude

Als je er zeker wilt zijn dat je kind later niet in een klas zit met nog drie kinderen die dezelfde naam hebben, kies dan voor de Latijnse jongensnaam Claude. Vooral in Frankrijk is deze naam populair. En dat zou zo maar kunnen komen door landgenoot Claude Monet die bekend stond om zijn impressionistische schilderstijl.

4. Vincent

Met de Latijnse naam Vincent kun je alle kanten op. Je kunt ‘Vin’ gebruiken als roepnaam, kunt er Vincente of Vinson van maken als je de naam exotischer wilt laten klinken of gaat voor Vince als de betekenis ‘overwinnend, veroveraar’ je aanspreekt. Vincent is overigens vooral in Vlaanderen een populaire naam. En the one and only Vincent die wij allemaal kennen, is natuurlijk Vincent van Gogh.

5. Leonardo

Verwacht je een baby tussen 23 juli en 23 augustus, dan krijgt hij het sterrenbeeld leeuw. En drie keer raden welke ‘kunstnaam’ daar perfect bij past: Leonardo (da Vinci). Leonardo is een Italiaanse jongensnaam en betekent ‘als een leeuw’. Vind je deze naam te buitenlands klinken, maak er dan Leon, Lennard of Len van. Allemaal varianten op Leonardo.

6. Pieter

Nederland en België hebben nogal wat grote meesters voortgebracht met de naam Pieter. Om even je kunstgeschiedenis bij te spijkeren: Pieter Bruegel, Pieter Post en Pieter Claesz. Met Pieter heb je dan ook meteen een tijdloze naam te pakken. Ook hoor je deze naam veel op de hockeyvelden.

7. Pablo

Wat Pieter is in Nederland, is Pablo misschien wel in Spanje. Deze Spaanse jongensnaam betekent ‘klein, bescheiden’, maar als je kijkt naar de prestaties van Pablo Picasso valt dat allesbehalve op zijn plek.

8. Raphaela

Raphaël Santi is een van de grootste Italiaanse kunstenaars aller tijden. Hij schilderde vooral portretten. De meisjesversie van deze naam is natuurlijk Raphaela. Voorspel je nu al problemen met de uitspraak van deze naam of hoe je het spelt? Kies dan voor varianten als Rafa, Raella of Rafelle.

9. Mona

Bij Mona kun je eigenlijk maar aan twee dingen denken: een toetje of de naam van een van de beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci. Mona is een Ierse meisjesnaam en betekent ‘nobel, verlangen’. Laat je de naam eindigen op een ‘e’, dan maak je ‘m net iets stoerder.

10. Judith

Judith Leyster is een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars uit de zeventiende eeuw. Haar werk kun je onder andere bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Frans Halsmuseum in Haarlem. Judtich is overigens een Franse meisjesnaam en betekent ‘uit Judea’ (Israël).

11. Dali

Dali is net als Sam, Beau en Robin een unisex naam. In Nederland wordt de naam wel het meest aan een meisje gegeven. Een bekende Dali (maar dan met een accent op de ‘i’) is natuurlijk de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.

12. Sara

Een van de populairste namen op dit moment, maar ook de naam van de dochter van de bekende Nederlandse schilder Cornelis Troost. Net als haar vader heeft ook zij een succesvolle carrière als schilder en tekenares gehad. De betekenis van deze Hebreeuwse meisjesnaam is ‘prinses’.

13. Dada

Wie dol is op de kunststroming het dadaïsme, kan zich laten inspireren door de Afrikaanse meisjesnaam Dada wat ‘gekruld haar’ betekent. In het Frans betekent dada overigens ‘speelgoedpaard’. Als je Dada helemaal niks vindt, kun je ook een beetje gaan husselen met de letters: Jada, Daya, Dana…

14. Lizzy

Om Lizzy Ansingh te kennen, moet je wel heel bekend zijn in de kunstwereld. Deze Nederlandse kunstschilderes is bekend geworden door het schilderen van poppen. Lizzy is afgeleid van de naam Elizabeth en betekent ‘gewijd aan God’. Ook Wendy van Dijk heeft een dochter die Lizzy heet.

15. Rosa

Een ‘beeldschone’ naam voor een meisje, want dat betekent de naam Rosa ook. Vooral in Italië is dit een populaire meisjesnaam. Ook in de schilderkunst komen we een Rosa tegen. De Française Rosa Bonheur is de beroemdste vrouwelijke kunstschilder van het realisme van de negentiende eeuw. Rosa te liefelijk of te romantisch? Ga voor Roos!

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier