Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Babynamen jaren 50

19x babynamen uit de jaren ’50 die klaar zijn voor een comeback

Zoek je een originele naam voor je baby die je niet zo vaak hoort? Overweeg dan eens een babynaam die populaire was in de jaren ’50. Ze zijn mooi, origineel, lekker vintage en hebben vaak een prachtige betekenis.

Advertentie

Tip! Leuke, gepersonaliseerde (kraam)cadeaus met naam maak je direct via deze link.

Meisjesnamen

 1. Judith

  Judith is afgeleid van het Hebreeuwse Jehudith met als betekenis ‘vrouw uit Judea’. Deze naam wordt nu nauwelijks nog aan meisjes gegeven. Best jammer eigenlijk. Tijd voor een comeback?

 2. Janneke

  Janneke is een meisjesvariant op het aloude Johannes. Johannes is afgeleid van de Hebreeuwse naam Jochanan, met als betekenis ‘Jahweh is genadig’. De naam is bekend geworden door de verhalen van Jip & Janneke.

  Ook leuk: 20 babynamen geïnspireerd op de verhalen van Annie M.G. Schmidt

  Advertentie
 3. Ellen

  Ellen komt van de naam Helena uit de Griekse mythologie. Deze naam heeft een mooie betekenis: ‘de stralende, de schitterende’. Een mooie naam voor jouw zonneschijntje?

 4. Maria

  Over de betekenis van deze Bijbelse naam is niet iedereen het eens, maar wat maakt het uit. Het is een prachtige naam die in alle talen goed uit te spreken is. Ga je liever voor een Nederlandse naam, dan is Marie misschien een goede keuze.

 5. Valerie

  Verwacht je een pittige tante? Dan is Valerie een mooie vintage naam voor je kleine meisje. De betekenis van deze naam is namelijk ‘fel, sterk en dapper’.

 6. Caroline

  Deze naam heeft een Duitse oorsprong en stamt af van Karel. Dit betekent ‘vrije man’. De Engelse betekenis is ‘vreugdevol lied’.

  Advertentie
 7. Claudia

  Van z’n betekenis moet deze naam het niet hebben (‘mank/kreupel’) maar dat neemt niet weg dat het een mooie naam is met een Italiaans tintje.

  Meer inspiratie: 20 prachtige Italiaanse babynamen

 8. Inge

  Inge is een afgeleide van Ingeborg. De betekenis is ‘dochter van een held, schoonheid’. Deze naam is vooral populair in Scandinavische landen.

 9. Carmen

  Carmen betekent ‘lied’ volgens de Latijnse oorsprong, maar het heeft ook een Hebreeuwse betekenis van ‘bewaker en tuin van God’. Een intrigerende maar betekenisvolle naam die een comeback verdient.

Jongensnamen

 1. Peter

  De Griekse oorsprong van deze naam en de betekenis, namelijk ‘steen, rots’, zorgt voor een stoere, mannelijke naam voor een lieve jongen!

 2. Samuel

  Sam en Sem staan al jaren hoog in de lijstjes met populaire babynamen, maar de stamnaam Samuel hoor je niet zo vaak. Jammer, want deze Bijbelse naam is hartstikke mooi. De betekenis is ‘aan God gevraagd’.

 3. Jan

  Een echte klassieker uit de jaren ’50 die de laatste jaren steeds vaker opduikt op namenlijstje. Logisch, want deze stoere naam past perfect bij de huidige korte namentrend. Jan is afgeleid van Johannes wat ‘God is barmhartig’ betekent.

  Lees ook: De leukste babynamen met drie letters

 4. Anthony of Antonie

  De betekenis van deze naam is ‘onbetaalbaar’, ‘de onschatbare’ en ‘florissant’.  De Griekse betekenis is ‘bloem’, waardoor het een mooie, maar sterke keuze is.

 5. Pieter

  Pieter is een Nederlandse variant op de naam Petrus, afgeleid van het Griekse Petra, wat rots betekent. Pieter werd vroeger vaak afgekort tot Piet. Een stoere naam die niet zou misstaan in de lijst van populairste namen.

 6. Benjamin

  Benjamin is een Hebreeuwse jongensnaam en het betekent ‘zoon van het geluk’. Daarnaast ken je vast de term ‘de Benjamin van de familie’ wel: hiermee wordt aangegeven dat iemand het jongste kind van een gezin of een gezelschap is.

 7. Joël

  ‘Hij die wil of gebiedt’ is de betekenis van deze Hebreeuwse naam. Over een aandachtstrekker gesproken!

 8. Bastiaan

  Bastiaan is een vorm van Sebastiaan en betekent ‘man uit Sebastia’ (vroeger een stad in Armenië). Ga je liever voor kort en krachtig: wat vind je van de varianten Seb of Bas?

 9. Henri

  De betekenis van deze oorspronkelijk Engelse naam is ‘heerser van het thuisland’. De Germaanse vertaling verwijst naar ‘macht’. Een jongen met een sterke eigen wil past hier perfect bij.

  Ook leuk: 16 babynamen voor slimmeriken

 10. Frank

  Frank is een afkorting van Franciscus en betekent ‘lid van het volk der Franken’. Ook deze naam is kort, stoer en makkelijk en past prima in de korte namentrend van dit moment. En toch hoor je hem momenteel niet vaak voorbij komen als babynaam. Al zou dit zomaar kunnen gaan veranderen.

Meer babynameninspiratie:
20x babynamen uit de jaren ’90 die klaar zijn voor een comeback
80x populaire babynamen uit de jaren ’80 die klaar zijn voor een comeback
Babynamen 2020: dit worden de populairste namen en trends

Bron: BabyGaga, Vernoeming – beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu