Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Mama heeft baby vast en denkt na over de betekenis van de babynaam

30x zeldzame babynamen met een mooie betekenis

Wil je je baby een naam geven die je niet of nauwelijks hoort en die gegarandeerd nooit in de top 10 van populairste babynamen komt te staan? Ter inspiratie: 30 babynamen die niet alleen prachtig zijn, maar ook super origineel.

Advertentie

15 meisjesnamen

 1. Yke
  Als je de trend van korte namen wél heel leuk vindt, maar niet voor de geijkte meisjesnamen wil gaan, dan is de Friese naam Yke misschien een leuke optie voor jouw meisje. Deze meisjesnaam is zowel stoer als mysterieus en heeft de betekenis: ‘zwaard’. En, in de lijst van de 525 populairste meisjesnamen van 2019 komt deze naam niet voor.
 2. Vie
  Je kent vast het Franse gezegde ‘C’est la vie’ wel, oftewel: ‘Dat is het leven.’ Vie betekent dus inderdaad leven. Leuk en stoer!

  Tip: Weet je inmiddels wat de naam gaat worden? Hier bestel je mooie en bijzondere geboortekaartjes.

 3. Zen(n)
  Hou je van spirituele namen en hoop je dat je dochter hartstikke relaxt zal zijn, dan is Zenn een mooie naam voor jouw aanstaande dochter. De naam betekent ‘kracht van Jupiter’.
 4. Scout
  Afgelopen tien jaar kreeg slechts één Nederlands meisje deze naam, dus origineel is ‘ie zeker. Deze Engelse naam is perfect voor meisjes die dol zijn op de natuur en het buitenleven. Het betekent namelijk ‘verkenner’.
 5. Kaja
  De mooie, uniseks naam Kaja komt oorspronkelijk uit Scandinavië en betekent ‘zuiver’.
 6. Dyem
  De meeste korte meisjesnaam vallen in de categorie ‘stoer’, maar dat geldt niet voor Dyem (spreek uit: Djem). Dyem is een variant van Gem(ma), dat ‘edelsteen’ en ‘juweel’ betekent. Zoek je een écht originele naam voor je dochter, dan is dit hem misschien wel.
 7. Avélie
  Hou jij van chique, Franse babynamen, ga dan voor Avélie. Deze naam lijkt op de mooie meisjesnaam Amélie, maar is een stuk origineler. De betekenis is ‘vogel’, ‘kracht’ en ‘leven’. Perfect voor een vrolijke, levenslustige dame.
 8. Yildou
  Een mooie en originele naam voor een meisje is Yildou. Ook deze naam komt niet voor in de lijst van populairste meisjesnamen van afgelopen jaren. De naam betekent ‘heilig offer’, ‘waarde’. De Friese naam Jildou met een ‘j’ wordt iets vaker gegeven, maar ook daarmee zit je goed.
 9. Wolfke
  Zijn jullie thuis gek op dieren? Een sterke en krachtige meisjesnaam is Wolfke. Het is aan de ene kant een echte vrouwelijke meisjesnaam, maar tegelijkertijd is de naam erg stoer. En origineel is-ie zeker: deze van oorsprong Friese naam wordt amper uitgedeeld aan meisjes.
 10. Zody
  Zody is een genderneutrale babynaam, maar voor meisjes misschien nog wel origineler dan voor jongens. Het is een Schotse naam en de naam is de afgelopen jaren nul keer aan een meisje gegeven in Nederland. De betekenis van de naam is ‘leven’, en is dus perfect passend bij jullie nieuwe gezinslid!
 11. Mida
  Mida is eigenlijk een alternatief voor het populaire ‘Mila’. Door één klinker te veranderen, heb je een compleet nieuwe, originele naam. Alleen in 2014 is er een meisje geboren met deze naam.
 12. Nox
  Nox is een afkorting van de wat populairdere naam Lennox. Lennox betekent ‘van Schotse adel’ en is dus een deftige naam voor een deftige dame. In 2019 kregen 57 baby’s de naam Lennox en slechts acht werden er Nox genoemd.
 13. Lorence
  De naam Laurence komt wat vaker voor, maar Lorence is erg origineel. Het betekent ‘laurierblad’ en ‘bescherming’. De naam is Frans van origine en minder dan vijf dames in Nederland hebben deze naam bij hun geboorte gekregen.
 14. Zale
  Zijn jullie gek op de zee? Dan moeten jullie zeker Zale in overweging nemen voor jullie dochter. Deze Griekse naam betekent ‘kracht van de zee’.
 15. Zilver
  De Engelse variant Silver kom je nog weleens tegen in Nederland. Maar de Nederlandse variant, Zilver, hoor je maar zelden. De naam is genderneutraal maar wordt vaker – maar nog steeds heel erg weinig – gegeven aan een meisje dan aan een jongen.

Bijna alle bovenstaande meisjesnamen zijn ook leuk voor jongens. Kijk hier voor nog 20 prachtige, genderneutrale babynamen.

15 jongensnamen

 1. Korben
  Ben jij een echte natuurliefhebber? Denk dan eens aan Korben voor jullie zoon. Het betekent ‘raaf’ en ‘met donker haar’. In Amerika wordt deze naam nog weleens gegeven aan jongens, maar in Nederland werd er in de afgelopen jaren maar één Korben geboren. Andere schrijfwijzen voor deze naam zijn Corban, Corbin en Corben.
 2. Fidde
  Wil je wel een korte, stoere jongensnaam, maar niet eentje uit de top 10 van populairste namen? Ga dan voor Fidde! De betekenis van deze Friese naam is onbekend.
 3. Sevijn
  Ook zo’n mooie naam: Sevijn. De naam is afgeleid van een andere originele jongensnaam: Silvijn, wat ‘van het bos’ betekent. Zoek je een iets minder zeldzame naam met dezelfde betekenis, wat denk je van Silas of Guido?
 4. Duux
  Wist je dat de naam Duuk in 2019 maar liefst 174 keer werd gegeven aan een jongen? Maar als je de ‘k’ verandert in een ‘x’ ben je een stuk origineler; dan zie je de naam niet meer terug in de populairste namenlijst. De naam is voor echte baasjes: het betekent namelijk ‘leider’.
 5. Raïf
  Bij Raïf moet je misschien denken aan ‘Raf’ als afkorting van Rafaël. Maar Raïf wordt voornamelijk aan Welshe of Engelse jongens gegeven en de oorsprong en betekenis is onbekend. Maakt niet uit, deze korte, maar krachtige naam is hartstikke stoer en de kans is klein dat er straks nog een jongen in de klas zit met dezelfde naam.
 6. Xean
  Xean is een originele variant van Sean. Sean betekent ‘God is genadig’. Het afgelopen decennium kregen slechts twee jongens deze naam van hun ouders, dus origineel is-ie zeker.
 7. Neo
  Ook Neo is een stoere, korte naam die je zelden hoort. De betekenis van Neo is ‘nieuw’, hartstikke toepasselijk voor jullie nieuwste gezinslid. Het is een uniseks naam, maar wordt vaker aan jongens gegeven.
 8. Tibor
  De naam Timor, Thimor of Timo kom je af en toe wel tegen, maar de variant Tibor vrijwel niet. Het is een Hongaarse naam en betekent ‘van de Tiber’, een rivier in het zonnige Italië. Een mooie naam voor als jullie echte Italië-fans zijn!
 9. Binck
  Als íets een stoere naam is, is het natuurlijk wel Binck. De letterlijke betekenis is dan ook ‘stoere jongen’. Houd er wel rekening mee dat er tegenwoordig een beleggersbank is met deze naam. Iets om in overweging te nemen.
 10. Walker
  Je zou misschien denken dat deze naam ‘wandelaar’ betekent, maar niets is minder waar. Het is een Engelse naam die ‘kleermaker’ betekent. Lekker concreet.
 11. Mosi
  Als je zwanger bent van jullie eerste kindje en het wordt een jongen, dan is de originele naam Mosi perfect. Het is een mooie Afrikaanse babynaam, en het betekent letterlijk ‘eerstgeborene’. In Nederland kiezen mensen vaak voor een afgeleide van Mosi, namelijk Moos, wat zoon betekent.
 12. Yke
  Yke is een genderneutrale naam, maar voor meisjes spreek je ‘m anders uit dan voor jongens. Waar je ‘m bij meisjes uitspreekt als ‘Ieke’, is dit bij jongens ‘Aik’. De naam is stoer en toch een tikkeltje mysterieus omdat hij zo weinig voorkomt en ook nog eens voor beide geslachten kan.
 13. Tsjerk
  De Friese jongensnaam Tjerk is al uniek, maar door er nog een ‘s’ aan toe te voegen, maak je de naam nog origineler. Tjerk betekent ‘getalenteerde leider van de mensen’, dus je zet wel wat druk op de schouders van je jongen…
 14. Yanoah
  Noah is op dit moment een van de allerpopulairste jongensnamen in Nederland. Jammer als je het een hele mooie naam vindt, maar het niet leuk vindt dat er zoveel andere Noah’s in Nederland rondlopen. Door je zoontje Yanoah te noemen, ben je een stuk origineler.
 15. Danio
  Hoe leuk en stoer is de naam Daan voor een jongen? Helaas ben je echt niet de enige… Maar wat dacht je van de variant Danio? Deze zeldzame Hebreeuwse naam is in de afgelopen tien jaar aan minder dan twintig jongens gegeven.

Lees ook:

Bron: Babynamen, Sociale Verzekeringsbank, Vernoeming – beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier