Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby heeft populaire babynaam uit 2022

De populairste babynamen: dit waren dé trends van 2022

Een van de leukste dingen aan zwanger zijn? Alvast nadenken over de naam van jouw zoon of dochter. Als je op zoek bent naar inspiratie dan ben je aan het juiste adres: dit zijn de populairste babynamen en trends van 2022.

Advertentie

Top-10 namen 2022: meisjes

In 2022 staat Emma weer op de vertrouwde eerste plek. Vorig jaar werd deze naam nog van de troon gestoten door de nummer twee van 2022: Julia. Dat blijkt dus van korte duur: Emma is de populairste babynaam van 2022. Emma en Julia maken samen met Sophie al tien jaar de dienst uit in de populaire namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die jaarlijks een overzicht maakt van namen die in Nederland het vaakst gegeven zijn. Dit is de top-10 namen van 2022 voor meisjes:

 1. Emma
  De naam Emma is een mooie keuze voor ouders die op zoek zijn naar een klassieke, tijdloze naam. Het betekent ‘volmaakt’ of ‘groot’.
 2. Mila
  De naam Mila is van Slavische oorsprong en betekent ‘geliefd’, ‘beminde’ of ‘genadig’. In het Italiaans betekent het woord mila ‘duizenden’.
 3. Sophie
  Sophie is een elegante, klassieke naam die ‘wijsheid’ of ‘heilige wijsheid’ betekent.
 4. Olivia
  De naam Olivia komt snel op. Mogelijk is deze naam een verbastering van een Germaanse naam die zou bestaan uit de woorden alf (‘elf’) en heer (‘leger’). Een andere verklaring is dat Olivia is afgeleid van het Latijnse woord olivarius. In dat geval betekent het ‘olijfboom’.
 5. Yara
  Yara komt pas sinds de jaren ’80 voor in Nederland en vanaf de 00’s werd de naam steeds populairder onder kersverse ouders. Het betekent ‘kleine vlinder’, ‘heftig’, ‘vrede’, ‘beroemd’.
 6. Saar
  Saar is de Nederlandse variant van Sara. Deze Hebreeuwse naam is afgeleid van het woord sjar en betekent ‘vorstin’.
 7. Nora
  Nora komt al sinds begin 1900 voor in Nederland, maar werd pas vanaf begin 2000 geliefd onder kersverse ouders. De naam betekent ‘eer’, ‘God is mijn licht’, ‘medelijden’.
 8. Tess
  Pas sinds de laatste jaren is de naam Tess erg geliefd onder kersverse ouders. Het betekent ‘oogst’, ‘jageres’, ‘zomer’.
 9. Noor
  De naam Noor is van Arabische oorsprong en betekent ‘eer’ of ‘vlam’. Het is ook een variant van de naam Nura, die oorspronkelijk van de Arabische woord nur afkomt, wat ‘licht’ betekent.

Top-10 namen 2022: jongens

Voor een vierde jaar op rij pakt Noah de koppositie in de populaire namenlijst van de SVB. De andere namen in de top-10 hebben wel gewisseld ten opzichte van het jaar daarvoor: Liam klimt van plek 6 in 2021 naar de nummer twee. Maar de naam die het meest aan populariteit heeft gewonnen, is Luca. Deze naam stond vorig jaar nog op een negende plek, in 2022 heeft hij brons veroverd. De top-10 namen van 2022 voor jongens is:

 1. Noah
  Noah is een Hebreeuwse naam die zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven. Wel is variant Noa populairder als meisjesnaam. Noah is afgeleid van Noach, wat ‘rust, troost’ als betekenis heeft.
 2. Liam
  Liam is een relatief nieuwe naam in Nederland. Het is een verkorting van de Ierse naam Uilliam en betekent ‘wilskracht’, ‘streven’, ‘koning’, ‘helm’, ‘beschermer’.
 3. Luca
  Vanaf de 00’s is Luca een heel populaire naam in ons land. De betekenis is ‘brenger van het licht’ of ‘afkomstig uit Lucanië’.
 4. Lucas
  De naam Lucas is van Latijnse oorsprong en betekent, net als Luca, ‘brenger van het licht’ of ‘afkomstig uit Lucanië’.
 5. Mees
  De herkomst van de naam Mees heeft twee verklaringen. Het is mogelijk een afgekorte vorm van de Hebreeuwse naam Bartholomeüs, wat ‘zoon van Talmai’ betekent. Talmai staat op zijn beurt voor ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’.
 6. Finn
  Finn komt nog niet zo lang voor in Nederland. Vanaf het jaar 2000 werd de naam steeds geliefder onder kersverse ouders. Het betekent ‘Persoon afkomstig uit Finland’, ‘witte’, ‘eerlijk’.
 7. James
  De naam James komt al honderden jaren voor in ons land. Toch werd de naam vanaf 2010 pas écht populair. De betekenis is ‘Hij zal beschermen’, ‘bedrieger’, ‘hielenlichter’.
 8. Milan
  De afgelopen jaren staat Milan steevast in de top-20 van veel gegeven namen aan jongens. De naam heeft een mooi betekenis: ‘lief’ en ‘roem’.
 9. Levi
  Al tien jaar staat Levi in de top-10. En dat is niet zo gek, want de naam heeft met ‘loyaliteit’ een prachtige betekenis om aan je kind mee te geven.
 10. Sem
  Sem is mogelijk de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent ‘naam’, maar het heeft ook ‘goede naam’ of ‘roem’ als betekenis. Ook is Sem mogelijk een afkorting van Samuel, een Hebreeuwse naam met ‘van God gebeden’ als betekenis.

Populaire babynamen 2022

De top-10 van namen die het meest zijn gegeven blijven vaak jaren hetzelfde. Zo staan namen als Emma, Daan, Julia en Sem al tien jaar in deze lijst. Voor de namen die in 2022 in opkomst zijn moeten we dus wat verder in het lijstje kijken. Er zijn een aantal trends te bespeuren. We lichten ze hieronder voor je uit.

Babynamen trend 2022: vrolijke namen

Veel ouders gaan voor namen waar je vrolijk van wordt. Waar je dan aan moet denken? Wat dacht je van:

Advertentie
 1. Coco
  Coco is een meisjesnaam waarvan de oorsprong niet helemaal bekend is. Het zou kunnen dat de naam is ontstaan uit kindertaal of dat de naam is afgeleid van andere namen die ‘co’ bevatten. In enkele talen betekent Coco ‘kokosnoot’. Eén ding is zeker: Coco klinkt heerlijk vrolijk! Tip: Laat een sterrenstelsel poster ontwerpen op basis van de geboorteplaats, -datum en -tijd van je kind
 2. Teddy
  Teddy is officieel een Engelse jongensnaam maar wordt tegenwoordig ook vaak voor meisjes gebruikt (denk aan het dochtertje van Waylon en Bibi Breijman bijvoorbeeld). Teddy is afgeleid van de Griekse naam Theodorus. Het betekent ‘godsgeschenk’.
 3. Lizzy
  Lizzy is een Engelse naam voor meisjes en betekent ‘gewijd aan God’. Hoewel de betekenis best serieus en zwaar is, heeft de naam een vrolijke associatie in het dagelijks leven.
 4. Ziggy
  De betekenis van de naam Ziggy is sowieso iets waar je blij van wordt, namelijk ‘vrede’. Met dezelfde klank als het meisjesachtige Lizzy, is Ziggy minstens zo vrolijk.
 5. Lulu
  Lulu is officieel een Duitse naam voor jongens en meisjes. De betekenis van de naam is ‘beroemd, vredig, beschermd’. De naam heeft vooral een exotische en lieve associatie.
 6. Baby
  Voor de liefhebbers van de retro film Dirty Dancing: de mierzoete naam Baby. De betekenis is natuurlijk ‘baby, schatje’. De ultieme liefkozende naam voor je eigen kind.

Geestig! Als je je kind laat meedenken over een naam voor de baby

Babynamen trend 2022: de natuur als inspiratie

In 2022 worden namen die geïnspireerd zijn op de natuur ook steeds populairder, zoals bijvoorbeeld:

 1. Bali
  Bali is en blijft natuurlijk een superpopulair, toeristisch Indonesisch eiland, maar laat het nou ook prachtige naam zijn.
 2. Ocean
  Groots, machtig en krachtig: dat is de oceaan. Wil je jouw kind deze kwaliteiten meegeven? Begin dan bij de naam van je kind en noem hem of haar Ocean.
  Heb je al een mooie naam in gedachten? Maak de babykamer af met een houten lettertrein!
 3. Isla
  Palmbomen, strand, zand, schelpen, de zee en natuurlijke een lekkere cocktail. Hoe zomers wil je het hebben? Isla is het Spaanse woord voor eiland. Dol op het eilandleven? Geef je dochter deze naam mee.
 4. Vlinder
  Kleurrijk en vrijheid: daar staat een vlinder voor. Het is een van de mooiste vliegende beestjes uit de natuur. Daarom is het een lieve naam voor een prachtige dochter.
 5. Skye
  Niets mooier dan helderblauwe lucht op een zonnige dag, toch? Skye is een mooie naam voor de natuurliefhebber en kan voor zowel jongens als meisjes.
 6. Lente
  Een mooie, fleurige meisjesnaam die staat voor bloei, kleur en nog een heel leven voor je hebben. Is er ook maar íemand die een hekel heeft aan de lente?

Meer inspiratie: 17x namen geïnspireerd op de natuur die leuk zijn voor jongens én meisjes

Babynamen trend 2022: de mooiste unisex-namen

Aangezien de tijd voorbij is dat jongens alleen blauw droegen en meisjes roze en we allemaal weten wat het betekent als iemand non-binair is, is het niet meer dan logisch dat unisex of genderneutrale namen steeds populairder worden. En laten daar nou hele leuke namen tussen zitten.

Advertentie
 1. Raven
  Kans dat de nieuwe voornaam van tv-personality Raven van Dorst een grote inspiratie zal zijn voor velen. Raven komt van raaf, een mooie zwarte vogel.
 2. Robin
  Robin is al jaren een populaire naam voor jongens, maar wordt ook steeds vaker aan meisjes gegeven. De naam betekent ‘schitterend door roem’.
 3. Noa(h)
  Traditioneel wordt Noah gebruikt voor jongens en Noa voor meisjes, maar dat hoeft natuurlijk niet uit. Deze Hebreeuwse naam betekent ‘rust, troost’ en kennen we van het Bijbelse verhaal over de ark.
 4. Anne
  De naam ‘Anne’ wordt vooral gegeven aan meisjes, maar met name in Friesland is Anne ook een populaire naam onder jongens. Anne (of Anna) is een Hebreeuwse naam die ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’ betekent.
 5. René / Renée
  De naam René(e) wordt al jaren voor zowel jongens als meisjes gebruikt. Vaak wordt het bij jongens met twee e’s geschreven en bij meisjes met drie e’s. Het is een Franse naam die ‘herboren’ betekent.
 6. Jaimy 
  Ook Jaimy (of Jaimie) is een genderneutrale naam die al jaren redelijk populair is. Jamie is een van oorsprong Schotse voornaam en is afgeleid van de Engelse naam James, wat een afgeleide is van Jacob.

Tip! Nog meer genderneutrale namen vind je hier

Babynamen trend 2022: spirituele namen

In 2022 zien we spirituele namen voorbijkomen. Namen die zijn gebaseerd op oude mythes en religieuze tradities en dan vaak met een moderne twist. Denk aan:

 1. Zenn
  Ben je geïnteresseerd in astrologie? Dan is deze naam misschien wel perfect voor jouw kind. Zenn betekent namelijk ‘kracht van Jupiter’.
 2. Ava
  Denk je bij een ava(tor) vooral aan een profielfoto op een of andere app of website? Ava betekent ook ‘stem/geluid, de begeerde, de leven gevende, leven’. Mooi toch?
 3. Soul
  Heeft je baby een oude ziel? Dan is de naam Soul misschien wel wat voor hem of haar. Soul is ook een muziekstroom, dus past deze naam ook perfect in de muzikale trend die in 2022 tevens opduikt.
 4. Promise
  Ben jij iemand die zich altijd aan zijn woord houdt en dat ook erg belangrijk vindt? Dan is Promise misschien een mooie naam voor je mini-me.
 5. Dream
  Voor de echte spirituele types onder ons die in de kracht van dromen en manifesteren geloven, is Dream wellicht een mooie naam.
 6. Kyan
  De mooie naam Kyan is afgeleid van kyaniet. Deze edelsteen heeft een rustgevende werking en wordt dan ook gebruikt als meditatiesteen.

Lekker origineel: 30x zeldzame babynamen met een mooie betekenis

Babynamen trend 2022: retro namen

Een trend die al een paar jaar bezig is en ook in 2022 populair is: vintage babynamen. Laat je inspireren door namen die in de tijd van je grootouders geliefd waren en geef je kind een hippe naam. Denk aan:

 1. Sally
  Sally is afgeleid van de naam Sara. Sara is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘vorstin’. Sally was in de jaren vijftig vooral populair in Amerika.
 2. Janneke
  Deze oer-Hollandse retro babynaam is afgeleid van Johannes. Johannes is een Hebreeuwse naam en betekent ‘God is genadig’.
 3. Ellen
  Ellen is afgeleid van Eleonora of Helena. De naam betekent ‘fakkel’ of ‘de stralende’.
 4. Pieter
  Pieter is afgeleid van de naam Petra, dat ‘rots’ betekent. Het staat voor vastigheid en betrouwbaarheid.
 5. Bastiaan
  Bastiaan is afgeleid van  Sebastiaan dat weer van het Griekse woord ‘sebastos’ is afgeleid. Het betekent ‘verheven, eerwaardig’.
 6. Frank
  Frank is een Franse jongensnaam die afgeleid is van de naam Franciscus. De naam betekent ‘Fransman, Speer, Vrijheid’.

Meer inspiratie? 20 korte namen met 4 letters

Babynamen trend 2022: muzikaal tintje

Ook namen met een muzikaal tintje zijn in 2022 populair. Dus zet je Spotify aan en laat de inspiratie je tegemoet komen. Om je een handje op weg te helpen, doen we alvast wat suggesties.

 1. Jazz
  Jazz is afgeleid van de Perzische of Arabische naam Yasmin. Yasmin is afgeleid van Jasmijn, de bloem. Oorspronkelijk betekent de naam waarschijnlijk ‘geschenk van God’.
 2. Selah
  Ken je de muziekterm voor pauze/rust? Grote kans dat de naam Selah afgeleid is van deze Hebreeuwse term. Verwacht je een rustig meisje? Dan is dit een mooie naam voor haar.
 3. Arco
  Arco is een muziekterm en betekent ‘met de strijkstok’. Ben jij een fanatiek violist? Dan is deze naam voor jouw zoontje wellicht een leuk idee.
 4. Fender
  De betekenis van de naam Fender is ‘verdediger, beschermer’. Daarnaast is het ook een populair gitaarmerk.
 5. Harper
  Harper is natuurlijk afgeleid van de – jawel – harp. Heb jij een voorliefde voor harpmuziek? Dan is deze naam mooi voor jouw dochter.
 6. Quintus
  Quintus is een muziekterm voor de vijfde stem, maar fungeert ook prima als leuke jongensnaam.

Rock-‘n-roll baby! Dit zijn nóg meer muzikale babynamen

Bronnen: Momtastic, Libelle – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier