babykamer inrichten

Babykamer inrichten

De babykamer klaarmaken: het is dé klus om je nesteldrang op te botvieren. Wat heb je allemaal nodig voor het inrichten van de babykamer? En welke materialen en verfsoorten zijn veilig voor de baby in je buik?

Wieg of ledikant?

Kies je voor een wieg, dan zul je als je baby ouder is alsnog een ledikant moeten kopen. Een wieg wordt al gauw te klein. In een ledikant kan je kind slapen tot hij ongeveer drie jaar is. Het is belangrijk dat je het ledikant goed in hoogte kunt verstellen, zodat je baby er niet uit kan vallen.

Commode

De commode gebruik je in de eerste plaats om je baby te verschonen, maar de meeste hebben ook veel bergruimte voor kleertjes en verzorgingsspullen. Kasten bestaan in allerlei verschillende soorten en maten. Het belangrijkste is dat een kast stevig is en voldoende ruimte heeft. Heb je niet veel te besteden, zorg dan in ieder geval dat je een goed ledikant hebt. Een tafel met een aankleedkussen kan ook als commode dienst doen en voor de babykleertjes kun je een plank in je eigen kledingkast inruimen.

Babykamer inrichten: aankooptips

 1. Ledikant
  Het bedje moet stevig zijn, spijlafstand tussen 4,5 en 6,5 cm, stevige bodem, goed vergrendeld bij verstelbaarheid.
 2. Matras
  Dikte minimaal 8 cm. liever dikker, precies passend in bed, niet te zacht, geen plastic hoes.
 3. Slaapzak
  Veilige slaaphouding is op de rug, gebruik de eerste twee jaar een (goed passende) slaapzak, eerste twee jaar geen dekbed.
 4. Commode
  De commode is stabiel en heeft voldoende werkruimte. Ga er voor staan voordat je hem koopt en kijk of hij niet te hoog voor je is.

Babykamer verven: klussen met je buik ertussen

Met een mooie kleur op de muren en een flinke lik verf op je vintage meubels geef je de babykamer jouw eigen stijl. Maar je wil natuurlijk wel dat het allemaal veilig is voor je kind. Omdat baby’s snel groeien, minder longblaasjes hebben en hun immuunsysteem nog niet helemaal is ontwikkeld, zijn ze gevoeliger voor luchtverontreiniging. In verf kunnen hoge concentraties vluchtige stoffen (chemicaliën) zitten. Blootstelling hieraan kan invloed hebben op de ontwikkeling van je baby. Kies daarom een verf met de aanduiding ‘bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen’ of nog beter, verf op waterbasis.

Sabbelen

Baby’s van een paar maanden stoppen van alles in hun mond en kunnen gaan sabbelen aan de rand van hun bedje of de spijlen van de box. Breng daarom niet één dikke, maar meerdere dunne lagen verf aan op meubels. Dit laat minder snel los en maakt de kans kleiner dat je baby verf binnen krijgt.

Beits en behang

In plaats van verf of lak is beits (voor binnenshuis) ook heel geschikt voor kindermeubels omdat het dun wordt aangebracht en diep doordringt in het hout. Beits moet wel, net als verf, minstens een week drogen. Dus: geen last minute schilderwerk… En ook al kun je de babykamer ook met behang opleuken, verf heeft de voorkeur omdat het lucht- en vochtdoorlatend is en schimmelvorming voorkomt. Behanglijm bevat bovendien vaak schadelijke stoffen.

Laat nieuwe meubels luchten

Behalve uit verf en behanglijm, kunnen schadelijke stoffen ook vrijkomen uit meubels en verlijmde vloerbedekking. Koop daarom alle babyspullen op tijd, haal ze direct uit de verpakking en laat ze een paar weken ‘luchten’ voordat je de babykamer in gebruik neemt. Dan zijn de schadelijke stoffen verdwenen als je baby er gaat slapen. Maak verder alle nieuwe en tweedehands meubels goed schoon, ventileer de kamer tijdens het klussen en verwarm de ingerichte kamer een week (bij warmte komen schadelijke dampen sneller vrij).

Stopcontacten in de babykamer

Check tijdens het klussen of de stopcontacten in de babykamer beveiligd moeten worden. Dit kan het beste en makkelijkste met afdekplaatjes (let op: ze zijn te krijgen voor geaarde of ongeaarde stopcontacten) of losse pluggen. Ook zijn er speciale kindveilige wandcontactdozen te koop. De openingen worden afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide tegelijk druk wordt uitgeoefend. Kan je baby kruipen, dan is het verstandig om zelf eens op handen en voeten door de kamer te bewegen. Zo controleer je of hij niks kan omstoten, en er verder geen gevaarlijke plekken zijn.

Waar je verder op moet letten bij het inrichten van de babykamer?

 • Kijk of het bedje glad is afgewerkt, dus zonder splinters of uitsteeksels.
 • Een opklapbare zijwand moet een kindveilige sluiting hebben.
 • Een commode met wieltjes heeft op minimaal twee wielen een rem. De lades hebben een stop.
 • De achterzijde en zijkanten van de commode moeten een opstaande rand hebben, tenzij de commode vlak tegen de muur staat of er een aankleedkussen op bevestigd kan worden.
 • Zet een commode of ledikant nooit bij het raam.