Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tweeling- of duowagen kopen: waar let je op?

Ben je zwanger van een tweeling? Of heb je kinderen die maar weinig verschillen in leeftijd? Dan is een duo kinderwagen of tweeling kinderwagen erg handig. Welke modellen zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een tweeling- of duo kinderwagen?

De termen tweeling kinderwagen en duowagen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Ben je zwanger van een tweeling? Dan is een duo-combiwagen waarop twee reiswiegen en twee autostoelen passen ideaal. De reiswiegen en autostoelen kunnen zowel naast elkaar als in de lengte geplaatst worden. 

Advertentie

Heb je twee kinderen vlak na elkaar gekregen? Dan heb je geen combiwagen met twee reiswiegen nodig, maar kun je een meer compacte duowagen (tandemwagen) aanschaffen. 

Lees ook: Babyuitzetlijst tweeling, dit heb je allemaal (extra) nodig

Soorten duowagens

Wil je een duowagen aanschaffen, dan is het goed om van tevoren na te denken welke indeling het beste bij jullie past. Er zijn drie mogelijkheden:

 • naast elkaar (in de breedte)
 • voor/achter of tegenover elkaar (in de lengte)
 • boven elkaar

De keuze die je maakt hangt af van veel factoren. Verdiep je goed in alle mogelijkheden en vraag andere (tweeling)ouders om advies. Kijk ook goed naar de plek in huis waar de wagen moet staan. En past een brede duowagen wel bij jullie door de deur of poort of moet je de wagen altijd inklappen (en dus eerst je kinderen eruit halen) om hem naar binnen te krijgen? Meten is weten. 

Duowagen naast elkaar (side-by-side)

Bij dit type duowagen, zitten de kinderen naast elkaar. Je kunt de zitjes bij de meeste duowagens zowel in de rijrichting plaatsen als naar je toe. Zo’n ‘side-by-side’-duowagen heeft verschillende voordelen:

 • De kinderen zitten naast elkaar en dat is wel zo gezellig voor ze (behalve als ze ruzie hebben).
 • Allebei de kinderen hebben evenveel zicht.
 • De draaicirkel is klein en deze wagen is daardoor makkelijk te besturen.
 • De kinderen hebben allebei evenveel ruimte en deze kinderwagen is daardoor makkelijker te gebruiken als ze wat ouder zijn.
 • Je kunt de zitjes in alle standen zetten, van helemaal rechtop tot liggend.
 • Stoep op en stoep af gaat makkelijk, omdat het gewicht over de breedte verdeeld is.

Het nadeel van een brede wagen is dat het soms aardig wat oefening kost om jezelf moeiteloos door smalle winkelpaden en deuropeningen te manouvreren. En worden je kinderen groter? Dan kunnen ze elkaar als ze ruzie hebben slaan of knijpen omdat ze zo dicht naast elkaar zitten. Om een brede kinderwagen in je auto kwijt te kunnen, heb je bovendien een grote kofferbak nodig. 

Duowagen in de lengte: achter of tegenover elkaar

In een duowagen in de lengte zitten je kinderen achter of tegenover elkaar. Woon je in de stad of hem je een smalle opgang? Dan is deze duowagen ideaal. Nog een voordeel: bij de meeste wandelwagens in je lengte kun je kiezen in welke rijrichting je de zitjes plaatst. Allebei naar je toe, allebei van je af, één naar je toe en één van je af of naar elkaar kijkend.  

Een nadeel: een lange wagen is vaak minder wendbaar. Het nemen van stoepranden en bochten kost wat extra moeite en de draaicirkel is groot, waardoor dit model minder soepel stuurt.  

Lees ook: Wat is wijsheid, tweelingen apart of samen laten slapen

Duowagen: bovenelkaar

Bij een tandemkinderwagen zitten de kinderen schuin boven elkaar. Dit model is in verhouding relatief complact en wordt dan ook steeds populairder. Het onderstel van deze wagen heeft hetzelfde formaat als dat van een ‘gewone’ kinderwagen en past dus door elke deur en neemt weinig ruimte in beslag in de auto. Het tweede zitje op een tandemwagen kan je er vaak makkelijk af halen wanneer je maar met één kind op pad gaat. Een minpunt is wel dat bij veel tandemmodellen het duozitje niet zo comfortabel is als het bovenste zitje. 

Let bij tandemwagens altijd goed op voor welke doelgroep de wagen geschikt is: voor een baby en peuter of voor een tweeling? Alleen in dat laatste geval passen er twee autostoeltjes op het onderstel. De nadelen? De kinderen kunnen elkaar niet zien het het kind dat onderop zit of ligt heeft maar beperkt uitzicht. 

Tips bij het aanschaffen van een duowagen

Een duowagen is zwaarder en groter dan een combiwagen voor één kind. Bij het kopen van een duowagen is het dus nog belangrijker om op het gewicht van de wagen te letten als je er een aanschaft. Ook of je de wagen compact kunt inklappen is iets om op te letten. En kijk niet alleen naar het onderstel, maar ook naar de reiswiegen en zitjes. Sommige wagens kun je met zitjes en al inklappen, bij andere wagens moet je de zitjes eerst van het onderstel halen.

Meer tips bij het aanschaffen van een kinderwagen, vind je hier.

Duobuggy

Vanaf zes maanden kun je ook een duobuggy gebruiken. Deze is lichter dan een duo-kinderwagen, wendbaarder en je kunt hem makkelijk inklappen en opbergen. Er bestaan twee type duobuggy’s:

 • Paraplumodel: deze buggy vouw je op tot een lang en smal pakketje. In deze buggy zitten de kinderen naast elkaar. Beide zitjes kunnen in (volledige) ligstand. Het nadeel is dat je de buggy met twee handen moet besturen vanwege de enkele handvaten. Ook moet je rekening houden met het feit dat het een brede wagen is.
 • Tandem-buggy: deze buggy is makkelijker te besturen met één hand vanwege het doorlopende handvat. Ook is hij compacter en smaller dan een buggy waarbij de kinderen naast elkaar zitten. Bij een tandem-buggy kan vaak alleen het onderste zitje in volledige ligstand.