Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
duo kinderwagen

Tweeling- of duowagen kopen: waar let je op?

Ben je zwanger van een tweeling? Of heb je kinderen die maar weinig verschillen in leeftijd? Dan is een duo kinderwagen of tweeling kinderwagen erg handig. Welke modellen zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf?

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Een tweeling kinderwagen of duo kinderwagen?

De termen tweeling kinderwagen en duowagen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Ben je zwanger van een tweeling? Dan is een duo-combiwagen waarop twee reiswiegen en twee autostoelen passen ideaal. De reiswiegen en autostoelen kunnen zowel naast elkaar als in de lengte geplaatst worden.

Advertentie

Heb je twee kinderen vlak na elkaar gekregen? Dan heb je geen combiwagen met twee reiswiegen nodig, maar kun je een meer compacte duo kinderwagen (tandemwagen) aanschaffen.

Lees ook: Babyuitzetlijst tweeling, dit heb je allemaal (extra) nodig

Soorten duowagens

Wil je een duo kinderwagen aanschaffen, dan is het goed om van tevoren na te denken welke indeling het beste bij jullie past. Er zijn drie mogelijkheden in een duo kinderwagen:

  • naast elkaar (in de breedte)
  • voor/achter of tegenover elkaar (in de lengte)
  • boven elkaar

Welke oplossing voor jullie het best is, ligt vooral aan de ruimte in en om jullie huis. Daarbij geldt: meten is weten. Kijk dus voor het kopen van een wagen naar de plek in huis waar hij komt te staan. En past een brede duo kinderwagen wel bij jullie door de deur of poort of moet je de wagen altijd inklappen (en dus eerst je kinderen eruit halen) om hem naar binnen te krijgen? Verdiep je goed in alle mogelijkheden en maten en vraag andere (tweeling)ouders om advies.

Duo kinderwagen naast elkaar (side-by-side)

Bij dit type duo kinderwagen, zitten de kinderen naast elkaar. Je kunt de zitjes bij de meeste duowagens zowel in de rijrichting plaatsen als naar je toe. Zo’n ‘side-by-side’-duowagen heeft verschillende voordelen:

Advertentie
  • De kinderen zitten naast elkaar en dat is wel zo gezellig voor ze (behalve als ze ruzie hebben).
  • Allebei de kinderen hebben evenveel zicht.
  • De draaicirkel is klein en deze wagen is daardoor makkelijk te besturen.
  • De kinderen hebben allebei evenveel ruimte en deze kinderwagen is daardoor makkelijker te gebruiken als ze wat ouder zijn.
  • Je kunt de zitjes in alle standen zetten, van helemaal rechtop tot liggend.
  • Stoep op en stoep af gaat makkelijk, omdat het gewicht over de breedte is verdeeld.

Het nadeel van een brede wagen is dat het soms aardig wat oefening kost om jezelf moeiteloos door smalle winkelpaden en deuropeningen te manoeuvreren. En worden je kinderen groter? Dan kunnen ze elkaar als ze ruzie hebben slaan of knijpen omdat ze zo dicht naast elkaar zitten. Om een brede kinderwagen in je auto kwijt te kunnen, heb je bovendien een grote kofferbak nodig.

Duo kinderwagen in de lengte: achter of tegenover elkaar

In een duowagen in de lengte zitten je kinderen achter of tegenover elkaar. Woon je in de stad of heb je een smalle opgang? Dan is deze duowagen ideaal. Nog een voordeel: bij de meeste wandelwagens in je lengte kun je kiezen in welke rijrichting je de zitjes plaatst. Allebei naar je toe, allebei van je af, één naar je toe en één van je af of naar elkaar kijkend.

Een nadeel: een lange wagen is vaak minder wendbaar. Het nemen van stoepranden en bochten kost wat extra moeite en de draaicirkel is groot, waardoor dit model minder soepel stuurt.

Lees ook: Wat is wijsheid, tweelingen apart of samen laten slapen

Duo kinderwagen: boven elkaar

Bij een tandemkinderwagen zitten de kinderen schuin boven elkaar. Dit model is in verhouding relatief compact en wordt dan ook steeds populairder. Het onderstel van deze wagen heeft hetzelfde formaat als dat van een ‘gewone’ kinderwagen en past dus door elke deur en neemt weinig ruimte in beslag in de auto. Het tweede zitje op een tandemwagen kun je er vaak makkelijk afhalen wanneer je met één kind op pad gaat. Een minpunt is wel dat bij veel tandemmodellen het duozitje niet zo comfortabel is als het bovenste zitje.

Advertentie

Let bij tandemwagens altijd goed op voor welke doelgroep de wagen geschikt is: voor een baby en een peuter of voor een tweeling? Alleen in dat laatste geval passen er twee autostoeltjes op het onderstel. De nadelen? De kinderen kunnen elkaar niet zien en het kind dat onderop zit of ligt heeft maar beperkt uitzicht.

Tips bij het aanschaffen van een duo kinderwagen

Een duowagen is zwaarder en groter dan een combiwagen voor één kind. Bij het kopen van een duowagen is het dus nog belangrijker om op het gewicht van de wagen te letten als je er een aanschaft. Ook of je de wagen compact kunt inklappen is iets om op te letten. En kijk niet alleen naar het onderstel, maar ook naar de reiswiegen en zitjes. Sommige wagens kun je met zitjes en al inklappen, bij andere wagens moet je de zitjes eerst van het onderstel halen.

Meer tips bij het aanschaffen van een kinderwagen, vind je hier.

Duobuggy

Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, dus ongeveer tussen zes en negen maanden oud, kun je ook een duobuggy gebruiken. Deze is lichter dan een duo kinderwagen voor peuters, wendbaarder en je kunt hem makkelijk inklappen en opbergen. Er bestaan twee typen duobuggy’s:

  • Paraplumodel: deze buggy vouw je op tot een lang en smal pakket. In deze buggy zitten de kinderen naast elkaar. Beide zitjes kunnen in (volledige) ligstand. Het nadeel is dat je de buggy met twee handen moet besturen vanwege de enkele handvaten. Ook moet je er rekening mee houden dat het een brede wagen is.
  • Tandem-buggy: deze buggy is makkelijker te besturen met één hand vanwege het doorlopende handvat. Ook is hij compacter en smaller dan een buggy waarbij de kinderen naast elkaar zitten. Bij een tandem-buggy kan vaak alleen het onderste zitje in volledige ligstand.

Veiligheidstips bij kinderwagen, wandelwagen en buggy

Wil je weten welke tips er zijn voor de veiligheid bij het gebruiken van een kinderwagen, wandelwagen en/of buggy. Kijk dan op de website van VeiligheidNL

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu