Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Wipstoeltje baby kopen: waar let je op?

Een wipstoeltje is de eerste stoel waar je baby veilig in kan liggen, zitten, spelen en rondkijken. Een wipstoel ‘wipt’ op en neer en reageert op de bewegingen van je baby. Lees hier alles wat je moet weten voordat je een wipstoeltje baby aanschaft.

Advertentie

Waarom een wipstoeltje?

Een wipstoeltje is niet noodzakelijk, maar wel heel fijn om in huis te hebben. Zowel voor je baby als voor jezelf. Het is een eerste stoeltje, waar je baby veilig alleen in kan liggen, zitten of spelen. Ook een eerste hapje kun je prima in de wipstoel geven. De meeste baby’s vinden de wiegende op-en-neer-bewegingen van een wipstoel heel prettig. Het maakt ze kalm of ze vallen er zelfs van in slaap. Ook lekker rondkijken en spelen kan goed in een wipstoeltje. Zo heb jij je handen even vrij voor de dagelijkse bezigheden in huis. Door een speelboog aan het wipstoeltje te bevestigen, kan je baby al vroeg kijken en grijpen naar de speeltjes die voor hem bewegen.

Lees meer: Dit is hoe je baby leert rollen, kruipen, zitten en staan

Wipstoel baby: vanaf wanneer gebruiken?

Een baby van een paar weken oud kan al in een wipstoeltje. Het is dan wel belangrijk dat de wipstoel een goede ligstand heeft. Let op dat je je baby niet te lang in de wipstoel legt. In het begin is het te vermoeiend en kan hij beter in de box of in zijn eigen bedje liggen. Vanaf twee of drie maanden kun je de wipstoel wat rechterop zetten. Let op: ook dan is het voor zijn ontwikkeling en motoriek niet goed om langere tijd in een gedwongen positie te zitten. Voor alle zitmomenten bij elkaar – dus ook in het autostoeltje en de kinderwagen – geldt: niet langer dan twee uur per dag. Er zijn overigens verschillende manieren om de motoriek van je baby te stimuleren. Probeer deze oefeningen en spelletjes eens uit.

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Een wipstoeltje gebruik je meestal tot je baby zo’n zes tot negen maanden oud is. Op de stoel staat aangegeven tot welke lengte of welk gewicht het wipstoeltje geschikt is. Vaak is dit tot negen kilo, maar er zijn ook wipstoelen die meegroeien met je kind. Naast lengte en gewicht, moet je ook goed kijken naar het kind zelf. Heb je een heel beweeglijke baby, die het liefst door de woonkamer rolt? Dan is een wipstoel geen ideale speelplek meer.

Advertentie

Tip: Vanaf deze leeftijd mag je je kind onder een babygym leggen

Welke soorten wipstoeltjes zijn er te koop?

Er zijn veel verschillende wipstoeltjes te koop. De traditionele wipstoel reageert op de bewegingen van je baby. Hij kan de stoel dus zelf op en neer bouncen met zijn eigen bewegingen. De meeste wipstoelen zijn voorzien van een lichte veer, zodat ze al bij een kleine beweging blijven schommelen. Populaire wipstoeltjes die veel worden verkocht zijn de Baby Bjorn wipstoel, Chicco wipstoel en Fisher Price wipstoel.

Naast wipstoeltjes die op en neer gaan, heb je ook stoelen die heen en weer schommelen. Dit worden ook wel schommelstoelen genoemd. Het lukt baby’s nog niet om zelf te schommelen, dus deze zijn vaak elektrisch aangedreven. Sommige stoelen maken geluid of hebben een ingebouwde trilfunctie. Niet alle baby’s vinden schommelstoelen die automatisch bewegen en geluid maken prettig. Een baby-wipstoel kun je vaak in minimaal drie standen zetten: voor slapen, eten of spelen. Een schommelstoel staat niet op de grond, maar hangt in een groter frame.

Naast wipstoeltjes en schommelstoelen, zijn er ook baby-zitzakken koop. Deze stoeltjes zijn gemaakt van zacht materiaal met een (korrel)vulling. De Consumentenbond adviseert om baby’s niet in zo’n zitzak te leggen. De sluiting is niet altijd veilig, waardoor een baby zich los kan wurmen of weg kan zakken. Ook is de bewegingsruimte voor baby’s in zo’n zitzak beperkt.

Advertentie

Kooptip: Een handig overzicht van alle wipstoeltjes (die je nu met korting shopt!)

Handige checklist voor aanschaf wipstoel baby

Ben je van plan om een wipstoeltje aan te schaffen? Dan is er een aantal belangrijke en handige dingen om op te letten.

 1. Goed vastzetten
  Het allerbelangrijkst is een goede gordel of tuigje, zodat je kind niet uit het wipstoeltje valt of glijdt. De meeste wipstoelen hebben een tuigje dat om het middel en tussen de benen door zit, maar de veiligste optie is een tuigje met banden over de schouders. Een vijfpuntsgordel dus. Check of je het tuigje makkelijk kunt verstellen en of het stevig is en comfortabel aanvoelt. Ook mogen de openingen niet te groot zijn. Controleer of de romp van je baby er niet doorheen past.
 2. Comfortabele zitting
  Stel de volgende vragen: is de zitting van de wipstoel niet te breed of te smal? Is er voldoende bewegingsruimte voor de armen en benen, zonder dat je baby makkelijk opzij glijdt? En worden zijn rug, hoofd en benen voldoende ondersteund? Als je baby nog heel klein is, kan een verkleinkussen helpen.
 3. Antislip
  Kijk ook goed naar het frame van de wipstoel. Is het stevig genoeg en heeft het antislip-delen? Je wilt niet dat de wipstoel de hele kamer door schuift als je baby vrolijk aan het bouncen Een robuust frame dat breder is dan het zitje en dicht bij de grond staat, valt het minst snel om. Controleer de stevigheid van het frame ook in de verschillende standen. Het wipstoeltje mag niet naar voren of achteren kantelen.
 4. Verstelbaar
  De eerste weken moet je baby zo plat mogelijk in de wipstoel liggen, daarna kan de stoel wat rechterop. Bijvoorbeeld voor een eerste hapje. Koop dus een wipstoeltje dat verstelbaar is. Het liefst in minimaal drie standen. Ook belangrijk: het verstellen moet altijd door middel van twee apart van elkaar uit te voeren handelingen gebeuren, zodat je baby dit niet per ongeluk zelf kan doen.
 5. Controleer leeftijd en gewicht
  De meeste wipstoeltjes zijn vanaf een paar weken tot negen maanden oud te gebruiken, maar controleer dit altijd. Er bestaan ook wipstoeltjes die tot de peuter- en kleuterleeftijd meegroeien.
 6. Bekleding
  Spugen, knoeien of een natte broek: een wipstoeltje wordt snel vies. De bekleding moet dus niet alleen comfortabel aanvoelen voor je baby, maar ook makkelijk schoon te maken zijn en in de wasmachine kunnen. Kijk naar bekleding met zo min mogelijk naden en plooien. De stoffen zitting van de Baby Bjorn wipstoel is bijvoorbeeld heel makkelijk te verwijderen.
 7. Inklapbaar
  Babyspullen staan vaak in de weg, dus is het handig als je een inklapbaar wipstoeltje koopt. Zo past de wipstoel ook beter in de auto als je op reis gaat. Sommige wipstoelen hebben een hengsel waarmee je ze makkelijk kunt dragen.
 8. Wipstoel accessoires
  Veel wipstoeltjes kun je uitbreiden met handige extra’s. Denk aan een speelboog, zonneklep of verkleinkussen. Er zijn ook wipstoeltjes te koop die je op het frame van een kinderstoel kunt plaatsen.

Lees ook: Educatief speelgoed per leeftijd

Wipstoeltje baby veilig gebruiken: 6 tips

Ga je een wipstoeltje gebruiken? Doe dit dan op een veilige manier. Ook al zit je baby goed vast, met een aantal dingen moet je altijd rekening houden.

 1. Zet je baby niet te lang in een wipstoeltje. Dit is niet goed voor zijn ontwikkeling. Vergeet ook tummy time niet en voldoende beweging op een speelkleed of in de box.
 2. Een wipstoel is geen veilige slaapplek. Leg een baby nooit zonder toezicht in de wipstoel.
 3. Wil je de wipstoel verstellen? Haal dan eerst je baby eruit.
 4. Zet je baby altijd vast in het tuigje.
 5. Zet de wipstoel met je baby erin niet te dicht bij een warmtebron of in de buurt van gordijnen of snoeren.
 6. Plaats een wipstoel altijd op een harde, gelijke vloer. Nooit op een zachte ondergrond of hoge oppervlaktes waar de wipstoel door het geschommel vanaf kan glijden.

Leestip: Kom erachter welk speeltype jouw kind is

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting