
10x bijzondere weetjes over de navelstreng
Zo’n navelstreng mag er dan niet zo fris uitzien, het is een heel bijzonder ding. De taaie sliert zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je baby voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt om goed te kunnen groeien. Oftewel: de navelstreng is van levensbelang. Toch staan we amper stil bij de navelstreng. We knippen ‘m na de bevalling door en weg ermee.
Hier tien interessante dingen over de navelstreng die je waarschijnlijk dan ook nog niet wist.
-
Verstrengelingen, knopen en lussen komen best vaak voor
Als je baby nog klein genoeg is om vrij in de baarmoeder te draaien en te bewegen, kan er een lus of een knoop ontstaan in de navelstreng. In de meeste gevallen heeft dit geen invloed op de werking van de navelstreng. Dit komt door ‘het gelei van de Wharton’: een beschermende laag rond de vitale bloedvaten in de navelstreng die er bovendien voor zorgt dat je baby moeiteloos door de lussen heen kan glippen. Bij een op de vier baby’s wikkelt de navelstreng zich in de buik op de een of andere manier om de nek. Dat is dus vrij normaal en het is geen reden voor bezorgdheid: de streng is soepel en lang en verstikt de baby niet.
Tijdens de bevalling kan het trouwens wel een probleem zijn als de navelstreng om de nek zit. Om verstikking te voorkomen controleert de arts of verloskundige dan ook altijd hoe de navelstreng zit. Vaak kan de streng over het hoofdje gehaald worden zodat de nek weer vrijkomt. In noodgevallen wordt de navelstreng al doorgeknipt en afgeklemd voordat de baby helemaal geboren is.
Veel baby’s worden zelfs geboren met de navelstreng om hun lijf. Kijk maar eens naar deze geweldige foto van een Amerikaanse verloskundige.
-
Doorknippen hoeft niet
Na de geboorte blijft de navelstreng nog heel even zijn werk doen, maar na een paar minuten stopt de werking ervan op een natuurlijke manier. Dit komt door het verschil in temperatuur in de baarmoeder en daarbuiten. Door de koudere lucht krimpt en verhard het gelei van Wharton, waardoor de doorbloeding stopt. Dit is ook de reden dat de navelstreng in principe een paar minuten na de bevalling al wordt doorgeknipt. Bij bijvoorbeeld een badbevalling kan dit proces wat langer duren. Er wordt in dat geval soms ook langer gewacht met het doorknippen tot de navelstreng helemaal is uitgeklopt. Heel soms laten ouders de navelstreng aan de baby vastzitten de bevalling, met placenta en al, tot hij zelf loslaat.
-
Stamcellen
Navelstrengbloed bevat stamcellen. Deze unieke lichaamscellen kunnen gebruikt worden bij de genezing en/of behandeling van meer dan 80 verschillende ziektebeelden. Logisch dus dat sommige ouders ervoor kiezen om deze stamcellen direct na de geboorte te bewaren of te doneren. Hier lees je hoe dat werkt.
-
Twee vaten in plaats van drie
De navelstreng bevat normaal gesproken drie vaten; twee slagaders voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta, en een ader die zuurstof en voedingsstoffen naar de baby brengt. Ongeveer 1 procent van de baby’s heeft maar twee navelstrengvaten. Dit kan een licht verhoogd risico geven op afwijkingen, onder andere aan het nierbekken, maar meestal is er niets aan de hand.
-
Doorbranden vs. doorknippen
Meestal wordt de navelstreng een paar minuten na de geboorte doorgeknipt. Over het algemeen traditioneel door de kersverse pappa. Er zijn ook ouders die de navelstreng liever doorbranden met een kaars: cord burning in het Engels. Dit zou natuurlijker zijn omdat het ‘bewuster en zachter verloopt.’ Nieuwe trend?
-
Innie vs. outie
De meeste mensen hebben een navel die je nauwelijks ziet, maar bij sommige mensen is het een soort bobbeltje (‘outie’). Zo’n ‘bobbelnavel’ krijg je als er littekenweefsel is ontstaan toen het navelstompje eraf viel. Vaak gaat het hierbij om een navelbreukje. Zolang de bobbel niet heel erg groot is en je baby er geen last van heeft, hoeft er niets aan te worden gedaan.
-
Eén per persoon
Zwanger van een tweeling of een meerling? Zelfs als ze eeneiig zijn en/of een placenta delen: ze hebben hoe dan ook altijd hun eigen navelstreng.
-
Size doesn’t matter
Vroeger dachten ze dat de lengte van de navelstreng bij jongens voorspelde hoelang de penis zou worden, maar daar blijkt niets van waar te zijn. Wel kunnen ze (die navelstrengen dus) flink in lengte variëren. Gemiddeld is een navelstreng tussen de 45 – 60 centimeter lang, maar soms kan een navelstreng ook wel een meter lang zijn. De reden van het lengteverschil is niet bekend.
-
Leuk speelgoed
Wist je dat je baby de navelstreng regelmatig vastpakt en erin knijpt als hij in je buik zit? Dit kan geen kwaad en het helpt je baby juist bij het ontwikkelen van het gevoel van aanraking.
-
Grappige tradities
Elke cultuur kent andere tradities rond de navelstreng. Bij ons is het gebruikelijk dat de partner de navelstreng doorknipt na de geboorte. In Japan wordt de navelstreng bewaard in een houten herinneringsdoosje om zo de band tussen moeder en kind te versterken. In Turkije begraven ze de navelstreng op een betekenisvolle plek om daarmee de toekomst van het kind te beïnvloeden.