Babykalender

Baby 1 maand oud

 
baby 1 maand oud Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Je baby is nu 1 maand oud. Wat vliegt de tijd! Hij tilt zijn hoofd een beetje op, misschien lacht hij al en hij begint rond te kijken. Met zijn blik wil hij je zelfs al iets duidelijk maken.

Lees verder onder de advertentie

Volgende maand: 2 maanden oud

Ontwikkeling baby 1 maand

Je hebt een beginnetje gemaakt met het vinden van een ritme nu je baby 1 maand is. Ook snap je zijn behoeften steeds beter. De eerste weken hield je baby zijn handjes nog dicht, maar nu gaan zijn vuistjes vaker open. Als je baby van 1 maand oud wakker is, doet hij spieroefeningen. Hij strekt ineens zijn beentjes of gaat trappelen. Liggend op zijn buik kan hij al knikkebollend zijn hoofdje misschien wat oprichten. Zijn nekspieren zijn nog niet zo sterk, dus dat kost hem veel energie.

Smeltmoment: in deze maand laten de meeste baby's het eerste (glim)lachje zien. En bij het huilen krijgt je baby nu echt tranen, want zijn traanbuisjes zijn ontwikkeld.

Lees verder onder de advertentie

Hou alle mijlpalen van je baby bij in één van deze invulboeken:

Tip: Getest: de 8 beste babyfoons met camera van dit jaar.

Lees verder onder de advertentie

Lichaamstaal van je baby van 1 maand

Wist je dat je al met je baby van 1 maand kunt communiceren? Uit de lichaamstaal van je baby kun je van alles afleiden. Als je tegen je baby praat, draait hij zijn hoofd in de richting van jouw stem. Kijkt je baby je recht aan, dan zoekt hij contact.

Een keer knipperen met zijn ogen betekent herkenning, strak naar een voorwerp kijken is een uitnodiging om mee te kijken. Slaat je baby zijn ogen neer en draait hij zijn hoofd weg, dan wil hij even met rust gelaten worden. Lees hier meer over de voordelen van babygebarentaal.

Speen of duim
Baby's hebben een sterke zuigbehoefte. Sommige baby's zuigen vanaf het begin op hun duim, andere baby's worden rustig van een speentje. Hier worden beide opties naast elkaar gezet: wat is beter?

Lees verder onder de advertentie

Wat ziet een kind van 1 maand?

In een box ligt je baby veilig en kan hij gezellig rondkijken. Niet dat hij al veel ziet: alles wat verder dan 30 centimeter is, is wazig. Scherpe contrasten ziet hij het beste, dus zwart-wit of duidelijke contouren. Rood en groen beginnen hem ook op te vallen. Ook ziet hij licht en beweging.

Misschien vindt hij het leuk om naar een mobile boven de box te kijken, maar het raam of de schaduwen van een bewegende boom kunnen ook zijn aandacht trekken. Lees hier meer over de ontwikkeling van het zicht van je baby.

Verkoudheid bij je baby

Hoe klein hij ook is, je baby kan al verkouden worden. Een verkoudheid is bijna altijd onschuldig, maar je baby kan er wel last van hebben. Zijn neusgaten zijn erg klein en raken snel verstopt. Hij kan daardoor onrustig gaan slapen en minder goed gaan drinken. Ook voelt hij zich door de verkoudheid waarschijnlijk niet lekker. Paracetamol (een zetpil) mag je je baby van 1 maand nog niet geven.

Lees verder onder de advertentie

Wil je advies hoe je hem kunt helpen bij een verkoudheid, dan kun je het consultatiebureau bellen. Krijgt je baby koorts, wordt hij suf, heeft hij een piepende ademhaling en/of drinkt hij slecht? Bel dan meteen de huisarts.

Lees ook: zo herken je het RS-virus

Voedingsschema baby 1 maand

In de eerste weken wilde je baby misschien wel 12 keer per etmaal borstvoeding. Geef je flesvoeding, dan geef je je baby in het begin ook vaak de fles: gemiddeld 10 keer per dag. Doordat zijn maag groter wordt, gaat je baby na 1 maand meer melk per voeding drinken en neemt het aantal voedingen per dag af. Ook komt er meer regelmaat in.

Lees verder onder de advertentie

Gemiddeld drinken baby's overdag om de 2-3 uur en geef je minimaal iedere 4 uur nachtvoeding aan je baby van 1 maand. Je voedt je baby op verzoek, maar een voedingsschema voor een baby van 1 maand kan je wat richting geven.

Lees ook: Hoe groot is een baby van 1 maand? Hier een gemiddelde groeitabel

Jouw leven een baby van 1 maand oud

Nog maar 1 maand geleden werd je baby geboren en de eerste weken stonden in het teken van wennen. Van in de buik naar uit de buik is een enorme overgang voor je baby. Hij krijgt veel meer prikkels, moet uit de fles of borst leren drinken en ervaart voor het eerst ongemakken als honger, kou en een natte luier. Ook merkt hij jouw aanwezigheid niet meer voortdurend. Waar moet je je pasgeboren baby overdag laten slapen? Bij jou in de kamer, dat voelt vertrouwd. Lees hier meer over veilig slapen.

Lees verder onder de advertentie

Als je baby moet huilen, is dat vaak omdat hij jouw nabijheid wil. Dat voelt veilig voor hem. Uit onderzoek blijkt dat een baby de geur van zijn eigen moeder uit wel twintig moeders kan herkennen. Hoe bijzonder en leuk ook, de meeste ouders vinden de eerste weken met hun baby zwaar. Het slaapgebrek, de onzekerheid of je het goed doet, je staat continu aan. Het intense, alerte moeder- en vadergevoel hoort allemaal bij de hechting aan je baby in de eerste weken.

Lees ook: Waar moet je op letten bij een pasgeboren baby?

Doen met je baby van 1 maand oud:

Je dagen worden bepaald door het slaapritme van je baby van 1 maand. Heel veel kun je nog niet met hem ondernemen en hij is nog te klein om mee te spelen. Wel kun je genieten van wandelingetjes met je baby in de draagdoek. Hij luistert graag naar jouw stem als je voor hem zingt of tegen hem kletst.

Lees verder onder de advertentie

Verder begint hij tummy time misschien al echt leuk te vinden, vooral als je een speeltje in zijn zicht legt. Als je baby 1 maand oud is, kun je ook met hem naar een cursus babymassage. Je leert hoe je hem van top tot teen kunt masseren en je ontmoet andere ouders en hun baby's. Het begin van wekelijkse babydates?

Lees ook: Benieuwd hoeveel baby's gemiddeld slapen? Hier vind je een slaapschema voor een baby van 1 maand

Volgende maand: 2 maanden oud

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: Opvoedinformatie, Thuisarts.nl

De informatie uit dit digitale Babykalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.

Schrijf je in voor onze digitale babykalender

Volg elke fase van je kind én van jou als ouder. Bij iedere nieuwe week ontvang je per mail de beste artikelen met adviezen van onze experts.

Lees verder onder de advertentie