Babykalender

Baby 2 maanden oud

 
baby 2 maanden oud Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Je baby van 2 maanden oud leert zijn verschillende spieren te gebruiken. Jouw pasgeboren baby wordt steeds sterker en kan misschien zelfs al een speeltje vasthouden.

Lees verder onder de advertentie

Vorige maand: 1 maand oud
Volgende maand: 3 maanden oud

Ontwikkeling baby 2 maanden

Je baby van 2 maanden leert zijn hoofd steeds beter in balans te houden en zijn nek wordt sterker. Dit oefent hij vooral tijdens tummy time, wanneer hij liggend op de buik zijn hoofd optilt om om zich heen te kunnen kijken. Je kleine krachtpatser zal vanzelf ook gaan proberen zich op te drukken, en oefent zo de spieren van zijn armen, rug, heupen en benen.

Leg je baby twee à drie keer per dag op zijn buik, en geef hem iets om naar te kijken. Omrollen kan een baby van 2 maanden nog niet, dat begint zo rond 4 maanden. Hier lees je hoe je baby dit leert.

Lees meer:
Do's en don'ts voor tummy time

Wat kan een baby van 2 maanden allemaal?

Je baby van 2 maanden oud kan misschien al een speeltje vastgrijpen als je het in zijn hand legt. Ook zal hij steeds vaker spullen in zijn mond stoppen voor een uitgebreid sabbel- en bijtonderzoek. Je baby zal met 2 maanden ook al gezellig gaan brabbelen. Hij maakt allerlei korte en lange keelgeluiden, spontaan of als reactie op jou. Praat vooral terug: zo leert je baby om met je te communiceren. Je baby vindt het leuk als je vertelt wat je doet, bijvoorbeeld als je hem verschoont of in bad doet.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo leert je baby praten

Hoeveel moet een baby van 2 maanden slapen?

Een baby van 2 maanden slaapt gemiddeld 14 tot 17 uur per etmaal. De wakkertijd is bij een baby van 2 maanden gemiddeld 1 tot 2 uur: zo lang kan hij wakker zijn tussen twee slaapjes. Maar hou er rekening mee dat elke baby anders is en dat het slapen ook steeds weer verandert. Zo is het slaapritme bij een baby van 2 maanden volop in ontwikkeling. Je baby krijgt een biologische klok en gaat langzamerhand wat meer wakker zijn overdag en 's nachts langer achtereen slapen. Maar het is normaal dat een baby van 2 maanden meerdere keren per nacht wakker wordt voor een voeding of om getroost te worden.

Baby's doen niet aan vaste tijden en schema's, ze hebben hun eigen tempo. Maar als je zoekende bent naar een ritme met jouw baby van 2 maanden, kan wat houvast toch fijn zijn. Bekijk dit slaapschema voor een baby van 2 maanden.

Gewicht baby 2 maanden

Net als slapen, kan ook de voeding van je baby van 2 maanden je behoorlijk bezighouden. Drinkt hij genoeg, groeit hij goed? Ook wat dit betreft heeft elke baby z'n eigen behoeftes en tempo, dus voeden op verzoek - of je nu de borst of de fles geeft - is het uitgangspunt. Hier vind je een voedingsschema voor een baby van 2 maanden, mocht je wat houvast zoeken.

Een baby van 2 maanden weegt gemiddeld 4,8 (meisjes) tot 5 kilo (jongens). Op het consultatiebureau wordt aan de hand van de groeicurve bijgehouden of je baby goed groeit, dus of jouw baby zijn eigen lijn volgt qua lengte en gewicht. Twijfel je of je baby goed groeit, dan kun je altijd even naar het inloopspreekuur van je consultatiebureau gaan om hem te laten wegen.

Lees verder onder de advertentie

Koorts bij je baby van 2 maanden koorts

Koorts komt veel voor bij baby's en kinderen. Misschien is je baby van 2 maanden verkouden, of heeft hij een ander virus opgelopen. Bij een temperatuur boven de 38 graden bel je de huisarts als je baby jonger dan 3 maanden is. De huisarts kan beoordelen wat de oorzaak van de koorts is en uitleggen waar je op moet letten. Paracetamol (zetpil) mag je je baby van 2 maanden in principe nog niet geven. Denk je dat het nodig is, overleg dit dan altijd eerst met je huisarts. Hier lees je meer over koorts bij een baby.

Lees ook: Welke thermometer is (niet) betrouwbaar voor een baby van 2 maanden?

Doen met je baby van 2 maanden oud

Hoe hou je een baby van 2 maanden bezig? Als je hem op zijn rug op een speelkleed legt, zul je zien dat hij flink zijn benen gaat 'trainen' door te trappelen. Zo kun je ook leuke oefenspelletjes met hem doen. Duw bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn voetzolen en laat hem zelf zijn beentjes weer strekken. Of 'fiets' met zijn benen. Deze oefeningen zijn goed voor je baby en het is leuk om samen bezig te zijn. Wil je het grijpen stimuleren? Geef hem dan een zacht speeltje aan, dat hij makkelijk kan vastpakken.

Lees verder onder de advertentie

Volgende maand: 3 maanden oud
Vorige maand: 1 maand oud

Bronnen:
CJG, Nederlands Jeugdinstituut, TNO.nl, Thuisarts.nl

De informatie uit dit digitale Babykalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.