Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 5 maanden oud: leren zitten

In de spiegel kijken is nu reuze interessant. Vanaf 5 maanden kan je baby leren zitten en schaterlachen.

Jouw baby 5 maanden: ontwikkeling

Vanaf een maand of vijf leert je baby steeds langer zijn rug en nek rechthouden. Echt goed los blijven zitten, kunnen de meeste kinderen pas rond de achtste of negende maand. Tot die tijd moet je ze goed steunen in de rug. Kan je kind al een beetje rechtop zitten, dan kun je hem omringd door kussens op de grond (op een deken) laten oefenen. Als hij dan omvalt, valt hij in elk geval zacht. Blijf er wel bij, voor de veiligheid. In deze periode gaan baby’s nog iets leuks doen: schaterlachen.

Advertentie

Beleving

Zo rond de vijfde maand begint je kind te begrijpen wat je bedoelt als je ‘nee’ zegt, maar dingen verbieden werkt nog niet. Je kunt hem het beste afleiden met een speeltje als hij iets doet wat je niet goed vindt. Als je hem iets verbiedt, leg je uit waarom het niet mag: “Nee, dat is vies/gevaarlijk/heet”. Nu snapt-ie daar nog niet zoveel van, maar uiteindelijk – als je het maar vaak genoeg herhaald – zal hij gaan begrijpen waarom hij geen heet glas mag aanraken.

Spelen

Je kind wordt steeds oplettender en kan de wereld om zich heen steeds beter volgen. Omdat hij zijn nekspieren inmiddels vrij goed onder controle heeft en zijn rug al aardig recht kan houden, vindt hij het leuk om spelletjes te doen waarbij hij met een beetje hulp van jou rechtop kan zitten. Je kunt je baby bijvoorbeeld op schoot nemen en op je knieën laten paardje rijden. In de spiegel kijken vindt je kind nu ook super interessant. Je baby herkent jouw gezicht in de spiegel en zal ook zichzelf gaan herkennen als jullie regelmatig samen voor de spiegel zitten. Gekke bekken trekken en tong uitsteken is natuurlijk ook een leuk spelletje.

Tip: Hier vind je de leukste speeltjes voor je baby

Slaapritme

Vanaf 5 maanden oud slaapt je baby gemiddeld 14 tot 15 uur per dag, maar de verhouding van overdag en ’s nachts slapen veranderd. Hij slaapt 11 uren in de nacht en verdeelt de overige 3 tot 4 uur nog maar over 2 à 3 dutjes overdag. Lees hier meer over het slaapritme van je baby.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.