BabyOpvoeden & ontwikkeling

Je baby leren drinken uit een drinkbeker: welke is de beste?

Je baby leren drinken uit een drinkbeker: welke is het beste? Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
sandra de groot
Sandra de Groot
Logopedist en bestuurslid NVPL
Lees verder onder de advertentie

Een drinkbeker voor je baby

Een baby leren drinken uit een (tuit)beker doe je stap voor stap. In het begin houd jij de drinkbeker vast, maar uiteindelijk kan je kind dit zelf doen. De eerste keren dat je baby een drinkbeker gebruikt, kan het best een natte bende worden. Doe een grote slab om zijn nek, houd een doek bij de hand en kijk maar wat er gebeurt. Je zult zien dat je kind het al snel doorheeft.

Lees ook: Waarom je niet zonder hydrofieldoeken kan

Vanaf wanneer drinkt je baby uit een drinkbeker?

De gemiddelde leeftijd waarop baby's beginnen met het leren drinken uit een drinkbeker ligt tussen de 6 en 8 maanden. Wanneer precies het beste moment is, verschilt per kind. Maar je kunt de volgende vuistregel aanhouden: als je baby goed zelfstandig kan zitten, kun je samen oefenen met drinken uit een open beker.

Lees verder onder de advertentie

Een goed moment om te beginnen is als je baby naast melk ook vaste voeding krijgt. Hij heeft dan steeds minder melk nodig. Maar om zijn vochtbalans op peil te houden, heeft je kind wel extra vocht nodig. Je kunt hem bij elk groente- of fruithapje een beetje water of lauwe thee (zonder suiker) aanbieden in een beker.

Wacht in elk geval niet te lang met het geven van een beker en het afbouwen en ontwennen van de fles. Aangeraden wordt om in elk geval vóór zijn eerste verjaardag te beginnen met drinken uit een beker.

Tip: Op de redactie zijn de HEMA-drinkflessen met rietjes favoriet (voor peuters en schoolkinderen)

Lees verder onder de advertentie

Welke drinkbeker kies je?

Er zijn verschillende soorten drinkbekers voor baby's op de markt, zoals:

Om een knoeiboel te voorkomen, kun je kiezen voor een antilekbeker, een tuitbeker of rietjesbeker. Daarmee loop je minder risico op nattigheid en je kind kan hier al vrij snel zelfstandig uit drinken. Bied regelmatig beide soorten bekers (open en dicht) aan, zodra je kind goed rechtop kan zitten.

Lees verder onder de advertentie

Waarom is een open drinkbeker het beste?

Het is belangrijk om je kind uit een gewone, open beker te laten drinken. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof op te zuigen, waarna hij moet inschatten wanneer hij z'n mond dicht moet doen tijdens het drinken. Op deze manier leert hij doseren. Daarna moet hij het slokje 'verzamelen' op zijn tong en doorslikken.

Het drinken uit een open beker is ook goed voor de ontwikkeling van je baby's mondspieren en oog-handcoördinatie. Langdurig gebruik van flessenspenen en tuitbekers kan mogelijk een oorzaak zijn van gebitsproblemen, zoals gaatjes of een overbeet.

Er zijn speciale open oefenbekers voor baby's te koop met extra grote oren aan weerszijden, zodat je kind hem makkelijk kan pakken. Ook bestaan er oefenbekers met een uitsparing voor de neus. Hierdoor kan je baby z'n hoofd rechtop houden tijdens het drinken, in plaats van achterover te buigen. Dit kan de kans op verslikken in het begin verminderen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo ontwikkelt het melkgebit bij peuters en kleuters

Zo leert je baby drinken uit een drinkbeker

Of je nu begint met een open beker of een tuitbeker, je leert je kind stap voor stap zelfstandig te drinken.

  • Laat je baby in eerste instantie slokjes nemen uit een beker die jij vasthoudt. Je kunt beginnen met het aanbieden van water, lauwe thee (groen of wit) of borst- of flesvoeding uit een beker.

  • Als je kind veel morst, kun je in het begin ook een wat dikkere drank of substantie in de beker doen, bijvoorbeeld yoghurt of pap. Dat is makkelijker voor je kind. Gaat dat goed? Dan kun je overstappen op water, lauwe thee of borst- of flesvoeding.

  • Als je baby zich niet verslikt en het allemaal goed gaat, kan hij oefenen met het zelf vasthouden van de beker. Doe de beker dan in het begin vooral niet te vol.

Lees verder onder de advertentie

Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt. Het ene kind leert sneller drinken uit een beker dan de ander. Blijf geduldig, ook als het een kliederboel wordt.

Hoelang samen oefenen met drinken?

Verwacht niet dat je kind binnen een paar weken zonder te knoeien uit een beker kan drinken. Dit proces kost tijd. Er is veel coördinatie nodig om de beker op te tillen, stevig vast te houden, de juiste hoeveelheid te drinken en de beker weer netjes neer te zetten. Oefenen is belangrijk, al zijn het maar twee slokken per keer.

Na een tijdje merk je het vanzelf als je kind de beker kan (en wil) vastpakken en zelfstandig kan drinken zonder al te veel geknoei. Volgens het Voedingscentrum is dat meestal tussen de 8 en 12 maanden. Maar het is heel normaal als je kind het pas echt goed onder de knie heeft rond zijn tweede verjaardag.

Lees verder onder de advertentie

Tuitbeker of rietjesbeker als eerste drinkbeker

Een beker met een rietje of een tuitbeker kan een goede tussenstap zijn als eerste drinkbeker voor je baby:

  • Tuitbeker
    Een tuitbeker drinkt makkelijker dan een gewone drinkbeker, bijvoorbeeld qua dosering. De meeste kinderen drinken hier snel zelfstandig uit. Let er wel op dat je kind niet de hele dag met een tuitbeker in de mond rondloopt, dit kan van invloed zijn op zijn gebitsontwikkeling.

  • Rietjesbeker
    Een rietjesbeker is een goed alternatief voor een tuitbeker. Het is wel moeilijker drinken dan een tuitbeker, omdat je kind het rietje tussen de lippen moet plaatsen en de vloeistof moet 'verzamelen' en 'verplaatsen' in de mond.

Lees verder onder de advertentie

Leren drinken uit een rietjesbeker

Het leren drinken uit een rietjesbeker is voor veel kinderen nog moeilijker dan leren drinken uit een open beker. Vaak snappen kinderen in het begin niet goed dat ze een rietjesbeker rechtop moeten houden om het water eruit te kunnen zuigen, in plaats van 'm achterover leeg te gieten, zoals bij een fles of tuitbeker.

Meestal leert een kind het door per ongeluk in te ademen met het rietje in de mond. Gemiddeld is een kind 14 maanden als het met een rietje kan drinken. De meeste kinderen hebben het uiterlijk rond hun tweede verjaardag onder de knie.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Mijn kind wil niet drinken: wat te doen?

Welke tuitbeker voor je baby?

Kies je liever voor een tuitbeker, dan zijn er verschillende opties. Zo zijn er tuitbekers met een zachte en een harde tuit. De zachte tuit is geschikt als je net overstapt van de fles, een harde tuit is handiger als je kind tanden krijgt. Daarnaast heb je gewone tuitbekers, waarbij het drinken vanzelf naar buiten vloeit, en antilektuitbekers, waarbij je kind het drinken echt zelf door de tuit moet zuigen, anders komt er niets uit.

Drinkbeker met deksel

Er bestaan verschillende soorten oefenbekers met deksel. Zo zijn er bekers met een rubberen, knoeibestendige deksel die opengaat als je kind z'n lippen ertegenaan duwt en automatisch weer sluit na het drinken. Een andere optie is een doseerbeker met een kraagdeksel met een gaatje erin, waardoor het drinken goed gedoseerd wordt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?

Bron: Voedingscentrum