BabyVoeding & borstvoeding

Flesvoeding opwarmen en klaarmaken: hoe doe je dat?

Flesvoeding opwarmen en klaarmaken: hoe doe je dat? Getty Images
Getty Images
Leestijd 7 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
marije verwijs
Marije Verwijs
Expert voeding en gezondheid Voedingscentrum
Lees verder onder de advertentie

Flesvoeding bereiden

Stappenplan voor het bereiden van flesvoeding:

  1. 01.

    Handen wassen
    Was je handen grondig met water en zeep voordat je begint.

  2. 02.

    Fles en speen steriliseren
    Voor gebruik moeten de fles en speen altijd schoon en gesteriliseerd zijn. Dit kan via uitkoken, steriliseren in de magnetron met een speciale sterilisator of met een elektrische sterilisator.

  3. 03.

    Koud water
    Vul eerst een fles met de benodigde hoeveelheid koud water. Je kunt gewoon water uit de kraan gebruiken, want het water in Nederland is zo veilig dat je het niet eerst hoeft te koken. Het Nederlandse leidingwater (koud) is voldoende veilig om gebruikt te worden voor de bereiding van kunstvoeding.

    Als de kraan niet regelmatig wordt gebruikt, is het raadzaam het water eerst even door te laten stromen. Als er in huis sprake is van (oude) loden waterleidingen of nieuwe waterleidingen (drie maanden), gebruik dan geen kraanwater en maak de kunstvoeding aan met water uit een fles of pak.

  4. 04.

    Water verwarmen
    Kook het water tot 30°C-35°C, au bain-marie, of een flessenwarmer of in de magnetron bij grote hoeveelheden. Gebruik geen opnieuw gekookt water en gebruik geen warm water uit de kraan in verband met het gevaar op legionellabacteriën. Voor specifieke temperatuurinstructies raadpleeg de aanwijzingen op de verpakking van de flesvoeding.

    Let op! Gebruik geen warm water uit de kraan of (afgekoeld) water uit een kokendwaterkraan, zoals een Quooker. Er kan namelijk een klein beetje meer metalen uit de leidingen/ boiler oplossen in warm water, dan in koud water. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe huizen.

  5. 05.

    Voeding afmeten
    Meet de juiste hoeveelheid water af in de fles. Controleer de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheden. Een schepje extra poeder als je kind erg hongerig is, of hard huilt is verleidelijk, maar is niet goed voor z'n nieren. Als de flesvoeding te geconcentreerd is kunnen ook de darmpjes de melk niet goed verwerken. Minder poeder dan aangegeven is ook niet goed, want dat zorgt ervoor dat de voeding te weinig geconcentreerd is en dus te weinig voedingsstoffen bevat.

  6. 06.

    Poeder afmeten
    Gebruik het meegeleverde maatschepje om de juiste hoeveelheid poedermelk af te meten. Strijk het schepje af met de achterkant van een schoon mes of een vlak oppervlak zodat je de juiste hoeveelheid hebt. Voeg het poeder toe aan het water in de fles.

  7. 07.

    Fles sluiten en schudden
    Sluit de fles stevig met de speen en dop. Schud goed totdat het poeder volledig is opgelost zonder klontjes.

Was na het maken van de flesvoeding het maatschepje af. Bewaar het maatschepje apart in een plasticzakje, buiten het voedingsblik/pak.

Lees verder onder de advertentie

Tip: Onmisbaar in elke luiertas: de melkpoedertoren. Hier vind je er een

Aandachtspunten voor klaarmaken van flesvoeding

  • Warm voedingsrestjes niet voor een tweede keer op.

  • Gebruik bij loden of nieuwe (3 maanden) waterleidingen (buiten- of binnenleidingen) water uit een pak of fles.

  • Een geopend pak/ fles water niet langer dan 3-7 dagen bewaren in de koelkast (max. 4⁰C.). Bij gebruik van kunstvoeding voor kwetsbare baby's adviseren het water uit het pak/ fles max. 3 dagen te gebruiken en bij twijfel te koken.

  • Let op de houdbaarheid van een gesloten blik of pak poeder: zie onderkant datum.

  • Noteer de datum van openen op de verpakking; na openen van het blik of pak poeder is het maximaal 4 weken houdbaar.

  • Bewaar een geopend blik of pak poeder koel en donker; niet in de koelkast.

Niet vooruit werken

Het beste is om de voeding per fles te bereiden. Maak dus niet meteen voor de hele dag alle flesjes klaar, hoe handig dat misschien ook lijkt. Voor een nachtvoeding of voor de oppas kun je de hoeveelheid poeder al in een doseerdoosje doen en de fles met de juiste hoeveelheid water vullen. Is het echt nodig om het flesje van te voren te bereiden, let er dan op dat je het flesje direct na het klaarmaken in de koelkast zet (max 4 °C). Een van tevoren klaargemaakt flesje kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren.

Lees verder onder de advertentie

Flesvoeding verwarmen

De fles verwarmen kan op 3 manieren:

  1. 01.

    in een elektrische flessenwarmer

  2. 02.

    au bain-marie (in een pannetje met warm water)

  3. 03.

    in de magnetron.

Verwarm je de fles in een pannetje, zet het vuur dan niet te hoog en voel regelmatig of de melk al warm is. Gebruik je de magnetron, houd er dan rekening mee dat het verwarmen ongelijkmatig gebeurt: de melk is vaak warmer dan de fles. Maak daarom voordat je gaat voeden ronddraaiende bewegingen met de fles. Niet schudden, zo komen er onnodig veel luchtbelletjes in de melk waar de darmen van je baby last van kunnen krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Het verwarmen van een fles in de magnetron op 600 Watt duurt ongeveer 30 seconden voor 100 ml voeding, 45 seconden voor 150 ml en 60 seconden voor 200 ml.

Temperatuur van de fles controleren

Controleer ook altijd de temperatuur. Tussen de 30 en 35 °C is een goede drinktemperatuur voor je baby. Druppel voordat je gaat voeden wat melk op de binnenkant van je pols. Is de melk te heet, houd de fles dan een tijdje onder de koude kraan, net zolang tot de temperatuur wel goed is. Je mag de fles tijdens het voeden best even opnieuw opwarmen, maar gooi restjes melk na de voeding altijd weg.

Koude melk kan ook

Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaken

Zuigflessen en spenen moeten direct na gebruik omgespoeld worden met koud water (er wordt geen heet water gebruikt, omdat eiwitten bij 40˚C. stollen). Daarna dienen ze goed te worden schoongemaakt. Dit kan het beste in een vaatwasmachine of met heet water en afwasmiddel.

  • Bij wassen met de hand wordt voor de binnenkant van de fles een speciale flessenborstel gebruikt. Hierna worden fles, speen en kolfmaterialen goed gespoeld en ondersteboven op een schone doek te drogen gezet.

    Als fles, speen en kolfmaterialen op deze wijze zorgvuldig zijn gereinigd, kan uitkoken achterwege blijven. Het volstaat bij het reinigen van de flessen en spenen met heet water en een sopje, deze 1x per dag te reinigen in de vaatwasmachine.

    De fles en speen mogen ook gewoon mee in de afwasmachine. Draai dan een lang programma op minimaal 55 °C. Spoel de fles en speen daarna nog even af zodat het glansspoelmiddel eraf is.

  • Wanneer er geen vaatwasmachine aanwezig is of als er onhygiënische omstandigheden gelden, kunnen de flessen 1x per dag worden uitgekookt of door middel van de magnetron gesteriliseerd worden, zie hiervoor Handeling Uitkoken van materialen*. De fles, speen worden na het schoonmaken bewaard op een droge en schone plaats.

Pasgeborenen beschikken vanaf de geboorte over de nodige afweerstoffen om te voorkomen dat ze ziek worden. Om het afweermechanisme verder te versterken, moeten ze af en toe in aanraking komen met bijvoorbeeld micro-organismen. De aard en de hoeveelheden micro-organismen die achterblijven in goed gereinigde flessen vormen in principe geen risico voor de pasgeborene. Voor premature pasgeborenen geldt een uitzondering en moeten de flessen en spenen wel uitgekookt worden.

Lees verder onder de advertentie

Regelmatig uitkoken

Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken. Er bestaan ook magnetron sterilisators. Het uitkoken van de flessen en spenen is niet nodig als je ze regelmatig meeneemt in de vaatwasser.

*Deze richtlijn is gebaseerd op het aangepaste advies van de Werkgroep Infectiepreventie voor werken in de kraamzorg en bij partusassistentie (Werkgroep)