Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ademtest voorspelt astma op jonge leeftijd

Dankzij een nieuwe ademtest kan voortaan al bij jonge kinderen worden vastgesteld of ze later astma gaan ontwikkelen of niet. Wetenschappers van het Maastricht UMC hebben dit ontdekt.

Advertentie

Dat meldt het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen van 2 tot 4 jaar met een piepende ademhaling. Ook voerden ze een genetische analyse uit van een bloedmonster, om zo de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Voorspelling

Op de leeftijd van 6 jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In 90% van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.

Overbodige medicatie

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Symptomen zijn benauwdheid, hoesten en een ‘piepende’ of ‘zagende’ ademhaling. Maar liefst 40% van alle kinderen tot 6 jaar krijgt weleens te maken met deze symptomen. Zij krijgen vaak onterecht de diagnose astma, en gebruiken dus overbodige medicatie. Bij veel kinderen blijkt het uiteindelijk te gaan om voorbijgaande klachten, die veroorzaakt worden door virale infecties. Nu is er nog geen betrouwbare test die onderscheid kan maken tussen voorbijgaande klachten en astma.

Eenvoudige niet-ingrijpende test

De nieuwe test kan niet alleen het voorschrijven van overbodige medicatie voorkomen, hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck ziet ook andere voordelen: ‘Het is een eenvoudige, niet-ingrijpende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Astma

Allergieën

 

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier