Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
waarom ruikt babygeur lekker
door

Aha! Om deze reden ruikt die babygeur dus zo verslavend lekker

Niks lekkerder dan aan het hoofd van een pasgeboren baby ruiken en al helemaal als het je eigen kind is. Maar waarom snuif je deze geur zo graag op? Dat heeft de natuur zo geregeld.

Advertentie

Babygeur, daar kan geen enkele parfum tegenop. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het lekkerst van allemaal. Dat is geen toeval: de geur versterkt de band tussen moeder en kind. De geur van je baby is zelfs zo sterk, dat 90 procent van de vrouwen hun pasgeboren baby op geur kan identificeren na slechts tien minuten tot een uur met hun baby te hebben doorgebracht.

Bekijk ook: 14 cartoons die bewijzen dat je geen perfecte moeder hoeft te zijn

Het hoofdje ruikt het lekkerst

Dat je het liefst aan je baby’s hoofdje ruikt, is ook geen toeval. Bovenop de kruin zitten klieren die geurstoffen afscheiden, legt geurenhistoricus Caro Verbeek uit aan het AD. Als de moeder borstvoeding geeft, zit ze met haar neus precies boven de kruin. Dat zorgt ervoor dat er een stof vrijkomt waardoor de moeder makkelijker melk aanmaakt. De geur heeft dus ook een belangrijke functie voor de baby.

Baby’s ruiken uniek

Babygeur kun je met geen enkele andere geur vergelijken. Volgens een wetenschappelijke theorie hebben baby’s hun unieke luchtje te danken aan de witte laag (vernix caseosa) waarmee ze bedekt zijn als ze geboren worden. Dit witte laagje beschermt de tere babyhuid in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater, houdt de huid soepel en helpt infecties te voorkomen. Het verklaart ook waarom alleen pasgeboren baby’s die speciale geur hebben: na slechts een paar weken is dat laagje volledig weg.

Lees meer: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

Babygeur tegen depressies

Dat heerlijke geurtje heeft daarnaast ook nog een positief effect op je brein, zo beweren wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm. Zij kwamen erachter dat de geur van pasgeboren baby’s helpt tegen depressies. Voor het onderzoek kreeg een groep van dertig vrouwen een leuke opdracht: ze mochten namelijk ruiken aan het mutsje van een pasgeboren baby. Op het moment dat de vrouwen de geur inhaleerden, registreerde een speciale scanner activiteiten in hun brein. Opmerkelijk genoeg blijkt de geur van baby’s hetzelfde effect op het brein te hebben als medicijnen die worden gebruikt bij psychische aandoeningen.

Advertentie

Herkenbaar: 9 doodgewone dingen die je als (nieuwe) moeder ineens enorm waardeert

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu